Dev İngiliz bankası maliyetleri kısıyor, binlerce çalışanı işten atıyor

Dev İngiliz bankası maliyetleri kısıyor, binlerce çalışanı işten atıyor

Barclays 1,25 milyar dolarlık maliyet planı üzerinde çalışıyor ve bu kapsamda 2.000 kişiyi işten çıkarabilir.

A+A-

Barclays 1 milyar pound (1,25 milyar dolar) kadar tasarruf planları üzerinde çalışıyor ve bu planlar, teklifler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan bir kişinin Reuters'e verdiği bilgiye göre, çoğunlukla İngiliz bankasının arka ofisinde olmak üzere 2.000 kadar kişinin işten çıkarılmasını içerebilir.

Banka içinde Venkat olarak bilinen İcra Kurulu Başkanı C.S. Venkatakrishnan liderliğindeki Barclays yöneticileri, kârlılığı artırmaya yönelik önerileri gözden geçiriyor. Söz konusu kişi, bu önerilerin tam olarak uygulanması halinde 1.500 ila 2.000 kişinin işten çıkarılabileceğini söyledi.

Söz konusu kişi, olası kesintilerin öncelikle şirket içinde 'BX' olarak bilinen Barclays Execution Services'de olacağını ve birkaç yıl içinde grup genelinde giderleri 1 milyar sterline kadar azaltma hedefinin bir parçasını oluşturacağını sözlerine ekledi.

Barclays, son yıllarda ikramiyelerin yanı sıra perakende ve yatırım bankacılığı işletmelerindeki işleri azaltarak giderleri azaltma çabalarında bulundu, ancak BX'i küçültme hamleleri ve potansiyel tasarruflar daha önce bildirilmemişti.

Bankanın iki ana iş kolu olan Birleşik Krallık bireysel bankacılık ve uluslararası bankacılık için destek fonksiyonlarını konsolide etmek amacıyla 2017 yılında oluşturulan BX, mükerrerliği ortadan kaldırmak ve kriz sonrası risk yönetimi kurallarını uygulamak için tasarlandı.

Barclays'in 1 milyar sterlinlik maliyet tasarrufu hedefi, bankanın 2022'de 15 milyar sterlin olan yıllık işletme giderlerinin yaklaşık %7'sini temsil edecek.

Kaynak, BX personel sayısı tartışmalarının devam ettiğini ve Barclays'in diğer alanlarda işten çıkarmalara öncelik vermeye karar verebileceğini söyledi.

BX'in personel sayısı ve maliyetleri son yıllarda önemli ölçüde arttı. Düzenleyici kurumlara yapılan başvurulara göre, 2017 sonunda 20.000 olan personel sayısı 2022 sonu itibariyle yaklaşık 22.300'e yükseldi ve şu anda Barclays personelinin dörtte birinden fazlasını oluşturuyor.

Bu arada, BX'in yıllık personel giderleri 1,8 milyar sterlinden 2 milyar sterline yükseldi.

Venkat, Şubat ayında yeni bir strateji açıklayacağı yatırımcı sunumu öncesinde Barclays'in düşen defter değerini yükseltmenin yollarını bulması için baskı altında.

Deneyimli bankacı, CEO'luk görevini devraldığından bu yana, bankaya yüz milyonlarca dolara mal olan bir ticaret hatasının sonuçlarıyla boğuşuyor.

Ayrıca, yetenek göçünün Deutsche Bank, BNP Paribas ve UBS gibi Avrupalı rakiplerle rekabet etme girişimlerini engellediği Barclays'in yatırım bankasında morali korumak için uzun süreli bir savaş var.

Venkat'ın göreve geldiği 1 Kasım 2021'den bu yana Barclays'in hisse fiyatı %26 düşerken, Deutsche'nin hisseleri çok az değişti ve HSBC'ninki %37 değer kazandı.

İlgili Haberler