Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 nasıl açılacak - 8 Eylül 2023

Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500 nasıl açılacak - 8 Eylül 2023

Dow vadeli işlemleri düşüşte; Apple ve teknoloji sektörü gündemde.

A+A-

New York borsası vadeli işlemleri, Federal Rezerv'in faiz oranlarının gelecekteki yoluna ilişkin yenilenen endişelerin teknoloji sektörü üzerinde ağır basmasıyla Cuma günü düşüşe geçti.

Dow Futures kontratı 50 puan ya da %0,1, S&P 500 Futures 5 puan ya da %0,1 ve Nasdaq 100 Futures 20 puan ya da %0,1 düşüş gösterdi.

Dün Dow Jones Endüstriyel Ortalaması yaklaşık 60 puan veya %0,2 yükselirken teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite %0,9 ve geniş tabanlı S&P 500 %0,3 düşmüştü.

Teknoloji hisseleri Fed'in artırım beklentilerindeki artıştan etkilendi 

Perşembe günü açıklanan ve beklenenden daha düşük çıkan geçen haftanın ilk işsizlik başvuruları da dahil olmak üzere beklenenden daha güçlü ekonomik veriler, Fed'in faiz oranlarını daha önce beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına dair endişeleri artırdı.

Federal Rezerv'in bu ayın sonunda yapacağı toplantıda faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor, ancak bu ekonomik direnç gelecekteki artışların masadan kalkmadığını gösteriyor.

Dallas Federal Rezerv Bankası Başkanı Lorie Logan Perşembe günü yaptığı açıklamada "tahminler doğası gereği belirsizdir. Ancak benim temel görüşüm, yapılacak daha çok iş olduğu yönünde," dedi.

Bugün ekonomik veri gündemi sakin, her ikisi de Temmuz ayına ait olan toptan eşya stokları ve tüketici kredisi verileri beklenen tek önemli rakamlar.

Apple ilgi odağı olmaya devam ediyor

Kurumsal sektörde Apple (NASDAQ:AAPL), Çin'in devlet çalışanlarının iPhone kullanımını kısıtladığına dair haberler üzerine iki gün içinde piyasa değerinden yaklaşık 200 milyar dolar silen dünyanın en değerli şirketi olarak gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Kısıtlamalar, Apple'ın en büyük gelir kaynağı olan iPhone satışlarında potansiyel bir yavaşlamaya işaret ediyor. Çin aynı zamanda ikinci çeyrek kazançları itibariyle Apple'ın gelirine en büyük katkıyı yapan üçüncü ülke konumunda. Apple ayrıca bu ay içinde yeni iPhone 15 telefon serisini de piyasaya sürecek.

Diğer yandan, market zinciri Kroger Company (NYSE:KR) Cuma günü üç aylık kazançlarını açıklayacak.

Ham petrol haftalık kazanca hazırlanıyor

Petrol fiyatları Cuma günü, önemli Çin ekonomisinin sağlığına ilişkin devam eden endişelere ve güçlenen dolara rağmen önceki kayıplarını azaltarak yükseldi.

En büyük üreticiler Suudi Arabistan ve Rusya'nın gönüllü arz kesintilerini yılsonuna kadar uzattıkları haberinin etkisiyle ana göstergeler bu hafta yaklaşık %2'lik bir kazanç elde etme yolunda ilerliyor.

Ayrıca, Perşembe günü geç saatlerde açıklanan veriler, ABD stoklarının 1 Eylül'e kadarki haftada 6,3 milyon varil azalarak üst üste dördüncü hafta düştüğünü gösterdi. 

BD ham petrol kontratları %0,5 artışla varil başına 87,30$'dan işlem görürken, Brent kontratı %0,5 artışla 90,38$'a tırmandı.

Vadeli altın kontratları %0,3 artışla 1.948,35$/ons olurken, EUR/USD 1,0701 seviyesinden işlem gördü.

İlgili Haberler