Denizcilik devi 10 bin çalışanının işine son veriyor

Denizcilik devi 10 bin çalışanının işine son veriyor

Denizcilik devi 10.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklarken Maersk hisseleri %18 düştü ve kârın beklentilerin altında kalacağını söyledi.

A+A-

Denizcilik devi Maersk Küresel ticaretin öncülerinden biri olan şirket, Cuma günü işgücünü 10.000'den fazla kişi azaltmayı planladığını açıkladı ve kârın önceki beklentilerin alt sınırında olmasını beklediğini söyledi.

Şirketin Danimarka'da işlem gören hisseleri öğleden sonra erken saatlerde %18 düşerek Ekim 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

CEO Vincent Clerc yaptığı açıklamada, "Sektörümüz, talebin azalması, fiyatların tarihi seviyelerine geri dönmesi ve maliyet tabanımız üzerindeki enflasyonist baskı ile yeni bir normalle karşı karşıya" dedi ve çoğu bölgedeki kapasite fazlasının fiyatları aşağı çektiğini sözlerine ekledi.

Maersk tüm yıl için EDITDA (faiz, vergi, amortisman ve itfa payı öncesi kar) beklentisini 9,5 milyar ila 11 milyar dolar olarak korudu, ancak bu aralığın alt ucunda gerçekleşmesini beklediğini söyledi.

Üçüncü çeyrek geliri 2022'deki 22,8 milyar dolardan 12,1 milyar dolara düştü.

Maersk'in 2022 yılında 36,84 milyar $'lık tüm yıl temel FAVÖK ile rekor kazanç bildirmesinin ardından geldi.

Covid salgını sırasında talepteki artış ve tedarik zincirindeki devasa zorluklar navlun fiyatlarının yükselmesine neden oldu, ancak bu eğilim şimdi kasvetli bir makroekonomik tablonun ortasında soğudu.

Clerc, bunun sonucunda şirketin maliyet ve nakit kısıtlama önlemlerini hızlandırdığını söyledi.

Personel sayısının 2023 başında 110.000'den 100.000'in altına düşmesini sağlayacak olan işten çıkarmaların, 2023'e kıyasla 2024'te 600 milyon dolar tasarruf sağlaması bekleniyor.

AJ Bell'de yatırım direktörü olan Russ Mould Cuma günü yayınladığı bir notta, "Taşımacılık talebi ekonomi iyi gidiyorsa güçlü olacaktır, ancak ufukta bulutlar varsa tam tersi geçerli olacaktır" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha da kötüsü, böyle bir durumda sektörün normal dinamikleri beklendiği gibi işlemiyor. Geleneksel olarak talep düştüğünde daha fazla gemi rölantiye alınır, ancak Maersk taşımacılık sektöründe bu tür faaliyetlerin hızlanmadığını söylüyor" diye ekledi.

İlgili Haberler