Domates fiyatları yüzde 700 arttı Hintli çiftçilerin yüzü güldü

Domates fiyatları yüzde 700 arttı Hintli çiftçilerin yüzü güldü

Hindistan'da yaşanan doğal felaketler sonrasında domates fiyatlarının 8 katlık artış göstermesi çiftçiler için kazanç kapısına dönüştü.

A+A-

Domates fiyatlarındaki sekiz katlık artış bazı Hintli çiftçileri zengin etse de, önümüzdeki haftalarda arzda yaşanması muhtemel artış nedeniyle bu kazanç kısa süreli olabilir.

Gıda bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, Pazar günü Delhi'de perakende domates fiyatları kilogram başına 178 rupi (2,20 $) ile 1 Ocak'a göre %700'den fazla artış gösterdi. O gün ulusal ortalama neredeyse 120 rupi idi.

Şiddetli yağışların arzı sekteye uğratmasının neden olduğu zam, tüketicilerin sinirlerini bozdu ve birçok hane, Hint yemeklerinin vazgeçilmez unsuru olan domatesten geçici olarak vazgeçti. Ancak yetiştiriciler sevinçli.

Ishwar Gaykar, Maharashtra'nın batısındaki Junnar yakınlarında 12 dönüm (4,9 hektar) arazide domates yetiştiren eşi Sonali ile birlikte, bir önceki yıl 1,5 milyon rupi olan bu sezonda şu ana kadar yaklaşık 24 milyon rupi kar elde ettiklerini söyledi.

Tarlaları yönetmek için 60 ila 70 günlük işçi çalıştıran çift, bölgedeki en büyük domates tedarikçilerinden biri olarak ortaya çıktı. Ishwar, yerel medya kuruluşlarının röportaj için sıraya girmesiyle ünlü statüsü kazandı.

2021'in aynı sezonunda yaklaşık 2 milyon rupi zarar eden Ishwar, "Yaklaşık bir buçuk ay önce domatesin kilogramı ancak 2,5 rupi ediyordu. Talep güçlü kalmaya devam ederken arz zayıf." dedi.

Çift son haftalarda yaklaşık 350 ton ürün tedarik etti ve hava koşullarının kötüleşmemesi halinde yakında 150 ton daha satmayı bekliyor. Her yıl üç hasat yapıyorlar ve şu anki ürün 120 ila 140 günlük.

Bazı bölgelerde şiddetli muson yağmurları ve sellerin ardından yaşanan nakliye aksaklıkları tedariki vurdu ve diğer sebzeler de pahalılaştığı için enflasyon artmaya hazırlanıyor. Konunun manşetlere taşınması ve sosyal medyada hararetle tartışılması üzerine tüketiciler durumdan hem yağmur tanrısını hem de yetkilileri sorumlu tutuyor.

Hükümet birçok yerde mobil kamyonetlerle sübvansiyonlu fiyatlarla domates satmaya başladı. Bunun bir miktar etkisi görülüyor ancak 1,4 milyar nüfuslu ülkede fiyatlar tüketiciler için hala çok yüksek. Domatesler genellikle yağmurlu aylar olan Temmuz ve Ağustos'ta daha pahalıya satılıyor, ancak bu yılki artış alışılmadık bir şekilde gerçekleşti.

Kamyon hareketlerindeki iyileşmeyle birlikte fiyatların önümüzdeki haftalarda düşmesi beklenirken, yetiştiriciler mevcut iyi talihlerinden memnun.

Gujarat eyaletinin Surat kentinde domatesleri kilogram başına 130 rupiye kadar çıkan Mahendra Nikam, "Ürünlerimin hiç bu kadar yüksek fiyatlara alıcı bulduğunu görmemiştim" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "İki aydan daha kısa bir süre önce, çiftçiler kelimenin tam anlamıyla domatesleri atmak ya da meyve veren bitkileri sığırlara yedirmek zorunda kalıyordu."

İlgili Haberler