Çin'den gelen zayıf veriler küresel piyasalarda risk iştahını kaçırdı

Çin'den gelen zayıf veriler küresel piyasalarda risk iştahını kaçırdı

Çin’de ithalat ve ihracat temmuzda beklentilerin üzerinde düşerken, yarınki enflasyon rakamlarının da ekonomideki toparlanmanın zayıfladığına işaret etmesi bekleniyor.

A+A-

Zayıf ticaret verilerinin ardından Çin Hong Kong Borsasında işlem gören Çinli şirket hisseleri düşüşte. Çin hisselerindeki kayıplar Hang Seng endeksini de aşağı taşımış durumda. Ancak Asya endekslerinin kalanı daha pozitif bir görünüme sahip. Japon Nikkei 225 artıda.

Haftanın ilk gününde yumuşak iniş fiyatlamasıyla günü yükselişle tamamlayan Wall Street endeksleri bu sabah vadeli işlemlerde sınırlı şekilde geriliyor.

Çin Merkez Bankası’nın dolar/yuan referans seviyesini bu sabah 7,1365’ten 7,1565’e revize etmesinin ardından Bloomberg Dolar Endeksi güç kazandı. Revizyon bankanın, yuanın dolar karşısında daha fazla değer kaybetmesine izin vereceğine işaret etti. Endeks yüzde 0,3 yükselişle 1.229 seviyesinden işlem görüyor. 

Çin’den zayıf veriler geldi

Çin’de açıklanan veriler, pandemi döneminde ülke ekonomisini canlı tutan ihracatın Temmuz'da düşüşünü aralıksız üçüncü aya taşıdığını ortaya koydu ve ülkede toparlanmaya dair endişeleri daha da tırmandırdı.

Ülkede dolar bazında ihracat Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,5 oranında geriledi. Bu, Şubat 2020’den bu yana görülen en sert düşüş oldu. İthalattaki düşüş de yüzde 12,4 oranında gerçekleşti.

Bloomberg anketindeki medyan tahminler ihracatın yüzde 13,2, ithalatın da yüzde 5,6 düştüğü yönündeydi. Ülkede yarın açıklanacak enflasyon verilerinin de 2020 sonundan bu yana ilk kez hem tüketici hem de üretici fiyatlarında düşüşe işaret etmesi bekleniyor.

Bloomberg Intelligence Analisti Marvin Chen, “Deflasyon, zayıf talebi yansıtan önemli bir risk ve Çin şirketlerinin karlılıklarını etkileyecektir. Bunun olumlu tarafı ise, zayıf enflasyon rakamlarının daha fazla parasal gevşeme için kapıyı açık bırakması olacaktır” dedi.

İlgili Haberler