Yeni korona virรผs tedbirleri ve kฤฑsa รงalฤฑลma รถdeneฤinde baลvurularฤฑnฤฑn yeniden aรงฤฑlmasฤฑ kararฤฑyla gรผne baลlayan piyasalarda dolar/TL ve euro/TL sakin seyrediyor.
Yurt iรงi piyasalarda รถnemli bir veri bulunmazken salgฤฑnda alฤฑnan yeni tedbirlerin piyasalara etkileri izlenecek. Tรผrk Lirasฤฑ, euro ve dolar karลฤฑsฤฑnda gรผne yatay bir baลlangฤฑรง yaptฤฑ.
Dolar/TL 7,82-7,83 bandฤฑnda hareket ederken Euro/TL 9,36’nฤฑn hemen รผzerinden iลlem gรถrรผyor.
08.25 itibarฤฑyla dolar 7,8278, euro 9,3631 TL seviyesinden iลlem gรถrdรผ.
Yurt ฤฐรงi Gรผndem
Kovid-19โun ilk baลladฤฑฤฤฑ dรถnemde yararlanma ลartlarฤฑ esnetilen kฤฑsa รงalฤฑลma รถdeneฤinde 30 Haziran 2020โye kadar baลvuru alฤฑnmฤฑลtฤฑ ve bu tarihten sonra yeni baลvurular durdurulmuลtu. Resmi Gazeteโde yayฤฑnlanan Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Kararฤฑ ile 30 Haziran 2020 tarihi, 1 Aralฤฑk 2020 olarak deฤiลtirildi. Buna gรถre kฤฑsa รงalฤฑลma รถdeneฤi iรงin daha รถnce durdurulan baลvurular da yeniden baลlayacak.
Korona virรผs salgฤฑnฤฑyla mรผcadele kapsamฤฑnda alฤฑnan yeni tedbirlere gรถre; hafta sonlarฤฑ sokaฤa รงฤฑkma sฤฑnฤฑrlamasฤฑ cuma akลamฤฑndan pazartesi sabahฤฑna kadar kesintisiz devam edecek, hafta iรงi 21.00-05.00 saatleri arasฤฑnda sokaฤa รงฤฑkma sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑlacak.
Tรผrkiye’de ฤฐstanbul Ticaret Odasฤฑ tarafฤฑndan aรงฤฑklanacak Kasฤฑm ayฤฑna iliลkin fiyat endeksleri, iki gรผn sonra TรฤฐK’in aรงฤฑklayacaฤฤฑ enflasyon verileri iรงin รถncรผ gรถsterge olacak. ฤฐstanbul’da Ekim ayฤฑnda perakende fiyatlar yรผzde 2,45, toptan fiyatlar yรผzde 2,44 artmฤฑลtฤฑ (12.00).
Tรผrkiye iรงin ฤฐSO imalat sektรถrรผ PMI aรงฤฑklanacak. Geรงen ay endeks 53,9 seviyesinde gelmiลti.
TBMM’de sฤฑrasฤฑyla ฤฐYฤฐ Parti (09.45), MHP (10.45) HDP (12.45) ve CHP (13.30) grup toplantฤฑlarฤฑ gerรงekleลtirilecek.
ABD’de รne รฤฑkan Baลlฤฑklar
ABDโnin seรงilmiล Baลkanฤฑ Joe Biden, eski ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Janet Yellenโi Hazine Bakanlฤฑฤฤฑ gรถrevi iรงin seรงtiฤini duyurdu.
ABD Senatosuโnun onaylanmasฤฑ halinde Yellen, รผlke tarihinde bu gรถreve getirilen ilk kadฤฑn olacak.
ABD Hazine Bakanฤฑ Steven Mnuchin, Kongre’yi Amerikan ailelerine ve iลletmerine pandemi karลฤฑsฤฑnda hedefli ekonomik destek saฤlamak iรงin
CARES Act yasasฤฑndan kalan, kullanฤฑlmamฤฑล olan 455 milyar dolar tutarฤฑndaki acil yardฤฑm fonlarฤฑndan faydalanmaya รงaฤฤฑrdฤฑ.
ABD Kongresi, 2020 yฤฑlฤฑ bitmeden รถnce son kez uzlaลma giriลiminde bulunmak iรงin toplanmaya hazฤฑrlanฤฑyor. Kongre’nin bir numaralฤฑ gรผndem maddesi, hรผkรผmetin, 11 Aralฤฑk’ta kapanmasฤฑnฤฑ engellemek olacak.
Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell, yavaลlayan toparlanma ve hฤฑzlanan salgฤฑnฤฑn, potansiyel aลฤฑnฤฑn รผretimi ve toplu daฤฤฑtฤฑmฤฑ konusunda karลฤฑ karลฤฑya olunan zorluklar aลฤฑlana kadar, ABD’nin รถnรผnde “zorlu” bir kaรง ay olduฤuna iลaret ettiฤini sรถyledi.
Dallas Fed Baลkanฤฑ Robert Kaplan, รถnรผmรผzdeki 3-6 ayฤฑn ABD ekonomisi iรงin “รงok zorlu” olacaฤฤฑ uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Richmond Fed Baลkanฤฑ Thomas Barkin, ABD ekonomisinde toparlanmanฤฑn artan korona virรผs vaka sayฤฑlarฤฑndan ve pek รงok iลรงi iรงin iลsizlik รถdemelerinin sone ermesinden kaynaklฤฑ kฤฑsa vadeli riskler ile karลฤฑ karลฤฑya olduฤunu, ancak aลฤฑnฤฑn ufukta belirmesinin daha iyi bir orta vadeli gรถrรผnรผm ortaya koyduฤunu sรถyledi.
ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn Kovid-19 salgฤฑnฤฑ ile mรผcadelede alฤฑnacak tedbirler konusundaki danฤฑลmanฤฑ Dr. Scott Atlas gรถrevinden istifa etti.
Asya Piyasalarฤฑ
รin’de imalat sektรถrรผ aktivitesi Kasฤฑm’da son 10 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑ. Caixin/Markit ฤฐmalat Satฤฑn Alma Yรถneticileri Endeksi (PMI) Kasฤฑm ayฤฑnda, Ekim ayฤฑndaki 53,6 puandan 54,9 puana yรผkseldi. Bu, Kasฤฑm 2010’dan bu yana gรถrรผlen en yรผksek PMI deฤeri oldu.
Japonya ฤฐรงiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ verilerine gรถre iลsizlik oranฤฑ Ekim ayฤฑnda yรผzde 3,1’e yรผkseldi. Bununla birlikte iล bulunabilirliฤi oranฤฑ 1,5 yฤฑldฤฑr ilk kez arttฤฑ.
Hong Kong lideri Carrie Lam, artan korona virรผs vakalarฤฑ nedeniyle halkฤฑ evlerinde kalmaya รงaฤฤฑrdฤฑ.
Japonya Hรผkรผmet Sรถzcรผsรผ Kasunobo Kato, Japonya’nฤฑn Dรผnya Ticaret รrgรผtรผ Kararฤฑ sonrasฤฑnda Gรผney Kore’yi paslanmaz รงelik รงubuk ithalatฤฑna uyguladฤฑฤฤฑ vergileri hฤฑzla kaldฤฑrmasฤฑ yรถnรผnde “gรผรงlรผ ลekilde” uyardฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Avustralya Merkez Bankasฤฑ(RBA) ve Kฤฑrgฤฑzistan Merkez Bankasฤฑ(NBKR) faiz oranlarฤฑnda deฤiลikliฤe gitmediler.
Yurt Dฤฑลฤฑ Gรผndemi
Mnuchen ve Powell’ฤฑn Senato Bankacฤฑlฤฑk Komitesinde yapacaฤฤฑ sunum yakฤฑndan takip edilecek. 3 ayda bir gerรงekleลtirdiฤi sunumda Kovid-19 teลvik paketi ve diฤer ekonomik konular deฤerlendirilecek. Sunum saat 18.00’de baลlayacak, ancak รถncesinde sunum metni basฤฑna daฤฤฑtฤฑlabilir.
ฤฐngiltere Maliye Bakanฤฑ Rishi Sunak, Avam Kamarasฤฑ’nda sorularฤฑ yanฤฑtlayacak (14.30). Fed Yรถnetim Kurulu รyesi Lael Brainard (20.00),
ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ (BoE) Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Jon Cunliffe (21.00) ve San Francisco Fed Baลkanฤฑ Mary Daly (21.15), gรผnรผn diฤer konuลmasฤฑ beklenen yetkilileri olacak.
Uluslararasฤฑ piyasalarda imalat sektรถrรผ satฤฑn alma yรถneticileri endeksleri(PMI) gรผnรผn en รถnemli verisi olarak รถne รงฤฑkacak. รncรผ veriler
Fransa’da 49,1, Almanya’da 57,9, Euro Bรถlgesi’nde 53,6, ฤฐngiltere’de 55,2 ve ABD’de 56,7 olarak aรงฤฑklanmฤฑลtฤฑ. Final verilerde de รงok bรผyรผk bir deฤiลiklik beklenmiyor.
ABD’de inลaat harcamalarฤฑ, ISM imalat endeksi (18.00) diฤer takip edilecek veriler arasฤฑnda olacak.
Ekonomik ฤฐลbirliฤi ve Kalkฤฑnma รrgรผtรผ (OECD), “Ekonomik Gรถrรผnรผm Raporu”nu aรงฤฑklayacak (13.00).







