Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 yeni haftaya nasıl başlayacak?

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500 yeni haftaya nasıl başlayacak?

Amazon kazançları Nasdaq'ı yükseltti, S&P 500 düzeltmeye giriyor, Dow Jones üst üste iki haftadır geriliyor.

A+A-

Amazon'un kazançları, teknoloji sektöründeki toparlanmaya öncülük ederek Nasdaq'ı yükseltti. Ancak enerji, finans ve sağlık hizmetleri hisseleri genel piyasayı aşağı çekti. Bu durum, S&P 500'ün düzeltme bölgesine girmesine neden oldu. Chevron ve ExxonMobil hisseleri, gelir tahminlerini aşmalarına rağmen kazanç beklentilerini kaçırmaları nedeniyle düştü. Eylül ayı kişisel tüketim harcamaları verileri ise beklentilere uygun bir şekilde gerçekleşti. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, tüketici hissiyatındaki düşüşün etkisiyle Federal Rezerv'in faiz oranlarını yüksek tutma baskısını artırdığı için düştü. Intel'in kazanç beklentilerini aşması ve gelecek çeyrek görünümünü iyimser olarak açıklaması, hisselerinin değer kazanmasını sağladı. Apple hisseleri ise yeni MacBook Pro ve iMac modellerinin tanıtımı öncesinde artış gösterdi.

Amazon kazançları Nasdaq'ı yükseltti; S&P 500 düzeltmeye girdi

Hisse senetleri Cuma gününü karışık bir şekilde kapatırken, Amazon iki günlük satışların ardından teknoloji sektöründeki toparlanmaya öncülük etti; enerji, finans ve sağlık hizmetleri hisseleri ise genel piyasayı aşağı çekti.

Nasdaq Cuma günü %0,4 yükselirken, S&P 500 %0,5 düştü ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %1,1 değer kaybetti. Her üç endeks de bu hafta %2'den fazla düşerken, Nasdaq ve S&P 500 düzeltme bölgesine girdi. 

Amazon (AMZN), reklam harcamalarındaki toparlanma ve maliyet kesintileri sayesinde kazanç beklentilerini aşarak, düşüşte olan teknoloji hisselerinin yelkenlerine bir miktar rüzgar girmesine yardımcı oldu. Bu arada, Chevron (CVX) ve ExxonMobil (XOM) hisseleri, gelir tahminlerini aşmasına rağmen her ikisinin de kazanç beklentilerini kaçırmasının ardından düştü.

Eylül ayı kişisel tüketim harcamaları verisi beklentiler doğrultusunda gerçekleşti - fiyatlar geçen ay %0,4 artarken, çekirdek enflasyon %0,3'e yükseldi.

Hisse senetleri dün ikinci gün de geriledi ve S&P 500, bir dizi kazanç ıskalamasının ve rahatsız edici görünümlerin ardından bir düzeltmeye yaklaştı.

S&P 500'ün Cuma günkü kazanç&kayıp

Grafik, 27 Ekim 2023 itibarıyla S&P 500'de en büyük kazanç ve kayıplara sahip şirketleri gösteriyor.

Dow Jones 2. haftada geriledi


Dow Jones Industrial Average, en son tüketici hissiyatı anketinin enflasyon beklentilerinin yüksek kalmaya devam ettiğini göstermesinin ardından 366 puan ve %1,1 düşerek Federal Rezerv üzerinde faiz oranlarını yüksek tutma baskısını artırdı. 

Endeks, Cuma günkü kayıplarla birlikte üst üste ikinci hafta da gerileyerek haftalık bazda yaklaşık %2,1 değer kaybetti. Dow, 1 Ağustos'ta son zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasından bu yana yaklaşık %9 değer kaybederek bir düzeltmeye çok yaklaştı. 

Intel (INTC), kazanç beklentilerini aşması ve dördüncü çeyrek görünümünü yükselterek gelirin %8 artacağını ve kazancın geçen yıla göre üç katına çıkacağını tahmin etmesinin ardından hisselerinin %9 değer kazanmasıyla endeksin en parlak noktası oldu.

Apple (AAPL) hisseleri, teknoloji devinin güncellenmiş bir M3 işlemci içeren yeni MacBook Pro'ları ve iMac'leri tanıtmasının beklendiği Pazartesi günü için planlanan bir etkinlik öncesinde %0,8 oranında arttı. 

Honeywell (HON) hisseleri, üçüncü çeyrekte havacılık ve uzay sektöründeki %18'lik artışla kâr tahminlerini aşmasının ardından %0,5 değer kazandı.

Chevron (CVX) hisseleri, yüksek maliyetler ve düşük petrol fiyatlarının petrol devinin tahminlerin üzerinde gelir elde etmesine rağmen tahminlerin altında kâr açıklamasına neden olmasıyla %6,7 düştü.

JPMorgan Chase (JPM) hisseleri, bankanın CEO'su Jamie Dimon'ın bir milyon hisse satma niyetini açıklamasının ardından %3,6 değer kaybetti ve uzun süredir lider olan Dimon ilk kez şirket hisselerini elden çıkaracak.

İlgili Haberler