Çin yabancı yatırımcı sayısını artıracak yeni planını açıkladı

Çin yabancı yatırımcı sayısını artıracak yeni planını açıkladı

Bir süredir yabancı yatırımcısını kaybeden Çin'de hükümet, yatırımları artıracak yeni planını duyurdu.

A+A-

Çin hükümeti, yabancı yatırımı çekmeyi ve maksimuma çıkarmayı amaçlayan yeni önlemler uygulamaya hazırlanıyor. Söz konusu plan, yabancı yatırım erişimine yönelik olumsuz listenin kısaltılmasına özellikle vurgu yaparak, sınır ötesi yatırımların kolaylaştırılması ve kurumsal açıklığın genişletilmesine odaklanacak.

İmalat sektöründe yabancı yatırımın önündeki kısıtlamalar tamamen kaldırılacak, uluslararası sanayi yatırım işbirlikleri teşvik edilecek. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu da makul olmayan kısıtlamaların ortadan kaldırılmasını ve adil rekabetin sağlanmasını planlıyor.

Ticaret Bakanlığı, çeşitli önlemlerin uygulanması ve yabancı işletmelerin endişe duyduğu alanlardaki gelişmelere ilişkin güncellemeler sağlanması için çalışacak. Bu önlemlere devlet alımları, standart belirleme ve yatırım kolaylaştırma da dâhil olacak.

Bakanlık ayrıca Çin’in siber uzay düzenleyicisi tarafından formüle edilen sınır ötesi veri akışına ilişkin kuralları uygulamaya hazırlanıyor. Çin’de yabancı sermaye kullanımında bir önceki yıla göre yüzde 8 oranında azalma olmasına rağmen, 2023 yılında yeni kurulan yabancı sermayeli işletme sayısında ciddi bir artış yaşanarak 53 bin 766’ya ulaştı. Yabancı sermayenin fiili kullanımı 1,13 trilyon yuan (160 milyar dolar) ile tarihin en yüksek seviyesinde kaldı.

İlgili Haberler