Çin'de emlak sektöründeki çalkantı hisselerdeki düşüşü derinleştirdi

Çin'de emlak sektöründeki çalkantı hisselerdeki düşüşü derinleştirdi

China Evergrande gayrimenkul geliştiricilerin hisselerindeki düşüşü daha da kötüleştirdi.

A+A-

Çin emlak sektöründeki çalkantı, sorunlu geliştirici China Evergrande Group'un yeniden yapılandırılmasına ilişkin belirsizliklerin artmasıyla derinleşti ve gayrimenkul geliştiricilerin hisselerindeki düşüşü daha da kötüleştirdi.

Bloomberg Intelligence'ın gayrimenkul geliştirici hisseleri göstergesi Pazartesi günü %6,4 kadar düşerek bu yılki değer kaybını 55 milyar dolara çıkardı. 

Kreditörler ile toplantılarını son dakikada iptal eden ve yeniden yapılandırma planını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Evergrande %25 değer kaybetti. China Aoyuan Group Ltd. hisseleri yeniden işlem görmeye başlamasının ardından %76'lık rekor bir düşüşle göstergeyi en fazla aşağı çeken şirket oldu.

Politika desteğinin likidite sorunlarını çözmede başarısız olmasıyla birlikte, yatırımcılar zor durumdaki sektörün yıllarca daha acı çekmesine hazırlanırken, yatırımcı duyarlılığı dramatik bir şekilde kötüleşti. Müteahhitler konut satışlarını canlandırmak için yaklaşan Altın Hafta tatil dönemine umut bağlarken, Ağustos ayı sonunda emlak hisselerinde yaşanan rallinin hızla soğuması, herhangi bir rahatlamanın kısa ömürlü olabileceğini gösteriyor.

Yatırımcılar sonu gelmeyecekmiş gibi görünen olumsuz haber akışıyla karşı karşıya. China Oceanwide Holdings Ltd. bir Bermuda mahkemesinin şirket hakkında tasfiye kararı vermesiyle mahkeme kararıyla tasfiye edilmekle karşı karşıya.

Ülkenin düzenleyici kurumu, açıklanmayan bir gecikmiş kredi ödemesi nedeniyle Ping An Real Estate Co. hakkında soruşturma başlattığını söyledi. Bu arada, Country Garden Holdings Co. şirketinin olası bir temerrüdü konusunda endişeler devam ediyor.

Forsyth Barr Asia Ltd. kıdemli araştırma analisti Willer Chen, Evergrande'ye atıfta bulunarak, "Borç yapılandırma planındaki bu değişiklik, borç yüklü bu şirketin geleceğini daha da karartabilir.  Hayatta kalan diğer geliştiriciler için piyasa daha çok emlak satışlarındaki toparlanmaya ve politika desteğine odaklanıyor" dedi. 

İlgili Haberler