Dolarฤฑn kรผresel bazda deฤer kazancฤฑ geliลmekte olan para birimlerini baskฤฑ altฤฑnda bฤฑrakฤฑrken, Suruรง’taki patlamanฤฑn yarattฤฑฤฤฑ tedirginlik TL’nin daha da deฤer kaydetmesine neden oldu ve TL’nin dolar karลฤฑsฤฑndaki kaybฤฑ yรผzde 1.5’i aลtฤฑ.
Analistler kรผresel piyasalarda dolarฤฑn deฤer sert deฤer kazanmasฤฑna ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn faiz artฤฑลlarฤฑnฤฑn yaklaลmasฤฑna ve sฤฑnฤฑrdaki hareketliliฤe karลฤฑn yeni hรผkรผmetin kurulma sรผrecinin henรผz netleลmemiล olmasฤฑnฤฑn TL’deki baskฤฑnฤฑn daha sert yaลanmasฤฑna neden olduฤunu belirttiler.
ลanlฤฑurfa’nฤฑn Suriye sฤฑnฤฑrฤฑndaki Suruรง ilรงesi merkezinde bir kรผltรผr merkezinde patlama oldu. Patlamada 30’a yakฤฑn kiลi hayatฤฑnฤฑ kaybetti.
ฤฐรงiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ, Suruรง’taki patlamada ilk belirlemelere gรถre 27 kiลinin hayatฤฑnฤฑ kaybettiฤini, 100’e yakฤฑn yaralฤฑnฤฑn tedavisinin sรผrdรผฤรผnรผ belirterek, can kaybฤฑnฤฑn artmasฤฑndan endiลe edildiฤini bildirdi.
Tรผrkiye piyasalarฤฑnฤฑn son aรงฤฑk olduฤu 16 Temmuz Perลembe gรผnรผ 2.65’in hemen altฤฑnda iลlem gรถren ve bugรผn gรผne 2.66 civarฤฑnda baลlayan dolar/TL saat 1710’da 2.6923/2.6928 seviyesinde iลlem gรถrdรผ. Kur en yรผksek 2.6943’รผ test ederken bu verilere gรถre TL dolar karลฤฑsฤฑnda yรผzde 1.5 ile en รงok deฤer kaybeden para birimi oldu.
Koalisyon gรถrรผลmeleri
Piyasada AKP’nin yรผrรผttรผฤรผ koalisyon gรถrรผลmeleri iรง gรผndemin bir numaralฤฑ gรผndem maddesi olmayฤฑ sรผrdรผrรผyor.
AKP Baลkanฤฑ ve Baลbakan Ahmet Davutoฤlu, geรงen hafta Pazartesi gรผnรผ baลlayan koalisyon gรถrรผลmeleri kapsamฤฑnda รถnce CHP ardฤฑndan MHP ve son olarak HDP ile gรถrรผลtรผ ve ilk tur gรถrรผลmeler tamamlandฤฑ.
Davutoฤlu’nun geรงen hafta aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ รผzere koalisyon sรผrecinin ilk olarak CHP ile bir sonraki aลamaya taลฤฑnmasฤฑ bekleniyor.
Analistler tek koalisyon seรงeneฤini AKP ile CHP ile sฤฑnฤฑrladฤฑฤฤฑnฤฑ bunun da gerรงekleลmemesi halinde erken seรงim ihtimalinin kuvvetlenebileceฤini belirtiyorlar.
Analistler sรผrecin erken her an bir koalisyon hรผkรผmeti ya da erken seรงim ile sonuรงlanabileceฤini bu nedenle piyasalarda her iki yรถnlรผ sert hareketleri beraberinde getirme potansiyeli taลฤฑdฤฑฤฤฑna dikkat รงekiyorlar.
Tรผrkiye piyasalarฤฑnฤฑn resmi tatilde olduฤu Ramazan Bayramฤฑ dรถnemde ABD’den gelen gรผรงlรผ veriler dolarฤฑn kรผresel bazda deฤer kazanmasฤฑna ve dolayฤฑsฤฑyla TL’nin deฤer kaybฤฑ ile yeni haftaya baลlamasฤฑna neden oldu.
Yunanistan’ฤฑn euro bรถlgesinden ayrฤฑlacaฤฤฑ endiลelerinin yatฤฑลmasฤฑyla birlikte finans piyasalarฤฑnฤฑn gรผndemi dolarฤฑn deฤerini destekleyen ABD ekonomisinin gรผรงlรผ performansฤฑna รงevrildi.
รte yandan BIST 100 endeksi de ilk seansฤฑ yรผzde 1.21 kayฤฑpla tamamladฤฑktan sonra kayฤฑplarฤฑnฤฑ artฤฑrarak 1510’da yรผzde 1.94 kayฤฑpla 81,212.38 puandan iลlem gรถrdรผ.
Tahvil-bono piyasasฤฑnda ise iki yฤฑllฤฑk gรถsterge olan 14 Haziran 2017 itfalฤฑ tahvilde bileลik faizi 16 Temmuz’da spot kapanฤฑลta yรผzde 9.66 seviyesinde gerรงekleลirken bugรผn spot kapanฤฑล yรผzde 9.64, valรถrde son iลlem yรผzde 9.66 oldu. 12 Mart 2025 itfalฤฑ 10 yฤฑllฤฑk gรถsterge tahvilde bileลik faizi 16 Temmuz’da spot kapanฤฑล yรผzde 9.31 olurken bugรผn spot kapanฤฑล yรผzde 9.31 valรถrde son iลlem yรผzde 9.33 oldu.







