Apple'ın piyasa değeri birkaç ayda Borsa İstanbul'un toplamı kadar eridi

Apple'ın piyasa değeri birkaç ayda Borsa İstanbul'un toplamı kadar eridi

Apple'ın piyasa fiyatı, Ağustos ayındaki son kazanç raporundan bu yana 400 milyar dolardan fazla değer kaybetti.

A+A-

Apple hisselerinde dikkat çeken bir düşüş yaşanıyor. Apple'ın hisse fiyatı, şirketin Ağustos ayındaki son kazanç raporundan bu yana %11 oranında düştü ve piyasa değerinde 400 milyar dolardan fazla geriledi. Bu rakam Borsa İstanbul'da işlem gören tüm şirketlerin piyasa değerinden (yaklaşık 370 milyar dolar) daha fazla

Yeni bir rapor, şirketin hisse fiyatının WWDC ile 4. mali çeyrek kazanç raporu arasında sekiz yıldır ilk kez düştüğünü belirtiyor.

WSJ (Wall Street Journal) bunun ne kadar sıra dışı bir durum olduğunu belirtiyor. WSJ'nin haberine göre piyasa değerine göre dünyanın en büyük şirketinin değeri son üç ayda önemli ölçüde azaldı. Şirketin uzun zamandır sonbahar mevsimini yeni iPhone'lar da dahil olmak üzere her yıl en büyük ürünlerini piyasaya sürmek için kullandığı göz önüne alındığında bu pek de tipik bir salınım değil.

Yatırımcıların şirketin geleceğine ilişkin duydukları endişenin ardında bir dizi olası faktör var. Bunlardan biri, Apple'ın kendisini mağdur olarak bulduğu ABD ve Çin arasındaki artan diplomatik çekişme. Şirket ayrıca Çin ve Tayvan arasındaki çatışmaya da dahil olabilir.

Huawei'nin bir iPhone rakibi olarak sürpriz bir şekilde yeniden ortaya çıkması da dünyayı şaşırttı ve Apple'ın ülke içindeki satışlarını vurdu.

Daha da kötüsü, Apple'ın Çin merkezli eski rakibi Huawei bir geri dönüş yapmış gibi görünüyor. Şirket Eylül ayında, ABD yaptırımlarının şirketin böyle bir başarı için gerekli çipleri almasını engelleyeceği düşünülse de, 5G hızlarına çıkabildiği bildirilen Mate 60 Pro adlı yeni bir akıllı telefon piyasaya sürdü.

Bazı yatırımcılar, arama devinin iPhone'larda ve diğer cihazlarda varsayılan arama motoru olması nedeniyle Apple'a yaptığı büyük yıllık ödemeyi sona erdirebilecek Google antitröst davası konusunda da endişeli olabilir.

Bu korku muhtemelen yanlış yönlendirilmiş gibi görünüyor. Söz konusu ödeme Apple'ın toplam kârının çok önemli bir bölümünü oluştursa da, iPhone üreticisinin başkalarıyla yapacağı benzer anlaşmalarla bunun büyük bir kısmını telafi edebilmesi muhtemel.

Bu haftaki kazanç raporundan sonra hisse fiyatına ne olacağı kısmen iPhone 15 serisinin lansman satışlarını yansıtacak olan çeyrek sonuçlarına ve aynı zamanda şirketin tatil çeyreği beklentileri hakkında ne söyleyeceğine bağlı olacak.

İlgili Haberler