Walt Disney 1 milyar dolarlık kampüs planını iptal etti

Walt Disney 1 milyar dolarlık kampüs planını iptal etti

Disney Florida'da 1 milyar dolarlık kampüs ve 2,000 kişilik istihdam planını iptal etti.

A+A-

Walt Disney, Florida Valisi Ron DeSantis ile devam eden yasal mücadelesinin arka planında, Perşembe günü çalışanlarına gönderdiği bir e-postaya göre, Florida'nın merkezinde 2.000 çalışanı barındıracak yaklaşık 1 milyar dolarlık bir kurumsal kampüs inşa etme planlarını iptal ediyor.

Disney parklar şefi Josh D'Amaro, "değişen iş koşullarının" Disney'i, tema parkı sürüşlerini tasarlayan Imagineers da dahil olmak üzere çalışanları Lake Nona'daki yeni bir kampüse taşımak için 2021 planını yeniden gözden geçirmeye sevk ettiğini söyledi.

Orlando Sentinel'e göre, Walt Disney Imagineering ve Disney Parkları, Deneyimleri ve Ürünleri bölümü için bir üs görevi görecek olan kampüste şirketin proje için 864 milyon dolar kadar harcama yapması bekleniyordu.

Disney'in Kaliforniya merkezli Imagineering çalışanlarını ülkenin diğer ucuna taşıma kararı, birçoğu Florida'ya taşınmak istemediğini söyleyen çalışanlardan şikayet aldı.

D'Amaro şunları söyledi: "Yeni liderlik ve değişen iş koşulları da dahil olmak üzere bu projenin duyurulmasından bu yana meydana gelen önemli değişiklikler göz önüne alındığında, kampüsün inşasına devam etmemeye karar verdik" diye yazdı. "Bu kolay bir karar değildi, ancak doğru karar olduğuna inanıyorum."

Bir hafta önce Disney CEO'su Bob Iger, Florida'nın şirketin eyalete yatırım yapmaya devam etmesine olan ilgisini açıkça sorguladı. Üç aylık sonuçları görüşmek üzere yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede, Disney'in Florida'da 75.000'den fazla kişiyi istihdam ettiğini, Walt Disney World'e her yıl milyonlarca ziyaretçi çektiğini ve önümüzdeki on yıl içinde tesisi genişletmek için 17 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını belirtti.

Iger, "Devlet daha fazla yatırım yapmamızı, daha fazla insan çalıştırmamızı ve daha fazla vergi ödememizi istiyor mu, istemiyor mu?" diye sordu.

DeSantis'in basın sekreteri Jeremy T. Redfern, Disney'in yaklaşık iki yıl önce Lake Nona kampüsü olasılığını duyurmasına rağmen, "projeden hiçbir şey çıkmadığını ve eyaletin bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden emin olmadığını" yazdı.

Redfern, şirketin mali durumu göz önüne alındığında, "ticari faaliyetlerini yeniden yapılandırmalarının ve başarısız girişimleri iptal etmelerinin şaşırtıcı olmadığını" yazdı.

Disney ve DeSantis, Mart 2022'de Disney'in o zamanki CEO'su Bob Chapek'in Florida'da ilkokullarda cinsiyet kimliği ve cinselliğin tartışılmasını sınırlandıracak yasayı eleştirmesiyle başlayan ve giderek şiddetlenen bir savaşa kilitlenmiş durumdalar.

Yakında 2024 ABD başkanlığı için Cumhuriyetçilerin adaylığını ilan etmesi beklenen DeSantis, daha sonra Disney'in Orlando'daki Walt Disney World üzerindeki uzun süredir devam eden özyönetim yetkisini elinden almak için harekete geçti. Vali, "uyanmış Disney'in" eyalette özel muamele görmemesi gerektiğini savundu.

Disney bu hamleyi, ifade özgürlüğünün korunması gerektiği gerekçesiyle siyasi misilleme olarak nitelendirdi ve geçen ay hamlelerin geri alınması için eyalete dava açtı.

Eski Başkan Donald Trump'ın 2024 başkanlık kampanyası, Trump Savaş Odası hesabının DeSantis'in eylemlerinin eyalete istihdam ve yatırıma mal olduğunu tweetlemesiyle haberleri hızlı bir şekilde ele geçirdi. Orange County'nin bir bölümünü temsil eden Demokrat Eyalet Senatörü Linda Stewart, Florida'nın iş kaybedecek olmasını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

Miami'yi temsil eden Cumhuriyetçi eski Kongre üyesi Carlos Curbelo, DeSantis'in pandemi sırasındaki liderliğini övdü, ancak valinin kendi sicilini lekelediğini ve işletmeleri Florida'ya gelmekten ya da eyalette büyümekten caydırdığını söyledi.

Curbelo, "Bu, yönetime ve siyasete aşırı agresif bir yaklaşımın ilk bariz olumsuz sonucudur" dedi.

Iger'in selefi Temmuz 2021'de "iş dostu iklimini" gerekçe göstererek işleri Güney Kaliforniya'dan Florida'nın merkezinde yeni bir tesise taşımayı planladığını duyurdu. Disney yatırımının değerini hiçbir zaman açıklamamış olsa da, Los Angeles Times önümüzdeki 19 yıl içinde yaklaşık 580 milyon dolar vergi kredisi alacağını bildirdi.

D'Amaro şunları yazdı: "Walt Disney World işimizin gidişatı konusunda iyimserliğimi koruyorum. Önümüzdeki on yıl içinde 17 milyar dolar yatırım yapmayı ve 13.000 kişiye istihdam yaratmayı planlıyoruz. Umarım bunu başarabiliriz."

Bu haber toplam 816 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler