Çin'de 1,4 milyarlık nüfus bile boş evleri dolduramaz

Çin'de 1,4 milyarlık nüfus bile boş evleri dolduramaz

istatistik bürosunun eski başkan yardımcısı 81 yaşındaki He Keng, Çin'in 1,4 milyarlık nüfusunun bile tüm boş evleri dolduramayacağını söylüyor.

A+A-

Eski bir yetkili Reuters'a Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in 1,4 milyarlık nüfusunun bile ülkenin dört bir yanındaki boş daireleri doldurmaya yetmeyeceğini belirterek, ülkenin krizden etkilenen emlak piyasasına yönelik farklı bir eleştiride bulundu.

Çin'in bir zamanlar ekonominin temel direği olan emlak sektörü, emlak devi China Evergrande Group'un yeni borçlanmaya getirilen kısıtlamanın ardından borç yükümlülüklerini yerine getiremediği 2021 yılından bu yana düşüşte.

Country Garden Holdings gibi büyük isim yapmış geliştiriciler bugün bile temerrüde düşmeye yakın bir şekilde sallanmaya devam ederken ev alıcılarının duyarlılığını baskı altında tutuyor.

Ulusal İstatistik Bürosu'ndan (NBS) alınan son verilere göre, Ağustos sonu itibariyle satılmamış konutların toplam yüzölçümü 648 milyon metrekare (7 milyar feet kare) oldu.

Reuters'in ortalama 90 metrekarelik ev büyüklüğü üzerinden yaptığı hesaplamalara göre bu rakam 7.2 milyon eve denk geliyor.

Uzmanların tahminlerine göre, bu sayıya halihazırda satılmış ancak nakit akışı sorunları nedeniyle henüz tamamlanmamış çok sayıda konut projesi veya 2016'daki son piyasa yükselişinde spekülatörler tarafından satın alınan ve boş kalan çok sayıda ev dahil değil.

İstatistik bürosunun eski başkan yardımcısı 81 yaşındaki He Keng "Şu anda kaç tane boş ev var? Her uzman çok farklı bir rakam veriyor, en uçtakiler ise mevcut boş ev sayısının 3 milyar insana yetecek kadar olduğuna inanıyor" şeklinde konuştu.

Resmi medya Çin Haber Servisi tarafından yayınlanan bir videoya göre, Çin'in güneyindeki Dongguan kentinde düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada "Bu tahmin biraz fazla olabilir, ancak 1,4 milyar insan muhtemelen bunları dolduramaz" dedi.

Kamuya açık bir forumda ekonomik açıdan önemli sektöre ilişkin olumsuz görüşü, Çin ekonomisinin "dirençli" olduğu yönündeki resmi söylemle keskin bir tezat oluşturuyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kısa süre önce düzenlenen bir basın toplantısında "Çin ekonomisinin çöküşünü öngören her türlü yorum ara sıra ortaya çıkıyor, ancak çöken şey Çin ekonomisi değil bu tür söylemler" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler