Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'de balon mu var? Yoksa tarih tekrar mı ediyor?

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'de balon mu var? Yoksa tarih tekrar mı ediyor?

Bazı yatırımcılar, ABD hisse senetlerinin bir balonun içinde olduğuna ve yakın zamanda patlayacağına inanıyor. Fakat tarihsel veriler aksini gösteriyor. Dow Jones, Nasdaq, S&P 500'e son beklentiler...

A+A-

ABD hisse senedi piyasası 2023'te rekor kırdı. Wall Street'teki yükseliş 2024'te de devam ediyor. Yatırımcıların kafasındaki soru ise şu; Dow Jones, Nasdaq,S&P 500'de yükseliş nereye kadar sürecek?

Bununla birlikte bazı analistler, piyasanın bir balon olduğunu ve patlayabileceğini savunurken, tarihsel veriler aksini gösteriyor.

DataTrek analistlerinin yaptığı bir araştırmaya göre, 1974'ten bu yana S&P 500 endeksi her balon zirvesinden önceki üç yıl boyunca %100'den fazla artmış. Son üç yılda ise endeks sadece %31 artmış. Bu da ortalama üç yıllık getirinin biraz üzerinde. Yani endeks %31 arttı ve bu, üç yıllık ortalama %29'luk getiriden yalnızca biraz daha iyi.

DataTrek, bu bulguların "balon riskini" ortadan kaldırdığını savunuyor. Ekip, geçmişte S&P 500'ün Ekim 1987 çöküşü, dot-com balonunun patlaması ve 2022'deki COVID-19 sonrası boğa piyasasının zirvesi gibi önemli olaylardan önce bile üç yıllık dönemlerde ikiye katlandığını hatırlatıyor.

Yine de, geçmiş performans gelecekteki getirileri garanti etmiyor. Yatırımcıların, hisse senetlerinin rekor seviyelerde işlem görmesi konusundaki endişeleri haklı. Bank of America'nın boğa ve ayı göstergesi, yatırımcıların ABD hisse senetleri konusunda son iki yılda herhangi bir noktaya göre daha iyimser olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, 2023'teki yükselişin büyük bir kısmı Nvidia gibi bir avuç büyük şirketten geldi. Bu şirketler, güçlü kazanç ve yönlendirmeyle yatırımcıları etkilemiş olsa da, hala yüksek değerlemelerle işlem görüyorlar.

Her ne kadar bu şirketler kazançları ve yönlendirmeleriyle yatırımcıları etkilemiş olsalar da hâlâ tarihe kıyasla yüksek değerlemelerle işlem görüyorlar.

Apollo'dan Torsten Slok'a göre, analistlerin bir yıl sonraki kazanç beklentilerine göre, S&P 500'deki en büyük 10 şirketin ortalama değeri şu anda dot-com balonunun zirvesindeki değerden daha yüksek.

Bununla birlikte, hisse senetlerinin 2022'den itibaren gerilemesi dikkate alındığında tüm bunlar daha az aşırı görünüyor. Nvidia, 1 Ocak 2023'ten bu yana hisse senedi fiyatlarında %440 artış görmüş olabilir, ancak 2022 piyasa çöküşü sırasında hisse fiyatı yarı yarıya düştü. megacap teknoloji alanındaki birçok emsalinin payıydı.

S&P 500 SPX , 2023'teki %24'lük yükselişin üzerine %6,4 artışla 2024'e güçlü bir başlangıç ​​yaptı. Endeks Salı gününü 5.078'de kapatarak yeni bir rekor kapanıştan biraz uzak kaldı.

En büyük teknoloji hisselerine daha fazla ağırlık veren Nasdaq Composite COMP , 2023'teki %43'ün üzerinde yükselişin ardından bu yıl ek bir %6,9 daha elde etti. Salı günü 16.035'te kapattıktan sonra ilk rekorunun eşiğinde. Dow Jones Piyasa Verilerine göre 19 Kasım 2021'den beri kapalı.

ABD borsaları Salı günü çoğunlukla yükselişteydi; kapanış öncesinde sadece Dow Jones Endüstriyel Ortalama DJIA kırmızı renkte işlem görüyordu. Mavi çip göstergesi 97 puan veya %0,3 düşüşle 38.972'ye geriledi.

 

İlgili Haberler