Petrol OPEC+ kesintileri sonrası 80 doların üzerinde tutunuyor

Petrol OPEC+ kesintileri sonrası 80 doların üzerinde tutunuyor

Petrol fiyatları Pazartesi günü, OPEC+'nın daha fazla üretim kesintisi planlarının desteğiyle hafifçe yükselirken, yatırımcılar dünyanın 2 numaralı petrol tüketicisi Çin'in talep toparlanmasına ilişkin işaretler için Çin ekonomik verilerine baktı.

A+A-

OPEC+ petrolde üretim kesintisine gitti, fiyatlar 80 dolar seviyesinde seyrediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri 6 cent artışla TSİ 03:50'de varil başına 86,37 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü 4 cent artışla varil başına 82,56 dolar oldu.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2023 yılında geçen yıla kıyasla 2 milyon varil/gün artışla günlük 101,9 milyon varil (bpd) ile rekor talep öngörmesinin ardından her iki kontrat da geçen hafta dördüncü haftalık artışını kaydetti. Bu, 2022 ortasından bu yana en uzun artış serisi.

Ancak IEA aylık raporunda OPEC+ üreticileri tarafından açıklanan üretim kesintilerinin yılın ikinci yarısında beklenen petrol arz açığını daha da kötüleştirme riski taşıdığı ve tüketicilere ve küresel ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Asya'nın talebinin yarısından fazlasını karşılayan Orta Doğu ham petrolünün artan maliyetleri şimdiden rafinerilerin marjlarını sıkıştırarak onları başka bölgelerden tedarik sağlamaya itiyor.

Rafineriler de yaz aylarındaki yoğun talep öncesinde benzin üretimini artırırken, marjların kötüleşmesi nedeniyle dizel üretimini azaltıyor.

ING analistleri bir notta, "Daha sıkı bir piyasa beklentileri nedeniyle sabit fiyat ve zaman farkları güçlenirken, talep endişeleri açık bir şekilde devam ediyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Zayıf rafineri marjları bir özellik olmaya devam ediyor ve zayıflık ağırlıklı olarak orta distilatlardan kaynaklanıyor. Güçlü ham petrol fiyatları da rafinerilerin marjlarına yardımcı olmayacaktır."

Irak'tan Türkiye'ye petrol akışı askıda

Bu arada, Kuzey Irak'tan Türkiye'nin Ceyhan limanına yapılan petrol ihracatı, bir tahkim davasında Ankara'nın Bağdat'a izinsiz ihracat nedeniyle tazminat borcu olduğuna karar verilmesinin ardından neredeyse üç haftadır durmuş durumda.

CMC Markets analisti Tina Teng, yatırımcıların bu hafta emtia fiyatları için olumlu olması beklenen Çin'in ilk çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini izleyeceğini söyledi.

ABD şirketlerinden gelen kazançların da Federal Rezerv'in politika yolu ve doların yörüngesi için ipuçları sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Dolar, faiz artışlarıyla birlikte güçlenerek dolar cinsinden petrolü diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için daha pahalı hale getiriyor.

Yatırımcılar Fed'in Mayıs ayında borç verme faiz oranını çeyrek puan daha artıracağını ve yavaşlama dönemlerinde olduğu gibi faiz indirimi beklentilerini bu yılın sonlarına erteleyeceğini düşünüyor.

IG Analisti Tony Sycamore, piyasanın Mayıs ayında 25 baz puanlık (bps) bir faiz artırımını %78 olasılıkla fiyatladığını ve yıl sonuna kadar 60bps'den daha az bir indirimin fiyatlandığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum Fed'in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin ham petrol talebi için yarattığı destekleyici rüzgarların bir kısmının azalmaya başladığı anlamına geliyor".

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler