S&P 500, Dow Jones ve BIST 100, "artık gün"de nasıl hareket ediyor

S&P 500, Dow Jones ve BIST 100, "artık gün"de nasıl hareket ediyor

29 Şubat'ın yaklaşmasıyla birlikte, yatırımcılar Artık Gün'ün borsada ne gibi bir etkiye sahip olacağını merak ediyor

A+A-

New York borsasına ait tarihsel veriler, Artık Gün'ün yani 4 yılda bir gerçekleşen 29 Şubat'ın borsa için pek de uğurlu bir gün olmadığını gösteriyor. Hem S&P 500 hem de Dow Jones Endeksi, her dört yılda bir gelen Artık Gün'de gerileme eğiliminde. Borsa İstanbul'da ise durum tam tersi.

Veriler Ne Diyor?

  • 1952'den beri S&P 500, Artık Gün'lerde ortalama %0,3 düşüş yaşarken, normal günlerde ortalama %0,05 artış göstermiştir.
  • Dow Jones da benzer bir eğilimle, Artık Gün'lerde medyan %0,13 düşüş ve normal günlerde medyan %0,05 kazanç elde etmiştir.
  • Artık Gün'de endekslerin pozitif getiri sağlama oranı, normal günlere kıyasla oldukça düşüktür.
  • Borsa İstanbul'da ise durum biraz farklı. BIST 100 Endeksi hesaplanmaya başladıktan sonraki dönemde 29 Şubat'llarda ortalama 1.07 oranında kazanç elde etmiş.

Peki Uzmanlar Ne Diyor?

City Index ve Forex.com'un küresel araştırma müdürü Matthew Weller, örneklem büyüklüğünün küçük olmasına rağmen, yatırımcıların Artık Gün'de borsa getirilerinin düşük olma ihtimalini göz önünde bulundurmaları gerektiğini söylüyor.

Weller, 2024'te ABD endekslerinin son aylardaki güçlü performansını da göz önünde bulundurarak, yatırımcıların dikkatli davranmaları gerektiğini ve Artık Gün'ün potansiyel risklerini göz ardı etmemeleri gerektiğini vurguluyor.

Artık Gün'ün borsayı nasıl etkileyeceğini kesin olarak söylemek zor olsa da, tarihsel veriler ve uzman görüşleri yatırımcılar için bir uyarı niteliğinde. 

İşte 3 endeksin Artık Gün performansları:

 

İlgili Haberler