Nasdaq endeksi düzeltme sürecine girdi, peki yatırımcılar nelere dikkat etmeli

Nasdaq endeksi düzeltme sürecine girdi, peki yatırımcılar nelere dikkat etmeli

Nasdaq endeksine dahil teknolojji hisselerinde yatırımcılar satışa mı geçti. Bundan sonra ne yapmalı

A+A-

New York borsasında teknoloji sektörünün önde gelen hisseleri karmaşık bir hafta geçirdi. Nasdaq endeksi, 52 yıllık tarihinde 70. kez bir düzeltme sürecine girdi.

Geçtiğimiz hafta içinde, "Muhteşem Yedili" olarak adlandırılan ve faiz oranı dalgalanmalarına hassas olan teknoloji ağırlıklı endeks değer yitird ve yılbaşından bu yana kaybı yaklaşık %23'e yaklaştı. Artan jeopolitik riskler ve yükselen Hazine getirileri ile birlikte, yatırımcılar, eskiden olduğu gibi hisse senetlerinin zirvelerine tırmanacağına dair beklentilerini sorguluyorlar. Öte yandan büyük teknoloji şirketlerinin beklentilerin altında kalan kazançları bu durumu körükledi.

Amazon (AMZN), hem gelir hem de kar konularında düşüş yaşadı ve şirket, bulut hizmetlerinde yıllık %12 büyüme göstermesine rağmen analistlerin beklentilerini karşılayamadı. Benzer bir şekilde, Alphabet (GOOG, GOOGL), gelir ve hisse başı kar konularında artış bildirdi, ancak Google'ın ana şirketi, analistlerin 8,6 milyar dolarlık bulut geliri beklentilerine kıyasla 8,41 milyar dolarlık gelir elde ederek önemli ölçüde geride kaldı.

Microsoft (MSFT) ise istisna olarak, hem gelir hem de büyüme beklentilerini aşarak bulut hizmetlerinde başarılı bir performans sergiledi, özellikle de Azure işinde.

Öte yandan, Tesla (TSLA), Wall Street tahminlerini ciddi şekilde aşamadı ve Apple'ın ise (AAPL), 2023 yılında cihaz satışlarının yavaşladığını gördü.

Sosyal medya devi Meta (META), tahminleri aşmayı başardı, ancak jeopolitik belirsizlikleri gerekçe göstererek muhafazakar bir 4. çeyrek öngörüsü açıkladı.

Interactive Brokers'ın baş stratejisti Steve Sosnick, Yahoo Finance'e verdiği demeçte, "Bence kilit faktör, dar bir mega-cap teknoloji hisseleri listesinin devam eden üstün performansına güvenmeye başlamış olmamızdı. Üst düzey piyasa değeri ağırlıklı endekslerin iyi yanı, en büyük bileşenleri iyi performans gösterdiğinde mükemmel performans göstermeleridir; kötü yanı ise bu hisse senetleri iyi performans göstermediğinde çok kötü performans göstermeleridir," diyerek temel açmazın altını çiziyor.

Açıklanan kazançlar genel olarak hayal kırıklığına yol açtı, ancak bu, yapay zeka konusunda aşırı iyimser olan bir piyasa için bir doz gerçeği temsil ediyor. Yine de, Amazon hisseleri yılbaşından bu yana %50'den fazla artarken, Microsoft hisseleri aynı dönemde yaklaşık %40 değer kazandı.

Ancak, makroekonomik ortam giderek zorlaşıyor. Faiz oranları yükseliyor, bu da sermaye maliyetlerini artırıyor ve sabit getirili yatırımları daha cazip kılıyor. Öğrenci kredi ödemeleri yeniden başlıyor, yakıt maliyetleri artıyor, ipotek faiz oranları %8'e yaklaşıyor ve enflasyonun ılımlı bir seyir izlediği göz önüne alınıyor ki bu da tüketicilerin zayıf bir pozisyonda olduğu anlamına geliyor.

Ayrıca, yapay zeka henüz tam anlamıyla ve parasallaştırılmış da değil, bu süreç zaman alacak. Örnek olarak Oracle'ı (ORCL) ele alalım: Yazılım hizmetleri endüstrisinin önemli bir oyuncusu olan Oracle, yapay zeka hizmetlerine olan talebi karşılamak için yeterli sayıda Nvidia (NVDA) çipi bulamıyor.

Bu sadece Oracle'a özgü bir sorun değil; Alphabet, Microsoft ve Amazon da Nvidia ile işbirliği yapıyorlar. E-ticaret devi Amazon'ın CEO'su Andy Jassy de, AWS'nin bulut hizmetlerinden daha fazla gelir elde etme yollarını aradıklarını belirtti.

Yatırımcılar için sorunun cevabı vadenin ne olduğu

GraniteShares CEO'su ve kurucusu Will Rhind, Yahoo Finance'e yaptığı açıklamada şunları söylüyor "Uzun vadeli yatırımcılar, bu tür dalgalanmalara fazla takılmamalı. Faiz oranları muhtemelen zirveye yaklaşıyor ve ekonomi hala oldukça sağlam bir durumda."

Ancak, bu tür dönemlerde, kısa ve orta vadeli yatırımcıların, körü körüne sürüye katılmaktan kaçınmaları önemli.

Spear Invest kurucusu ve CIO'su Ivana Delevska, Yahoo Finance'e yaptığı açıklamada, "Google gibi bir şirketin hisseleri %10 değer kaybettiğinde, yatırımcıların paniğe kapılarak hisseleri satmamaları gereken sağlam şirketlere yatırım yapmaları önemlidir. Bu, bir temel sorun olduğu anlamına gelmez" dedi.

Tarihsel olarak, Nasdaq düzeltmeleri, 2000 yılında dot-com balonunun patlamasından COVID-19 pandemisinin başlangıcına kadar hep bazı önemli olaylarla ilişkilendirilmişti.

 

İlgili Haberler