Doğal afet Hong Kong'u vurdu finansal piyasalar kapatıldı

Doğal afet Hong Kong'u vurdu finansal piyasalar kapatıldı

Süper Tayfun Saola Cuma günü anakaraya yaklaşırken Çin'in Guangdong eyaletinde ve Hong Kong'da yüzlerce uçuş iptal edildi ve yetkililer güçlü fırtına uyarısında bulunarak iş yerlerini, okulları ve finans piyasalarını kapattı.

A+A-

Hava tahmincilerine göre, kuzeybatı Pasifik Okyanusu ve Güney Çin Denizi'nde üç tropikal siklon oluştu; Saola ve Haikui halihazırda tayfun olarak etiketlenirken, karadan en uzak olan Kirogi hala tropikal fırtına olarak sınıflandırılıyor.

Saola saatte 200 km'den (125 mil/saat) fazla rüzgâr esiyor ve Hong Kong'u da içine alan doğu Guangdong kıyılarına doğru ilerliyor. Çinli yetkililer Perşembe günü yaptıkları açıklamada, Saola'nın 1949 yılından bu yana Guangdong'u vuran en güçlü beş tayfun arasında yer alabileceğini belirttiler.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, Saola'nın Cuma gecesi ya da Cumartesi sabahı Huidong'dan Guangdong'daki Taishan'a kadar olan sahil boyunca şiddetli bir tayfun olarak karaya çıkabileceğini söyledi. Hong Kong ve komşu Makao bu kıyı şeridinin merkezinde yer alıyor.

Hong Kong gözlemevi, tayfun karaya ulaştığında hava koşullarının hızla kötüleşebileceğini söyledi ve Cuma günü daha yüksek siklon uyarı sinyalleri yayınlama ihtiyacını değerlendireceğini ekledi.

Hong Kong'un tayfunlar için 1, 3, 8, 9 ve en yüksek 10 olmak üzere beş sıralaması mevcut ve şu anda 8 seviyesinde bir risk söz konusu.

Hükümet, birçokları için dönemin ilk günü olmasına rağmen Hong Kong'daki tüm okulların Cuma günü kapalı olacağını söyledi.

Yakındaki şehirler Shenzhen ve Guangzhou da okulları kapatırken, teknoloji merkezi Shenzhen bir adım daha ileri giderek Cuma öğleden sonra iş, işletme ve finans piyasalarını askıya aldı.

Perşembe günü Hong Kong'da, Wan Chai bölgesindeki taze gıda pazarlarında kalabalıklar görüldü ve birçok sebze çoktan tükendi. Süpermarketlerde ise fırtına öncesinde stok yapan insanların oluşturduğu uzun kuyruklar görüldü.

Hong Kong gözlemevi, şiddetli yağmur ve şiddetli rüzgarlar beklediğini, şehrin su seviyesinin Cumartesi gününe kadar "kayda değer ölçüde yükselmesinin" beklendiğini ve ciddi sel potansiyeli olduğunu söyledi.

Şehrin amiral gemisi Cathay Pacific, Cuma günü saat 14:00 (06:00 GMT) ile Cumartesi günü saat 10:00 (02:00 GMT) arasında Hong Kong'a giriş ve çıkış yapan tüm uçuşların iptal edildiğini açıkladı.

Açıklamada, tayfunun Cumartesi sabahı izleyeceği yola bağlı olarak daha fazla uçuş gecikmesi ve iptalinin gerekebileceği belirtildi.

Flight Master'dan alınan verilere göre, Cuma günü saat 10:55 (0255 GMT) itibariyle Zhuhai ve Shenzhen havalimanları yüzlerce uçuşu iptal etti.

Guangdong yetkilileri Cuma günü saat 20:00'den (1200 GMT) Cumartesi günü saat 18:00'e (1000 GMT) kadar eyalete giren ve çıkan tüm tren seferlerini askıya aldı.

Yerel Southern Metropolis Daily'nin haberine göre, üç şehri birbirine bağlayan Hong Kong-Zhuhai-Macau Köprüsü, ulaşım güvenliğinin sağlanması amacıyla Cuma günü saat 15:30'dan (0730 GMT) itibaren kapatılacak.

Makao Hava Gözlemevi Cuma günü saat 13:00 ile 15:00 arasında rüzgar uyarı seviyesini Sinyal 8'e yükselteceğini açıkladı. Cumartesi sabahı erken saatlerde en yüksek Sinyal 10'a yükseltmeyi beklediğini söyledi.

Bu arada Tayvan Merkez Hava Bürosu'na göre Haikui Tayfunu Tayvan'a yaklaşıyor ve Çin'in güneydoğusundaki Fuzhou kentine doğru ilerlemeden önce Pazar günü adanın kuzey kesiminde karaya çıkması bekleniyor.

İlgili Haberler