Dolar güne nasıl başladı - 3 Eylül 2021

Dolar güne nasıl başladı - 3 Eylül 2021

Dolar/TL 8.3'ün hemen altına; içeride enflasyon, dışarıda ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek

A+A-

Dolar/TL 8.3'ün hemen altına; içeride enflasyon, dışarıda ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek

Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmak için net bir tarih vermemesinin ardından dolardaki kayıplara paralel olarak gerilediği 8.3'ün hemen altında işlem görmeyi sürdürüyor.

Dolar/TL 11 Mayıs'tan beri en düşük seviyelere gelmesi ardından bugün piyasalarda Ağustos ayı enflasyon verileri ile ABD tarım dışı istihdam verisi takip edilecek.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE), kuraklığın da etkisiyle geçmiş yılların aksine bu yıl gıda fiyatlarının Ağustos'ta yükselmesi sebebiyle aylık %0.6 artması, yıllık enflasyonun ise Temmuz'daki %18.95'ten %18.7 seviyesine sınırlı gerilemesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda dolar kritik ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde başlıca para birimleri karşısında bir ayın en düşük seviyesine gerilerken, ABD tarım dışı istihdam verisi Fed'in ekonomiye verdiği desteği daha erken geri çekmesine sebep olabilir.

ABD Merkez Bbankası, pandemi dönemindeki varlık alımlarını azaltmak için istihdam piyasasının toparlanmasını şart koştu.

Dolar/TL'de dün 8.2620'ye kadar gerileyerek 10 Mayıs'tan beri en düşük seviyeyi gördükten 8.3 altında dalgalandı.

Dolar/TL USDTRY bu sabah saat 0852'de 8.2900/8.3000 seviyesindeydi. Euro/TL 9.8481/9.8545, sepet bazında TL 9.0691/9.0747 seviyesindeydi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri dün 367/370 baz puan seviyesinden kapandı.

ENFLASYON TCMB KARARLARINI NASIL ETKİLEYECEK

TCMB'nin hafta başında gerçekleştirdiği yatırımcı toplantısında öne çıkan izlenimlerden biri enflasyonun politika faizini aşması halinde TCMB'nin faiz artışı tepkisi vermeyeceği şeklinde yorumlanan açıklamalar olmuştu.

TCMB ayrıca çıpa olarak görülen enflasyon üzerinde politika faizi vereceği yönündeki taahhütünü de yatırımcı toplantısında tekrarlamadı. Verilen mesajlar arasında enflasyonda belirgin düşüş yaşanana kadar sıkı para politikası uygulanacağına dair mesaj da yer almadı. İlgili iki açıklama PPK metinlerinde ve yatırımcı toplantılarında son aylarda istisnasız tekrarlanmıştı.

Bankacılar bu değişiklikleri faiz indirimlerinin yaklaştığı mesajı olarak gördüler.

Katılımcılar ayrıca yatırımcı toplantısının ardından önümüzdeki dönemde PPK metinlerinde manşet enflasyon yerine gıdayı dışlayacak çekirdek enflasyon göstergelerine vurgu yapılmasını beklediklerini de ifade ettiler.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Bugün iki gelişme TL'yi belirgin etkileyebilir. Birincisi TÜFE, ikincisi ise ABD istihdam verileri. TÜFE için %19'un belirgin aşılması TCMB'nin bu ay bir faiz indirimi yapmayacağını gösterebileceği için normalin aksine TL'de iyimser bir seyir yaratabilir. Aksi olarak %19'un belirgin altında enflasyon ise faiz indirimlerinin erkene çekileceği algısıyla TL'yi negatif etkileyebilir" dedi ve ekledi:

"Bugünkü enflasyon verisi ardından piyasanın TCMB'nin ilk faiz indirimi tahminine ilişkin şuan Ekim-Kasım-Aralık dönemi görülen zamanlamayı nasıl değiştireceği TL açısından da kritik olacak. Ardından ise ABD verisinin etkisini izleyeceğiz. ABD verisi ise istihdamda belirgin toparlanma gösterirse dolarda son dönemdeki değer kayıplarını terse çevirme potansiyeline sahip."

Reuters anketlerinde oluşan beklentiler Kasım ve Aralık aylarında ise enflasyonda faiz indirimi için alan oluşabileceğini ancak bunun 100 baz puan ile sınırlı olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan bugün iç piyasada TCMB'nin haftalık verilerinde lokal döviz birikiminde 3-4 milyar dolar bandında artış bekleniyor. Artışın yarısı civarında bölümünün fiyat değişiminden kaynaklanacağı hesaplanıyor.

TCMB'nin de yatırımcı toplantılarında dikkat çektiği üzere son iki ayda belirgin bir lokal döviz birikimi artışı görülürken geçmiş dönemin aksine bu TL'den dövize geçiş şekilde gerçekleşmiyor.

TL mevduat ve döviz mevduatın birlikte artışı piyasalarca turizim gelirlerinin sisteme girişi olarak yorumlanırken TCMB Başkanı Kavcıoğlu konu hakkında şöyle demişti:

"Son dönemde yabancı para mevduatta görülen yükseliş, ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişi nedeniyle gerçekleşirken, TL mevduat artışı güçlü şekilde sürmekte."