Doğal gaz fiyatları artarken Norveç'ten rekor ihracat

Doğal gaz fiyatları artarken Norveç'ten rekor ihracat

Norveç'in ihracatı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana yükselen doğal gaz fiyatlarının da etkisiyle Temmuz ayında rekor seviyeye ulaştı.

A+A-

İskandinav ülkesinin istatistik kurumu, Norveç ihracatının geçen ay 229 milyar krona (23,2 milyar Euro) ulaştığını ve bu yılın Mart ayında kırılan bir önceki rekordan %0,4 daha yüksek olduğunu açıkladı.

Norveç'in 153,2 milyar kronluk (15,5 milyar Euro) ticaret fazlası da kayıtlara geçen en yüksek seviyeydi.

Önemli bir açık deniz petrol ve gaz üreticisi olan Norveç'in enerji ihracatı, Moskova'nın Ukrayna'yı işgali karşısında Avrupa ülkelerinin Rus enerjisine alternatif bulma çabaları nedeniyle artış gösterdi.

Euronews'in haberine göre işgalden bu yana AB, bu yılın sonunda yürürlüğe girmek üzere Rus kömürü ve petrolünün çoğuna yönelik yasakları onayladı ancak 27 ülkeden oluşan blok fabrikaları çalıştırmak, elektrik üretmek ve evleri ısıtmak için gaza bağımlı olduğundan Rus doğal gazını kapsamadı.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaş nedeniyle uyguladığı yaptırımları azaltması için bloğa baskı yapmak ya da başka siyasi amaçlar doğrultusunda gaz ihracatını kısıtladı. AB, talebin arttığı ve kamu hizmeti şirketlerinin evleri sıcak tutmak ve enerji santrallerini çalıştırmak için rezervlerini azalttığı kış öncesinde gaz depolarını doldurmak için çabalamak zorunda kaldı.

Norveç İstatistik Kurumu, doğal gaz ihracatının Temmuz ayında 128 milyar krona (12,97 milyar Avro) ulaşarak geçen yılın aynı ayına göre dört kattan fazla arttığını açıkladı.

Norveç İstatistik Kurumu'nun dış ticaretten sorumlu kıdemli danışmanı Jon Olav Roerhus, Rusya'nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını azaltmasının geçen ay gaz fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunduğunu ve bunun da "şu anda yaşadığımız olağanüstü yüksek ihracat değerinin ana nedeni" olduğunu söyledi.

Rus gazını devre dışı bırakmalıyız

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen Pazartesi günü Oslo'da beş İskandinav liderinin bir günlük toplantısında şunları söyledi: "Rus gazını mümkün olan en kısa sürede devre dışı bırakmalıyız" dedi ve Avrupa'nın zorlu bir düşüşle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, İskandinav ülkelerinin de rüzgar ve güneş dahil olmak üzere yenilenebilir enerjilere odaklanması gerektiğini söyledi.

Ülkesi ve İzlanda AB üyesi olmayan Gahr Støre, "Hepimiz artan enerji fiyatlarıyla mücadele ediyoruz" dedi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, "Soğuk kışa girerken halkımız neyin tehlikede olduğunu anlamalı" sözlerini kaydetti.

Daha yüksek balık ve metal ihracatı da Norveç'in ihracatındaki artışa katkıda bulundu.

İlgili Haberler