Çin'den gelen veriler küresel piyasaların tadını kaçırdı

Çin'den gelen veriler küresel piyasaların tadını kaçırdı

Çin’de hizmet sektörü aktivitesi geçen ay bu yılın en yavaş büyümesini kaydederken, riskli varlıklarda aşağı yönlü baskı görüldü.

A+A-

Çin’de açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan hizmet verileri sonrası Asya’da hisse senedi endeksleri geriledi.

Hong Kong’da düşüşlere konut sektörü hisseleri öncülük ederken, Güney Kore hisseleri ağustos ayı enflasyon verisinin beklentileri aşması sonrası geriledi. ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de negatif yönlü açılışlara işaret etti.

Avustralya Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel şekilde yüzde 4,10’da bırakırken, ilave sıkılaştırmanın önümüzdeki dönemde gerekebileceği sinyalini verdi. Avustralya doları kararın ardından değişim göstermedi. MSCI Asya Pasifik Endeksi 7 günlük yükselişin ardından negatif bölgedeki ilk kapanışına hazırlanıyor.

Offshore yuan Çin hizmet PMI verisi sonrası değer kaybetti. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,11 yükselirken, ABD 2 yıllık tahvil getirisi 2 baz puan arttı.

Petrol fiyatları, OPEC+’nın piyasayı daraltan arz kesintilerinin yol açtığı yükselişin ardından kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın işlem gördü.

Buğday fiyatları da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmeden tahıl koridoru anlaşmasının yeniden canlandırılması kararının çıkmaması üzerinde tırmandı.

Çin'de hizmet sektöründe yılın en yavaş büyümesi

Çin’de hizmet sektörü aktivitesine ilişkin resmi olmayan bir anket Ağustos ayında bu yılın en yavaş büyümesini kaydederken, ülkedeki ekonomik endişelerin tüketim harcamalarını baskılamaya devam ettiği görüldü.

Temmuz ayında 54,1 seviyesinde açıklanan Caixin hizmet PMI endeksi geçen ay 51,8’e geriledi. Caixin ve S&P Global tarafından gerçekleştirilen özel anket kritik 50 seviyesinin üzerinde kalmayı başarsa da aralık ayından bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Anket ile yayımlanan açıklamaya göre, düşüş yeni işlerdeki daha ılımlı bir büyümeden kaynaklandı.

Macquarie Group Ltd. Çin Ekonomisti Larry Hu, “Çin’in hizmet sektöründe ve hatta tüketiminde toparlanma devam ediyor ancak bu toparlanma beklendiği kadar güçlü değil. Hanehalkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle gelecekteki gelirleri konusunda pek iyimser değiller ve bu nedenle daha fazla tasarruf etme eğilimindeler” değerlendirmesini yaptı. Öte yandan ülkede konut sektörü sıkıntıları devam ederken, dünyanın en borçlu konut geliştiricileri arasında yer alan Çinli Country Garden Holdings ihraç ettiği iki dolar cinsi tahvilin kupon ödemelerini ek süre içinde gerçekleştirmeyi başardı ve temerrütten kurtuldu.

İlgili Haberler