Çin'in faiz indirimine gitme kararının ardında ne var?

Çin'in faiz indirimine gitme kararının ardında ne var?

Haziran ayından bu yana ilk kez temel kredi faiz oranlarını düşüren Çin'in faizlerde indirime gitmesinin ardında ne var?

A+A-

Pinpoint Asset Management ekonomistlerinden Zhiwei Zhang, Çin'in bu sabah beklenenden daha büyük bir faiz indirimine gitmesinin, politika yapıcıların hızlı bir şekilde harekete geçme aciliyetinin farkına vardığını gösterebileceğini söyledi.

Zhang, "LPR faiz indirimi, Çin'in karşı karşıya olduğu deflasyon sorununu ele almak için doğru yönde atılmış bir başka adımdır" dedi.

Zhang, Fed'in nihayetinde faiz indirim döngüsüne girmesiyle Pekin'in bu yıl daha fazla faiz indirimi yapmasını ve bunun Çin merkez bankasının karşı karşıya olduğu kısıtlamayı hafifletmesini bekliyor

HSBC Global Research ekonomistleri Jing Liu ve Erin Xin de Çin'in beş yıllık kredi faiz oranını %3,95'e indirmesinin politika yapıcılar tarafından memnuniyetle karşılanan bir sinyal olduğunu belirttiler.

"Beklenenden daha büyük olan bu indirim, konut piyasasındaki düzeltme gibi kısa vadeli ekonomik zorlukların üstesinden gelme konusunda daha kararlı olunduğuna işaret ediyor" değerlendirmesini yapan ekonomistler, Pekin'in proaktif tutumunu sürdürmesini ve Mart başındaki Ulusal Halk Kongresi toplantısında daha fazla politika desteği olasılığına odaklanmasını bekliyorlar.

Ekonomistler, '%5 civarında' sağlam bir ekonomik büyüme elde etmek için para politikaları, sermaye piyasaları, emlak piyasaları ve hedeflenen büyüme endüstrilerinden devam eden destekle birlikte maliye politikasının muhtemelen öncülük edeceğini ekliyorlar

İlgili Haberler