Dolar zayıflıyor, sterlin son bir yılın en yüksek seviyesini gördü

Dolar zayıflıyor, sterlin son bir yılın en yüksek seviyesini gördü

Fed'in faiz artırımında duraklama dönemine girmesi beklenirken resesyon riskinin de sürmesiyle dolar zayıfladı, sterlin ise son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Yatırımcılar, potansiyel resesyon riskinden korunmaya çalışırken Fed'in artış döngüsünün sona erdiğini kabul etmesini beklerken, dolar Pazartesi günü büyük rakiplerinin çoğu karşısında nispeten daha zayıf kaldı.

Para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi, sabah geç saatlerde yapılan işlemlerde %0,1 düşüşle 101,21 seviyesindeydi ve geçen ay ulaşılan bir yılın en düşük seviyesi olan 100,78'den daha iyi bir performans sergiledi.

Fed geçen hafta faiz oranlarını 25 baz puan artırdı, ancak gelecekteki artırımların gerekliliğine ilişkin yönlendirmeyi bırakarak görünüm konusunda benzerlerinden biraz daha temkinli bir ses çıkardı.

New York'taki Gelber Group LLC'de portföy yöneticisi olan Joe Francomano, "İster bu yılın ikinci yarısında ister son çeyrekte olsun, herkes ABD'de bir resesyon olacağı fikrini destekleyecek ekonomik faaliyet ve verileri aramaya devam ediyor" dedi ve ekledi:

"Ancak daha sonra ücret baskısının devam ettiğini gösteren güçlü ABD istihdam verilerini almaya devam ediyorsunuz. Görünüşe göre kaçınılmaz olanı ertelemeye devam ediyoruz ya da resesyon söz konusu olduğunda kaçınılmaz olan asla gelmeyecek."

Vadeli Fed fonları işlemcileri şu anda Fed fonları faizinin Temmuz ayında 4,993'e ulaşmasını ve tüm yıl boyunca bunun altında kalmasını fiyatlıyor. Fed'in hedef aralığı, Mart 2022'den bu yana %0'dan hızla yükselerek %5 ila %5,25 seviyesinde bulunuyor. 

Convera'da kıdemli piyasa analisti olan Joe Manimbo, "Merkez bankası politika farklılığı sürücü koltuğunda oturmaya devam ediyor ve dolar pahasına Avrupa para birimlerini desteklemeye devam ediyor" dedi ve ekledi:

"Fed'in son faiz artırımı sonrası İngiltere Merkez Bankası'nın bu hafta ve önümüzdeki aylarda faiz artırımına gitmesi bekleniyor ve bu da sterlini destekliyor."

Sterlin Pazartesi günü dolar karşısında bir yıldan uzun bir sürenin zirvesine ulaştı ve Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1,2668 dolara kadar yükseldi, ancak bunun biraz altına düştü ve en son %0,11 artışla 1,2641 dolar seviyesinde görüldü. İngiltere Merkez Bankası'nın Perşembe günü yapması beklenen faiz artırımı öncesinde sterlin bu hafta odak noktası olmaya devam ediyor ve euro karşısında da güçleniyor.

Dolar karşısında Euro, Eylül ayının en düşük seviyesinden bu yana yaklaşık %16'lık bir yükseliş gösterdi ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını Fed'den daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerinin desteğiyle gün içinde çok az değişerek 1,1022 dolardan işlem görüyor. ECB geçen hafta faiz artış hızını yavaşlattı ancak daha fazla sıkılaştırma sinyali verdi.

Yatırımcılar, Hazine Bakanı'nın hükümetin 1 Haziran'a kadar borçlarını ödeyemeyebileceği uyarısıyla Capitol Hill'deki borç tavanı çıkmazını izlemeye devam ediyor. Bu arada, Çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verileri, Fed'in enflasyonu dizginlemek için daha fazlasını yapması gerekip gerekmediğini gösterebilir.

İlgili Haberler