รnceleri swap yรถntemi ile yurtdฤฑลฤฑndan kolaylฤฑkla dรถviz borรงlanฤฑp TL borรง veren Tรผrk bankalarฤฑ, artฤฑk bu yรถntemi kullanmakta zorlanฤฑyor. Sendikasyon kredisinde de eskisi kadar bol para olmayฤฑnca dolar mevduatฤฑ faizi yรผzde 3.5โe รงฤฑktฤฑ
ABD Merkez Bankasฤฑ (FED) 22 Eylรผlโde deฤiลiklik yapmayarak faiz oranฤฑnฤฑ yรผzde 0.25โte sabit bฤฑrakmฤฑลtฤฑ. ลimdi Janet Yellenโin baลkanฤฑ olduฤu FEDโin aralฤฑkta faiz artฤฑrฤฑp artฤฑrmayacaฤฤฑ konuลuluyor. Ancak Tรผrk bankalarฤฑ dolarฤฑn faizini รงoktan artฤฑrdฤฑ bile. Son aylara kadar sendikasyon kredileri ve swap iลlemi ile yurtdฤฑลฤฑndan kolay dolar bulan bankalar dรถviz faizini yรผkseltmeye gerek duymuyordu. Ancak bir yandan bol para dรถneminin sona ermesi diฤer yandan Batฤฑlฤฑ bankalarฤฑn Tรผrkiyeโye bakฤฑล aรงฤฑsฤฑnฤฑn deฤiลmesi ile yurtdฤฑลฤฑndan dolar bulmakta zorlanan bankalar รงareyi yurtiรงinden mevduat toplamakta buldu. Yรผzde 1โlerde olan dolar mevduatฤฑ faizi bรถylece yavaล yavaล yรผkselerek yรผzde 3.5โe kadar รงฤฑktฤฑ.
DรVฤฐZ MEVDUATI GERฤฐLEDฤฐ
Bankalarฤฑn ลu anda Avrupa ve ABD bankalarฤฑndan bulduฤu sendikasyon kredilerinde Euro cinsi kredi faizi libor+0.75 dolar cinsi kredi faizi ise libor+0.85 dรผzeyinde. Faiz oranฤฑ aรงฤฑsฤฑndan รถnemli bir yรผkselme gรถrรผlmezken bankalarฤฑn sendikasyon kredilerini รงevirme (roll over) oranฤฑ ise yรผzde 100โlerden yรผzde 75-80โe inmiล durumda. Yani Avrupalฤฑ bankalar bu faiz dรผzeyinden Tรผrk bankalarฤฑna eskisi kadar iลtahla kredi vermek istemiyor. Diฤer yandan ellerinde Euro cinsi kaynak bulunan Avrupalฤฑlardan dolar bulmak da zor ve daha maliyetli oluyor. Nitekim bankalarฤฑn mayฤฑs baลฤฑnda 197 milyar dolara รงฤฑkan dรถviz mevduatฤฑ da yรผzde 8 gerileyerek 181 milyar dolara indi. Oysa aynฤฑ dรถnemde TL mevduat artฤฑลฤฑ 699 milyardan 781 milyara ulaลtฤฑ. Yani yรผzde 12 yรผkseldi. Mevduatฤฑn gerilemesinde darbe giriลiminde vatandaลlarฤฑn 11 milyar dolar bozdurmasฤฑ da rol oynadฤฑ.
Habertรผrk






