Çin'de otomobil işçileri fiyat savaşının yükünü taşıyor

Çin'de otomobil işçileri fiyat savaşının yükünü taşıyor

Çin maliyet avantajıyla otomotiv sektöründe gücünü artırırken sektörün işçileri için ise fiyat savaşı giderek artan bir yüke dönüştü.

A+A-

Haziran ayındaki sıcak hava dalgası Şanghay'ı bunaltırken, Mike Chen'in çalıştığı otomobil fabrikası üretimi gece vardiyasına geçirdi ve klimayı kıstı.

Terden sırılsıklam olmuş üniformasıyla erken saatlere kadar çalışan Chen için bu, ikramiye ve fazla mesai kesintilerinin bu yılki aylık ücretini 2016'da işe girdiğinde kazandığının üçte birinden biraz fazlasına düşürmesinin ardından yüzüne inen son tokattı.

Çin'in devlete ait otomobil devi SAIC ile Alman Volkswagen arasındaki ortak girişimde çalışan 32 yaşındaki Chen yalnız değil. Çin'deki milyonlarca otomobil işçisi ve tedarikçisi, elektrikli araç fiyat savaşının otomobil üreticilerini maliyetleri mümkün olduğunca düşürmeye zorlamasının yarattığı baskıyı hissediyor.

Chen, "SAIC-VW eskiden en iyi işverendi ve burada çalışmaktan onur duyuyordum. Şimdi sadece kızgın ve üzgün hissediyorum."

Tesla tarafından tetiklenen fiyat savaşı 40'tan fazla markayı içine çekti, talebi eski modellerden uzaklaştırdı ve bazı otomobil üreticilerini hem elektrikli hem de yanmalı motorlu araçların üretimini azaltmaya veya fabrikaları tamamen kapatmaya zorladı.

Reuters'in otomobil üreticileri ve otomobil parçaları tedarikçilerinden 10 yönetici ve yedi fabrika işçisiyle yaptığı görüşmeler, bileşenlerden elektrik faturalarına ve ücretlere kadar her şeyde cimrilik yapan ve bu da ekonominin diğer yerlerindeki harcamaları vuran daha geniş bir sektörün sıkıntıda olduğuna işaret ediyor.

Chen'in çalıştığı ve içten yanmalı motorlu otomobiller üreten SAIC-VW fabrikası sorulduğunda VW, ortak girişimlerdeki ücretlerin çalışma saatleri ve ikramiyelere göre değiştiğini söyledi. Otomobillerin gece üretilmesinin elektrik şebekeleri üzerindeki yükü hafiflettiğini ve sağlıklı, iyi çalışma koşullarının yüksek bir öncelik olduğunu söyledi. SAIC yanıt vermedi.

Ekonomistler, Çin'in otomotiv sektörünün fiyat savaşının etkisiyle ekonomik büyüme üzerinde bir engel haline gelebileceği konusunda uyarıyor ki bu da dünyanın açık ara en büyük otomobil endüstrisi için keskin bir geri dönüş olabilir.

Ekonomistlere göre sorun, büyük devlet sübvansiyonlarının da yardımıyla üretim kapasitesine büyük yatırımlar yapılırken, otomobillere yönelik iç talebin durgunlaşması ve hane halkı gelirlerinin baskı altında kalması.

2023'ün ilk yedi ayında Çin yurtiçinde 11,4 milyon otomobil sattı ve 2 milyon otomobil ihraç etti, ancak büyüme neredeyse tamamen yurtdışından geldi. İhracat %81 artarken, yurtiçi satışlar yaygın fiyat indirimlerine rağmen sadece %1,7 arttı.

Oxford Üniversitesi Çin Merkezi'nde araştırma görevlisi olan George Magnus, "Üretim ve arza odaklanma orantısız," diyor ve talebe yeterince dikkat edilmemesinin sonuçta stok fazlalığına, fiyat kesintilerine ve mali strese yol açtığını ekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler