Dow Jones da eksiye döndü, kayıplar arttı

Dow Jones da eksiye döndü, kayıplar arttı

New York borsasında Dow Jones da açılış sonrası eksiye döndü

A+A-

New York borsasında endeksler, yatırımcıların Federal Rezerv'in Eylül ayı sonundaki politika toplantısına bakması ve petrol fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tatilin kısalttığı haftaya karışık başladıktan sonra kayıplarını artırdı. Açılışı yüzde 0.02 artı yapan Dow Jones da Nasdaq ve S&P 500 gibi ilerleyen saatlerde eksiye döndü.

Açılış sonrası Dow Jones Industrial Average 59 puan ya da %0,2 düşerken, S&P 500 %0,2 ve NASDAQ Composite %0,1'den daha az düşüş gösterdi.

Wall Street'in ana hisse senedi endeksleri geçen hafta sağlıklı kazançlar kaydetmiş ve Dow Jones Industrial Average %1,4 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %3,3 değer kazanarak Temmuz ayından bu yana en iyi haftalık performanslarını sergilemişti. Geniş tabanlı S&P 500 %2,5 artışla Haziran ayından bu yana en iyi haftasını geçirmişti.

Küresel veriler ekonomik zayıflığa işaret ediyor

Ancak, ABD'li yatırımcıların uzun hafta sonundan dönmeleri ve küresel ekonomideki yavaşlamaya dair daha fazla kanıtla karşılaşmaları nedeniyle yatırımcı duyarlılığı daha kırılgan hale geldi.

Çin hizmet sektörü faaliyeti Ağustos ayında beklenenden daha yavaş büyürken, Caixin hizmet satın alma yöneticileri endeksi son sekiz ayın en zayıf performansını sergiledi.

Avrupa'dan gelen haberler de benzer şekilde iç karartıcıydı; veriler, bloğun baskın hizmet sektörünün daralmaya girmesiyle Avro Bölgesi ticari faaliyetlerindeki düşüşün geçen ay ilk başta düşünülenden daha hızlı arttığını gösterdi.

S&P Global tarafından derlenen ve genel ekonomik sağlığın iyi bir barometresi olarak görülen HCOB'un nihai Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Goldman ABD'de resesyon olasılığını düşürdü

Temmuz ayı fabrika siparişleri %2,1 düşerek aylık %2,5'lik düşüş beklentilerini aştı, ancak ABD ekonomisi hala küresel umut ışığı olarak görülüyor.

Goldman Sachs, olumlu enflasyon verileri ve geçen haftaki işgücü piyasası raporuna atıfta bulunarak Salı günü erken saatlerde ülkenin önümüzdeki 12 ay içinde resesyona girme olasılığını %20'den %15'e düşürerek ABD ekonomisinin yakın vadede büyük bir daralmadan kurtulacağına daha fazla güvenmeye başladı.

Yatırım bankası, Fed Başkanı Jerome Powell'ın gelecekteki faiz kararlarına yönelik mevcut "dikkatli" yaklaşımını vurgulayarak, bunun Eylül ayında bir artırımın "masadan kalktığına" dair bir sinyal olduğunu savundu. 

Yatırımcılar, Çarşamba günü Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ile başlayacak olan önümüzdeki hafta boyunca birkaç Fed konuşmacısını dinleme şansına sahip olacak.

İlgili Haberler