Çip savaşlarında ABD'den Çin'e karşı yeni hamle

Çip savaşlarında ABD'den Çin'e karşı yeni hamle

ABD, Çin'in 52 milyar dolarlık çip fonundan yararlanmasını engelleyecek kurallara son şeklini verdi.

A+A-

ABD Ticaret Bakanlığı Cuma günü, yarı iletken üretim sübvansiyonlarının Çin ve Amerikan ulusal güvenlik kaygıları taşıdığı düşünülen diğer ülkeler tarafından kullanılmasını önlemek için nihai kuralları yayınlıyor.

Yönetmelik, Biden yönetiminin yarı iletken üretimi için 39 milyar dolarlık sübvansiyon vermeye başlamasından önceki son engel. Dönüm noktası niteliğindeki "Çipler ve Bilim" yasası ABD'de yarı iletken üretimi, araştırma ve işgücü gelişimi için 52.7 milyar dolar sağlıyor.

İlk olarak Mart ayında önerilen düzenleme, ABD'den fon alanların Çin ve Rusya gibi endişe duyulan yabancı ülkelerde yarı iletken üretimini genişletmek için yatırım yapmalarını ve teşvik fonu alanların endişe duyulan yabancı kuruluşlarla ortak araştırma veya teknoloji lisanslama çabalarına girmelerini sınırlandırarak "korkuluklar" oluşturuyor.

Ekim 2022'de bakanlık, Pekin'in teknolojik ve askeri ilerlemelerini yavaşlatmak amacıyla Çin'in ABD ekipmanlarıyla üretilen bazı yarı iletken çiplerden yararlanmasını engellemek için yeni ihracat kontrolleri yayınladı.

Ticaret Bakanı Gina Raimondo Salı günü Kongre'de yaptığı açıklamada, "Bunun bir kuruşunun bile Çin'in önümüze geçmesine yardımcı olmaması için kesinlikle uyanık olmalıyız" dedi.

Finansman alanların kısıtlamaları ihlal etmesi halinde, Ticaret Bakanlığı federal ödülleri geri alabilir.

Raimondo Kongre'ye ödüllerin onaylanması için mümkün olduğunca hızlı çalıştığını söyledi.

Raimondo, "Üzerimdeki baskıyı hissediyorum," dedi ve ekledi: "Gerideyiz ama bu işi doğru yapmamız daha önemli. Bu işi doğru yapmak için bir ay ya da birkaç hafta daha geçmesi gerekiyorsa, bunu savunacağım çünkü bu gerekli."

Yönetmelik, fon alıcılarının 10 yıl boyunca endişe duyulan yabancı ülkelerdeki yarı iletken üretim kapasitesini önemli ölçüde artırmasını yasaklı6or. Ayrıca, alıcıların endişe duyulan yabancı kuruluşlarla bazı ortak araştırma veya teknoloji lisanslama çabalarını kısıtlıyor, ancak uluslararası standartlar, patent lisanslama ve dökümhane ve paketleme hizmetlerinden yararlanmaya izin veriyor.

Nihai kurallar, endişe duyulan yabancı ülkelerdeki öncü ve gelişmiş tesisler için yarı iletken üretim kapasitesinin önemli ölçüde artırılmasını 10 yıl boyunca yasaklıyor. Ayrıca, gofret üretiminin yarı iletken üretimine dahil olduğu da açıklığa kavuşturuluyor.

Nihai kural, genişletilmiş yarı iletken üretim kapasitesini temiz oda veya diğer fiziksel alanların eklenmesine bağlamakta ve maddi genişlemeleri üretim kapasitesinin %5'ten fazla artırılması olarak tanımlıyor.

Kural, alıcıların bir tesisin üretim kapasitesini %10'un üzerine çıkaracak şekilde yeni temiz oda alanı veya üretim hattı eklemesini yasaklıyor.

Kural ayrıca bazı yarı iletkenleri ulusal güvenlik için kritik olarak sınıflandırarak, radyasyonun yoğun olduğu ortamlarda ve diğer özel askeri yetenekler için kuantum hesaplama mevcut nesil ve olgun düğüm yongaları da dahil olmak üzere daha sıkı kısıtlamaları tetikliyor.

Bu haber toplam 513 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler