Sterlin, euro karşısında zirve yaptı

Sterlin, euro karşısında zirve yaptı

Sterlin, enflasyon verileri ve BoE öncesinde euro karşısında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Yatırımcılar İngiliz enflasyon verilerini ve haftanın ilerleyen günlerinde İngiltere Merkez Bankası kararını beklerken sterlin Pazartesi günü euro karşısında 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Euro, sterlin karşısında 85,20 pence ile Ağustos 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 

Sterlin dolar karşısında %0,13 düşüşle 1,281'e yükselirken, Cuma günü gördüğü 14 ayın en yüksek seviyesi olan 1,285 doların hemen altında bulunuyor.

Ekonomik verilerin İngiltere'de enflasyonun Amerika Birleşik Devletleri ya da Avrupa'ya kıyasla çok daha inatçı olduğunu göstermesiyle Sterlin son haftalarda her iki büyük döviz çifti karşısında da yükselişe geçti.

Veriler, yatırımcıların İngiltere Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımını hesaba katmasına neden oldu ve İngiliz devlet tahvillerinin getirilerini artırarak sterlini güçlendirdi.

İngiltere'nin iki yıllık devlet tahvili getirisi Pazartesi günü %5,012'ye yükselerek 2008'den bu yana ilk kez %5 seviyesini aştı. 

Goldman Sachs, ticaret ağırlıklı sterlin ölçüsüne göre sterlinin Brexit referandumundan hemen sonra, 2016 ortasından bu yana en yüksek seviyesinde olduğunu açıkladı.

Bank of America ve Barclays, en azından kısa vadede sterlinin dolar karşısında yükselmeye devam edeceğini açıkladı.

İngiltere'de enflasyon verileri Çarşamba günü açıklanacak. Ekonomistler, Nisan ayında %8,7 olan manşet TÜFE'nin yıllık bazda hafif bir düşüşle %8,5'e gerilemesini bekliyor. Ancak, değişken gıda ve enerji maliyetlerini dışarıda bırakan çekirdek TÜFE'nin %6,8'de sabit kalmasını bekliyorlar.

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranlarını belirleyecek, yatırımcılar ve ekonomistler yetkililerin 25 baz puan artışla faizi %4,75'e yükseltmesini bekliyor.

Türev piyasalarındaki fiyatlamalara göre, yatırımcılar BoE'nin enflasyonla mücadele etmesi nedeniyle faiz oranlarının 2024 yılı başlarında %5,8 civarında zirve yapmasını bekliyor.

 

Bu haber toplam 549 defa okunmuştur
İlgili Haberler