Çin'de 8 trilyon dolarlık Metaverse beklentisi

Çin'de 8 trilyon dolarlık Metaverse beklentisi

Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan ve 1,5 milyarı aşan dev nüfusuyla teknoloji devlerinin iştahını kabartan Çin'de Metaverse odaklı piyasanın büyüklüğünün 8 trilyon dolar olacağı öngörülüyor.

A+A-

Çin’in teknoloji devleri internet teknolojilerinin son gözdesi olan Metaverse projelerine yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Bloomberg'in haberine göre Facebook’un çatı şirketi Meta başta olmak üzere ABD firmaları Metaverse konsteptine tüm gücüyle yatırım yaparken Microsoft Activision Blizzard firmasına yaptığı teklifle oyun tarafını güçlendirerek hazırlanmayı seçti.

Çinli firmalar ise daha temkinli bir yaklaşımı tercih ediyor.

Oyun sektörü ve sosyal medya öne çıkıyor

Morgan Stanley geçtiğimiz ay yayımladığı bir notta Çin’de toplam Metaverse piyasasının değerinin 8 trilyon dolara ulaşabileceğini belirtti. Tencent, NetEasse, ByteDance ve Alibaba gibi teknoloji devlerinin bu alanda öncü olabileceği düşünülüyor.

Bu durum ne tür uygulamaların Metaverse evreninin parçası olabileceği sorusunu akıllara getiriyor. Analistler sanal gerçeklik, oyun oynamak ve sosyal medyanın bu kıstasa uyabilecek erken uygulamalar olabileceğini düşünüyorlar. Bunların arasına oyunlarda sanal eşyalar satın almak ya da toplantılara katılmak için dijital avatarlar yaratmak da katılabilir.

CloudTree Ventures Yönetici Ortağı Winston Ma konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Metaverse sosyal ağların geleceği konumunda. Bu teknoloji, akıllı telefonlar ve mobil internet alanında iş planları olgunlaşan Çin teknoloji devleri için yeni yetişen kuşaklara ulaşmak için kritik bir öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Çin teknoloji devlerinin metaverse hamleleri

Tencent CEO Pony Ma Kasım ayında yapılan bir toplantıda Metaverse projesinin oyun sektörü gibi endüstrilere bir büyüme sağlayacağını kaydetti. Dünyanın en büyük oyun şirketi olan Tencent’in PC ve Mobile oyunları için güçlü bir portföyü bulunuyor.

Şirket aynı zamanda WeChat isimli bir milyarda fazla kullanıcıya sahip bir mesajlaşma uygulamasının da sahibi. Ma şirketlerinin Meteverse projesini keşfetmek ve geliştirmek için, “yeterince teknoloji ve know-how yapı taşlarına” sahip olduklarını vurguladı.

Diğer yandan ByteDance firması geçtiğimiz yıl oyun sektörüne agresif bir giriş yaptı. TikTok ve Douyin gibi sosyal medya uygulamalarının da sahibi olan şirket Ağustos ayında sanal gerçeklik gözlüğü üreticisi Pico’yu satın aldı. Pekin merkezli firmanın mevcut hamleleri sanal gerçeklik sosyal medya ve oyun sektörü etrafında şekilleneceğine işaret ediyor.

Alışveriş devi Alibaba ise bu yıl içinde artırılmış gerçeklik gözlüklerini piyasaya sürmeye hazırlandıklarını duyurdu. Artırılmış gerçeklik terimi gerçek dünyaya entegre edilen sanal görüntüler için kullanılıyor. Bu uygulama da metaverse içinde kullanılabilecek alanlardan birisi olarak öne çıkıyor.

Çin’in bir diğer oyun devi NetEase ise Hainan güney bölgesinde bir merkez kurarak metaverse uygulamaları geliştirmeye odaklanmış durumda.

Bu alanda en ileri adımları atmış firmalardan biri arama motoru devi Baidu. Geçtiğimiz yıl XiRang isimli Metaverse uygulamasını piyasaya süren şirketin sanal evreninin aynı anda 100 bin kişiyi barındırabileceği belirtiliyor. Yine de Baidu yöneticileri uygulamayı piyasaya sürerken beklentilerin çok yüksek olmaması gerektiğini ve uygulamanın birçok yönünün daha tamamlanmadığını belirtmişlerdi. Baidu Başkan Yardımcısı Ma Jie tam kapsamda bir sürümün ortaya çıkmasının altı yılı bulabileceğini söyledi.

“Meta’nın hamlesine benzer şekilde Çin firmalarının metaverse konsteptinin de ilk etapta sanal gerçeklik/artırılmış gerçeklik destekli oyunları ve sosyal etkileşim bölgelerini barındırabilir” diyen Tech For Good Asia Kurucusu Charles Mok, “Bunlar ülkede gelişmiş çevrim içi uygulamalar olan mesajlaşma ve ödeme uygulamalarının yanında açıkça Çin teknoloji devlerinin takip edecekleri ve metaverse’e dahil edebilecekleri ilk alanlar olacak” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler