Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'de fiyatlar baskı altında

Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'de fiyatlar baskı altında

Wall Street, yaz aylarından bu yana tahvil piyasasında uzun vadeli getirilerin yükselmesi ve her türlü yatırım için fiyatların baskı altında kalması nedeniyle çoğunlukla zorlanıyor. Dow Jones, Nasdaq ve S&P 500'de sancılı günler devam ediyor.

A+A-

Wall Street, yaz aylarından bu yana tahvil piyasasında uzun vadeli getirilerin yükselmesi ve her türlü yatırım için fiyatların baskı altında kalması nedeniyle çoğunlukla zorlanıyor.

ABD hisse senetleri 11 Ekim 2023 Çarşamba günü, son zamanlarda Wall Street'in ana itici gücü olan tahvil piyasasında getirilerin karışık olması nedeniyle düşüşe geçti.

S&P 500 %0,2 yükseldi ve üst üste dördüncü kazancını elde etme yolunda ilerliyor. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, işlemlerde bir saatten az bir süre kala 5 puan ya da %0,1'den daha az bir düşüş gösterdi. Nasdaq bileşik endeksi, diğer endeksler gibi mütevazı ve kayıplar arasında gidip geldikten sonra %0,4 artış gösterdi.

Wall Street, yaz aylarından bu yana tahvil piyasasında uzun vadeli getirilerin yükselmesi ve her türlü yatırım için fiyatların baskı altında kalması nedeniyle çoğunlukla zorlanıyor. Bu hafta biraz rahatlama oldu ve Federal Rezerv yetkililerinin ana gecelik faiz oranlarını artırmayı bitirmiş olabileceklerini belirtmelerinin ardından getiriler geriledi.

10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Salı günü geç saatlerde %4,66'dan %4,59'a ve geçen hafta 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştığı %4,80'in üzerine geriledi. Yüksek getiriler yatırım fiyatlarına zarar vermenin yanı sıra, ipotek ve diğer kredi faizlerini de artırarak ekonomiye ivme kaybettiriyor.

Ancak Fed beklentilerine daha yakın hareket eden iki yıllık Hazine getirisi %4,97'den %5,00'e yükseldi.

Getiriler, toptan eşya seviyesindeki enflasyonun geçen ay ekonomistlerin beklediğinden daha güçlü olduğunu gösteren bir raporun ardından karışık seyretti. ABD hane halkının ne kadar enflasyonla karşı karşıya olduğunu gösteren bir rapor Perşembe günü gelecek ve ekonomistler bunun bir yavaşlama göstermesini bekliyor.

Toptan eşya enflasyonu raporu beklentilerin üzerinde gelirken, High Frequency Economics'in baş ABD ekonomisti Rubeela Farooqi, bunun Fed'in ana faiz oranının zaten zirvede olduğu tahminini değiştirmek için yeterli olmadığını söyledi.

EY baş ekonomisti Gregory Daco, "Fed yetkilileri, Temmuz ayındaki faiz artışının bu tarihi sıkılaştırma döngüsünün sonuncusu olabileceği gerçeğiyle yavaş yavaş rahatlıyor" dedi.

Fed'in geçen ayki toplantı tutanakları, yetkililerin ABD ekonomisinin görünümünü özellikle belirsiz olarak gördüklerini ortaya koydu. Yetkililer, faiz oranlarında bundan sonra ne yapacaklarına karar verirken "dikkatli bir şekilde ilerlemeye" hazır olduklarını söylediler.

Fed'in beklemede kalması finansal piyasalar için bir miktar oksijen sağlayabilir. Olası bir resesyona ilişkin bazı endişeleri ortadan kaldıran ve Fed'in kısa vadeli faiz oranlarında çok daha rahat davranacağına ilişkin beklentileri ortadan kaldıran oldukça dirençli bir ABD ekonomisi de dahil olmak üzere birkaç nedenden ötürü 10 yıllık getiri yükselirken mücadele ettiler.

ABD hükümetinin daha fazla borçlanma gerektiren büyük açıklar vermesi ve alıcıların azalmasıyla birlikte Hazine getirileri üzerindeki baskı çoğunlukla yukarı yönlü oldu.

Bank of America'daki stratejistler, 10 yıllık getirinin nereye gideceğini tahmin etmenin zor olduğunu, ancak %5'in üzerine çıkma ihtimalini göz ardı edemeyeceklerini söylüyor.

İlgili Haberler