New York borsasฤฑ, haftanฤฑn ilk iลlem gรผnรผne dรผลรผลle baลladฤฑ. ABD Baลkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn yeni gรผmrรผk vergisi hamleleri sonrasฤฑ ticaret savaลฤฑ endiลeleri artarken, Dow Jones endeksi aรงฤฑlฤฑลta %0,13 geriledi. S&P 500 endeksi %0,09 azalฤฑล gรถsterirken, Nasdaq endeksi ise yatay bir seyir izledi.
Piyasalardaki negatif seyrin arkasฤฑndaki ana neden, ABD’nin tarife tehditlerinin kรผresel ticareti yeniden bir restleลme sarmalฤฑna sokabileceฤi yรถnรผndeki endiลeler oldu.
Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq geรงen hafta 3 haftalฤฑk kazanรง serisini sonlandฤฑrฤฑp kayฤฑpla kapanmฤฑลtฤฑ.
Ticaret savaลlarฤฑ yeniden alevlendi

Trump, hafta sonu paylaลtฤฑฤฤฑ tarife mektuplarฤฑnda, Avrupa Birliฤi (AB) ve Meksika’dan ithal edilen รผrรผnlere 1 Aฤustos’tan itibaren %30 gรผmrรผk vergisi uygulanacaฤฤฑnฤฑ bildirdi.
Ancak bu karara yanฤฑt gecikmedi. AB Komisyonu Baลkanฤฑ Ursula von der Leyen, mรผzakereleri sรผrdรผreceklerini ancak anlaลma olmamasฤฑ halinde misilleme yapacaklarฤฑnฤฑ ifade etti. Analistler, olasฤฑ misillemelerin piyasalardaki belirsizliฤi daha da artฤฑrabileceฤini kaydetti.
Gรถzler Fed ve Trump’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑnda

Piyasalarฤฑn odaฤฤฑndaki bir diฤer konu ise ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) oldu. Baลkan Trump, daha รถnce birรงok kez faiz indirimi iรงin baskฤฑ yaptฤฑฤฤฑ Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell‘ฤฑn istifasฤฑnฤฑn “harika bir ลey” olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Trump ayrฤฑca sosyal medya hesabฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ bir paylaลฤฑmda, ABD’nin on yฤฑllardฤฑr ticari olarak sรถmรผrรผldรผฤรผnรผ ve bunun sรผrdรผrรผlebilir olmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Bu aรงฤฑklamalara karลฤฑlฤฑk Cleveland Fed Baลkanฤฑ Beth Hammack, tarifelerin ekonomik etkisinin henรผz belirsiz olduฤunu vurgulayarak, yakฤฑn zamanda faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmek iรงin bir ihtiyaรง gรถrmediฤini dile getirdi.
Dow Jones’un gรผndemi yoฤun

Dow Jones ve diฤer endeksler bu geliลmeleri fiyatlarken, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar bu hafta aรงฤฑklanacak รถnemli verilere odaklandฤฑ. Haziran ayฤฑ enflasyon ve perakende satฤฑล verileriyle birlikte bรผyรผk bankalarฤฑn aรงฤฑklayacaฤฤฑ ikinci รงeyrek bilanรงolarฤฑ, haftanฤฑn en รถnemli gรผndem maddeleri arasฤฑnda yer alฤฑyor.
รte yandan, kripto para piyasasฤฑnda Bitcoin’in fiyatฤฑ 122 bin dolarฤฑ aลarak rekor tazeledi. ABD Temsilciler Meclisi’nin bu haftayฤฑ “kripto haftasฤฑ” ilan etmesi ve sektรถre yรถnelik รผรง รถnemli yasa tasarฤฑsฤฑnฤฑ ele alacak olmasฤฑ, bu alandaki hareketliliฤi artฤฑrdฤฑ.







