Disney'in Pixar stüdyolarında işten çıkarma dalgası

Disney'in Pixar stüdyolarında işten çıkarma dalgası

Lightyear filminin gişede başarsızlığının faturası çalışana kesildi. Disney çatısı altında faaliyet gösteren Pixar'da 75 pozisyonun kapatıldığı öğrenildi.

A+A-

Walt Disney'in Pixar Animasyon Stüdyoları, gişede hayal kırıklığı yaratan "Lightyear" filminin arkasındaki iki yönetici de dahil olmak üzere 75 pozisyonu ortadan kaldırdı.

Kesilenler arasında "Oyuncak Hikayesi 4" ve "Coco" gibi beğenilen filmlerin kıdemli yaratıcı ekibinin bir parçası olan 26 yıllık animatör "Lightyear" yönetmeni Angus MacLane de yer aldı. "Lightyear "ın yapımcısı Galyn Susman da işten ayrıldı. Susman, 1995 yılında orijinal "Toy Story" filminin yayınlanmasından bu yana Pixar'da çalışıyordu.

Reuters'ın haberine göre kaynaklar, Pixar'ın 2015'ten bu yana dünya çapında tanıtımdan sorumlu başkan yardımcısı olan Michael Agulnek'in de işten çıkarıldığını söyledi. 

2023 yılının Mayıs ayında gerçekleşen kesintiler, Walt Disney İcra Kurulu Başkanı Bob Iger'in daha önce duyurduğu 7.000 kişinin işten çıkarılması ve 5,5 milyar dolarlık maliyetin azaltılması planının bir parçası. Bu yeniden yapılanma, film ve televizyon gruplarını tek bir Disney Entertainment biriminde birleştirdi ve dağıtımdan sorumlu bir bölümü ortadan kaldırdı.

Pixar'ın yaklaşık 1.200 kişilik çalışan tabanına kıyasla küçük olsa da, stüdyo Disney genelinde gelir sağlayan franchise ve karakterler üreten yaratıcı bir güç olduğu için işten çıkarmalar dikkate değer.

Pixar, "Oyuncak Hikayesi", "İnanılmaz Aile" ve "Arabalar" gibi sinema serileriyle ünlüdür. Ancak bir yıl önce 200 milyon dolarlık bir bütçeyle gösterime giren "Lightyear" dünya çapında 226,7 milyon dolarlık mütevazı bir bilet satışı elde etti ve eleştirmenlerden karışık bir tepki aldı.

Buna karşılık, Pixar'ın 2018'de benzer bir yapım bütçesine sahip olduğu bildirilen "Incredibles 2" dünya çapında 1,2 milyar dolar gişe hasılatı elde etti.

"Lightyear", eşcinsel bir ilişkiyi tasvir ettiği için 14 Orta Doğu ve Asya ülkesinde gösterilemedi. Bu durum filmin gişe performansını etkiledi.

Disney, film ve televizyon, yayın hizmetleri ve tema parkları da dahil olmak üzere her bölümde işten çıkarmalar gerçekleştirdi.

Pixar en son 2013 yılında, stüdyonun 2015 yapımı "The Good Dinosaur" filminin gösterimini ertelemesinin ve filmin yönetmeni Bob Peterson'ı işten çıkarmasının ardından işten çıkarma yapmıştı. Yaklaşık 30 pozisyon ortadan kaldırılmıştı.

Disney, zor durumdaki Disney Animation'ı yeniden canlandırmak için 2006 yılında Pixar'ı satın aldı.

İlgili Haberler