Kahramanmaraล depremlerinin ardฤฑndan ฤฐstanbul’dan gรถรง hฤฑzlandฤฑ. Ayrฤฑlanlar iรงin ilk alternatif ise deprem riskinin de az olduฤu Trakya bรถlgesi oldu. Bรถlge son dรถnemde, tarihinin en bรผyรผk emlak hareketliliฤini yaลadฤฑ.
Birkaรง hafta iรงinde sadece Kฤฑrklareli’nde 8 binden fazla konutta kiralama ya da satฤฑล iลlemi yapฤฑldฤฑ. Kฤฑrklareli, Edirne ve Tekirdaฤ ticaret odalarฤฑnฤฑn aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ verilere gรถre, bรถlgede depremden sonra 53 binin รผzerine iลlem gerรงekleลti. Mevcut yapฤฑ stokunun neredeyse yรผzde 95’i doldu.
Bรถlgede fiyatlar รผรงe katlanฤฑrken, arsa satฤฑลlarฤฑna da yoฤun ilgi yaลanฤฑyor. Kฤฑrklareli’nin kรถylerindeki arsa metrekare fiyatlarฤฑ 1.500 liraya dayandฤฑ. Bรถlgedeki emlakรงฤฑlar ise arazi ve arsa arzฤฑnda sฤฑkฤฑntฤฑ yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor.
Geรงtiฤimiz yฤฑl Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in de Trakya’dan arazi aldฤฑฤฤฑ sรถylentileri bรถlgede fiyatlarฤฑ hareketlendirmiลti.
Sabah gazetesindeki haberde yer verilen Endeksa verilerine gรถre, 6 ลubat’taki afetten sonra depremin etkilediฤi iller ve รงevre illerde stok รถnemli รถlรงรผde dรผลtรผ, fiyatlar ise arttฤฑ.
Depremin etkilediฤi illerde satฤฑlmayฤฑ bekleyen konut stoku ortalama yรผzde 53, kiralanmayฤฑ bekleyen stok adedi ise yรผzde 59 dรผลรผล gรถsterdi. Depremden en รงok etkilenen illerden olan Hatay’da satฤฑlmayฤฑ bekleyen konut stoku yรผzde 85, kiralฤฑk konut stoku ise yรผzde 93 dรผลtรผ, satฤฑlฤฑk konutlarฤฑn fiyatlarฤฑ yรผzde 16, kiralar ise yรผzde 56 artฤฑล gรถsterdi.
Malatya’da ise satฤฑlฤฑk konut stoku yรผzde 93, kiralฤฑk konut stoku yรผzde 95 dรผลerken, satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑ yรผzde 33, kiralar ise yรผzde 41 artฤฑล gรถsterdi.
รevre iller arasฤฑnda gayrimenkul fiyatlarฤฑnฤฑn en fazla etkilendiฤi iller Tunceli ve Kayseri oldu. Tunceli’de satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑ yรผzde 16, kiralar yรผzde 1 arttฤฑ. Kayseri’de ise satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑ yรผzde 13, kiralar yรผzde 29 artฤฑล gรถsterdi.
รevredeki neredeyse tรผm illerde stok dรผลerken Mersin’de satฤฑlฤฑk konut stoku yรผzde 36, kiralฤฑk konut stoku ise yรผzde 31 arttฤฑ. รzellikle Adana’daki depremzedeler baลta olmak รผzere Mersin’de yazlฤฑk konutu bulunan kiลilerin bu konutlarฤฑ kiraya veya satฤฑลa รงฤฑkarttฤฑฤฤฑ bu nedenle stoklarฤฑn arttฤฑฤฤฑ belirtiliyor. Deprem sonrasฤฑnda konut satฤฑล fiyatlarฤฑnฤฑn en fazla arttฤฑฤฤฑ il Muฤla, kiralarฤฑn en fazla arttฤฑฤฤฑ il ise Ankara oldu. Muฤla’da satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑ yรผzde 13, kiralar yรผzde 20 artฤฑล gรถsterdi. Ankara’da ise kiralar yรผzde 26, satฤฑlฤฑk konut fiyatlarฤฑ yรผzde 11 arttฤฑ.
Edirneli emlakรงฤฑlar kentte ev fiyatlarฤฑnฤฑn 3 katฤฑ arttฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Bu durumun hormonlu bir bรผyรผmeye neden olduฤu ve bรผtรผn mevcut stoklarฤฑn bitmek รผzere olduฤu belirtildi. Kent merkezinde evleri olanlarฤฑn yรผksek kiralardan yararlanmak iรงin konutundan รงฤฑkฤฑp kรถydeki evine yerleลdiฤi bilgiyi paylaลฤฑldฤฑ.
Kฤฑrklareli’de ise hem 11 ลehirdeki depremzedelerin hem de ฤฐstanbul’da yaลamaktan ya da depremden korkanlarฤฑn geldiฤi, belirtiliyor. Geรงen yฤฑl kรถylerdeki arsa metrekareleri 300 lira civarฤฑndayken, ลu anda 1.500 TL’yi geรงmiล durumda.







