Çin'de büyüme tahminlerinin düşmesi sonrası petrol fiyatları geri çekildi

Çin'de büyüme tahminlerinin düşmesi sonrası petrol fiyatları geri çekildi

Bankaların Çin büyüme tahminlerini düşürmesiyle petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı.

A+A-

Çin ekonomisine ilişkin soruların OPEC+ üretim kesintileri ve ABD'de faaliyet gösteren petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısındaki yedinci düşüşten daha ağır basmasıyla küresel petrol fiyatları Pazartesi günü düşerek geçen haftaki kazançlarını geri verdi.

Brent ham petrolü 68 sent değer kaybederek bu sabah varil başına 75,93 dolardan işlem görürken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 59 sent düşüşle 71,19 dolara geriledi.

Geçtiğimiz hafta Brent %2,4, WTI ise %2,3 oranında artış kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Mayıs ayında açıklanan verilerin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde COVID sonrası toparlanmanın duraksadığını göstermesinin ardından bazı büyük bankalar Çin için 2023 gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme tahminlerini düşürdü.

Reuters'a konuşan kaynaklar, Çin'in bu yıl yavaşlayan ekonomisi için daha fazla teşvik desteği sunacağını, ancak borç ve sermaye kaçışına ilişkin endişelerin, tüketici ve özel sektördeki zayıf talebi desteklemeyi hedefleyen önlemleri koruyacağını söyledi.

Yine de, Çin'in rafineri üretimi Mayıs ayında rekor seviyedeki ikinci en yüksek toplamına yükselerek geçen haftaki kazanımları artırmaya yardımcı oldu ve ABD enerji firmaları Temmuz 2020'den bu yana ilk kez çalışan petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısını yedinci hafta üst üste azalttı.

Gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısı 16 Haziran'a kadar olan haftada 8 düşerek 687'ye geriledi ve Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi. 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri tarafından Mayıs ayında uygulanan gönüllü üretim kesintileri ve Suudi Arabistan'ın Temmuz ayında yaptığı ek kesinti de petrol fiyatlarını destekliyor.

ANZ Research, ABD benzin talebinin geçen hafta günlük 9,24 milyon varile tırmanarak Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığına işaret ettiği notunda, "ABD sürüş sezonunun güçlü talep getireceğine dair sinyaller de vardı" dedi.

İlgili Haberler