Çin'de mikro hisse senetleri yatırımcıların yüzünü güldürdü

Çin'de mikro hisse senetleri yatırımcıların yüzünü güldürdü

Çin'de büyük şirketlerin hisseleri yıl boyu tat vermese de mikro hisselere kaçabilenler ciddi karlar yazdı.

A+A-

Çin piyasaları için korkunç bir yıl geride kalmak üzere. Çin, bu dönemde borsalarının düştüğünü, fonların zarar ettiğini ve yabancı yatırımcıların çıkışa koştuğunu gördü. Ancak piyasanın küçük hisse senetlerinin hakim olduğu ve ülkenin perakende yatırımcılarının uğrak yeri olan bölgeleri şaşırtıcı derecede iyi performans gösterdi.

Çok sayıda bireysel yatırımcı, büyük fonların ve yatırımcıların ve onların piyasayı hareketlendiren devasa akışlarının radarı altında faaliyet gösteren mikro ölçekli hisse senetleriyle (piyasa değeri çok küçük olan hisse senetleri) uğraşıyor.

Örneğin serbest çalışan perakende tüccar Joseph Cui'yi ele alalım. Cui, yapay zeka (AI) şirketlerinin mikro ölçekli hisse senetlerini satın alarak, büyük fon yöneticilerinin zar zor girebildiği piyasanın bir köşesini seçti ve 2 milyon yuanlık (273.347,27 $) yatırımından %20 gibi yüksek bir getiri elde etti.

Cui konu hakkında "Büyük sermaye için zor bir ortam. Ancak kısa vadeli para için bu kolay bir oyun" ifadelerini kullandı.

Cui'ninki gibi stratejiler bu yıl Çin'in sallantılı ekonomisi, artan jeopolitik riskler ve yükselen denizaşırı faiz oranları nedeniyle bunalan bir borsada öne çıkıyor.

Çin'de listelenen ve piyasa değeri genellikle 3 milyar yuanın altında olan 400 A-hissesini izleyen Wind Micro Market Cap Endeksi bu yıl şimdiye kadar %37 artış gösterdi. Buna karşılık, mavi çipli CSI300 Endeksi %8 değer kaybetti.

Bankacılık ve imalat gibi sektörlerde büyük piyasa değerlerine sahip şirketler, zor durumdaki bir ekonomide yatırım fonlarının satış baskısıyla karşı karşıya kalırken, mikro hisse senetleri düzgün konjonktür karşıtı hedefler haline geldi.

Bu tür hisse senetleri, özellikle Çinli çip devi Huawei Technologies veya yapay zeka gibi sıcak kavramlarla bir şekilde bağlantılı olduklarında spekülasyona elverişli hale geliyor ve bu da perakende satışları, işlemlerin diğer tarafında açığa satış yapanlar olmasa da, geçen yıl ABD'de yaşanan hisse çılgınlığına benzetiyor.

Bu arada Çinli düzenleyiciler, on yıldan daha uzun bir süre öncesinin kumarhane benzeri Çin piyasa kültürünü endişe verici bir şekilde anımsatsa da, mikro-cap çılgınlığına soğuk bakıyor.

Water Wisdom Asset Management fon yöneticisi Yuan Yuwei, "Düzenleyiciler borsayı desteklemek için spekülatif faaliyetlere yeşil ışık yakıyor gibi görünüyor. Göz yumma, değer yatırımı sistemine zarar vermekte, yanlış davranışları teşvik etmekte ve piyasanın uzun vadeli sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır." dedi.

Bu haber toplam 590 defa okunmuştur
İlgili Haberler