Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Dev ลŸirketler Trump dรถnemi iรงin iyimser

Dรผnyanฤฑn รถnde gelen ลŸirketlerinin yรถneticileri, ABD baลŸkanlฤฑฤŸฤฑnฤฑ devralmaya hazฤฑrlanan Trump dรถnemi hakkฤฑnda genel olarak iyimser gรถrรผลŸ dile getirdi
Dev ลŸirketler Trump dรถnemi iรงin iyimser Borsatek

ฤฐsviรงre’nin Davos kasabasฤฑnda dรผzenlenen 47. Dรผnya Ekonomik Forumunda bir araya gelen dรผnyanฤฑn รถnde gelen ลŸirketlerinin yรถneticileri, bugรผn ABD’de baลŸkanlฤฑk koltuฤŸuna oturacak Donald Trump ile diyaloฤŸun รถnemine vurgu yaptฤฑ ve Trump dรถnemi hakkฤฑnda ekonomik anlamda iyimser gรถrรผลŸ belirtti. 

Alman gazetesi Bild, Davos’taki toplantฤฑya katฤฑlan bรผyรผk ลŸirketlerin CEO ve baลŸkanlarฤฑna Trump dรถneminden beklentilerini sordu.

Avrupalฤฑ uรงak รผreticisi Airbus’ฤฑn BaลŸkanฤฑ Tom Enders, “ร–nemli olan biz Avrupalฤฑlarฤฑn tรผm seviyelerde yeni yรถnetimle diyaloฤŸu aramamฤฑzdฤฑr.” dedi.

Dรผnya ekonomisinde artฤฑk kimsenin birbirinden tamamฤฑyla baฤŸฤฑmsฤฑz hareket edemeyeceฤŸini kaydeden Enders, “ร–zellikle bรผyรผk ลŸirketlerin bรถyle bir lรผksรผ yok. Gรผmrรผkler ve ticari engeller hepimiz iรงin zararlฤฑdฤฑr.” diye konuลŸtu.

Lojistik alanฤฑnda รถnde gelen Alman ลŸirketi Deutsche Post DHL Group’un Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ Frank Appel de  gรผmrรผk vergileri ve ticari engellerin hiรงbir zaman iลŸlemediฤŸini savundu. Appel, “ABD ลŸirketlerinin de aรงฤฑk pazarlara ihtiyacฤฑ var. Bu yรผzden gelecek yฤฑllarda Almanya da dahil olmak รผzere bรผyรผme ve iลŸ olanaklarฤฑnฤฑn geniลŸleyeceฤŸini gรถreceฤŸiz.” ifadesini kullandฤฑ. 

Japon otomotiv ลŸirketi Toyota’nฤฑn BaลŸkanฤฑ Takeshi Uchiyamada ise ABD ile hedeflerinin aynฤฑ olduฤŸunu belirterek, “Donald Trump Amerika’yฤฑ daha gรผรงlรผ yapmak istediฤŸini sรถyleyerek daha fazla iลŸ ve yatฤฑrฤฑm vaadinde bulunuyor. Biz de Amerikan toplumunu bu konuda desteklemek istiyoruz. Bu yรผzden hedeflerimiz รงok farklฤฑ deฤŸil.” dedi.

 

– “Cumhuriyetรงiler iki sene รงoฤŸunluฤŸu elinde bulunduracaklarฤฑ iรงin iลŸ yapabilecekler”

 

ฤฐsviรงre’nin bรผyรผk bankalarฤฑndan UBS’nin Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ Axel Weber de Trump dรถnemi hakkฤฑnda olumlu dรผลŸรผndรผฤŸรผnรผ dile getirdi. Weber, gรถrรผลŸlerini ลŸรถyle aktardฤฑ:

“Cumhuriyetรงiler gelecek iki sene zarfฤฑnda ABD Kongresinde รงoฤŸunluฤŸu elinde bulunduracaklarฤฑ iรงin iลŸ yapabilecekler. Bu sรผre zarfฤฑnda ekonomi odaklฤฑ bir siyaset izlenecek. Bu, dรผnya konjonktรผrรผne yardฤฑmcฤฑ olacaktฤฑr. Bu durumun devam edip etmeyeceฤŸi ise ร‡in ile ABD arasฤฑndaki iliลŸkilere baฤŸlฤฑ ve ben de temkinli bir iyimserliฤŸe sahibim.”

ร‡okuluslu mรผhendislik ลŸirketi Bilfinger’in BaลŸkanฤฑ Tom Blades ise ticari engellerin uzun vadede zayฤฑf rekabet gรผcรผ iรงin รงรถzรผm olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getirdi. Blades, “Bunu ABD BaลŸkanฤฑ Trump da biliyor. MรผลŸteriler uygun fiyata kalite bekler. DฤฑลŸlama politikasฤฑ bu meseleye yardฤฑmda bulunmaz.” ลŸeklinde konuลŸtu.

Alman havayolu ลŸirketi Lufthansa’nฤฑn BaลŸkanฤฑ Carsten Spohr, kรผresel ekonomiye atฤฑfta bulunarak, “Washington’da ne deฤŸiลŸirse deฤŸiลŸsin kรผreselleลŸmiลŸ bir ekonomi, bรผyรผme ve refahฤฑn itici gรผcรผ olmaya devam edecektir. Bu ลŸekilde dรผnya genelinde yeni iลŸ olanaklarฤฑ doฤŸuyor. Sadece Lufthansa’da bu sene bu sayฤฑ 3 bin. Bununla 3 bin genci daha kรผreselleลŸmenin kazananlarฤฑ haline getiriyoruz.” deฤŸerlendirmesini yaptฤฑ.   

Alman kimya ลŸirketi Bayer’in Yรถnetim Kurulu BaลŸkanฤฑ Werner Baumann, Trump’ฤฑn ABD’deki konjonktรผrรผ ve dรผnya piyasalarฤฑnฤฑ gรถz รถnรผne alacaฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.  

ABD’li insan kaynaklarฤฑ danฤฑลŸmanlฤฑk ลŸirketi baลŸkanฤฑ Jonas Prising ise Trump dรถnemi iรงin umutlu olduฤŸunu belirterek, “ABD ekonomisi dรผลŸรผk vergi ve daha fazla yatฤฑrฤฑmdan kar saฤŸlayacak. Bu, bรผyรผmeyi teลŸvik edecek ve Avrupayฤฑ da kanatlandฤฑracak. Trump’ฤฑn yรผksek gรผmrรผklerin sonunda herkes iรงin kรถtรผ olduฤŸunu anladฤฑฤŸฤฑnฤฑ umut ediyorum.” ifadesini kullandฤฑ.

Trump dรถnemine olumsuz bakan tek yรถnetici ise Osram ve SGL Carbon’un Yรถnetim Kurulu รœyesi Christine Bortenlanger oldu.

Trump’ฤฑn politikalarฤฑnฤฑn ABD aรงฤฑsฤฑndan kฤฑsa vadede olumlu olacaฤŸฤฑnฤฑ dile getiren Bortenlanger, bunun Avrupa ve dรผnya aรงฤฑsฤฑndan olumsuz olacaฤŸฤฑ, Almanya’daki bรผyรผmeyi durdurabileceฤŸi endiลŸesini dile getirdi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64006.64 0.1942%
Ethereum 1721.12 -0.5406%
Tether USDt 1.00 -0.0196%
BNB 589.07 0.6399%
Solana 73.90 3.5406%
USDC 1.00 0.0028%
XRP 1.14 -0.031%
Dogecoin 0.08 -0.0026%
Toncoin 1.70 4.9943%
Cardano 0.16 0.0817%
Shiba Inu 0.00 -0.2803%
Avalanche 6.26 2.4934%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam