Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq faiz kaygısıyla kayıpta

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq faiz kaygısıyla kayıpta

Wall St, borç tavanı oylaması öncesinde istihdam verilerinin faiz artırımı endişelerini artırmasıyla düştü.

A+A-

New York borsasında beklenenden daha güçlü işgücü piyasası verilerinin Federal Rezerv'in (Fed) faiz oranlarını tekrar artırma ihtimalini yükseltmesi ve Kongre'de kritik bir oylama öncesinde federal borç tavanının yükseltilmesi konusunda belirsizliklerle hisse senetlerinde düşüş yaşandı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin, federal borç limitini 31,4 trilyon dolara yükseltmeyi öngören bir tasarıyı akşam saatlerinde oylaması bekleniyor. Bu adım, Kongre'nin eyleme geçmeyi reddetmesi durumunda önümüzdeki hafta başında meydana gelebilecek istikrarı sarsıcı bir temerrütün önüne geçilmesi açısından kritik önem taşıyor.

Tasarının Meclis'ten geçmesi durumunda Senato'ya gönderilecek ve hükümetin fonlarının tükenmeye başlayacağı 5 Haziran'a kadar tartışmalara devam edilecek. Analistler çoğunlukla tasarının onaylanmasını bekliyor.

ABD Başkanı Joe Biden, borç tavanı tasarısının 5 Haziran'a kadar kendisine ulaşmasını umduğunu belirtti.

İstihdam verileri, vadeli işlem yapan traderların, Fed'in 13-14 Haziran'daki politika toplantısının ardından faizleri 25 baz puan artırma olasılığını %70'e çıkardı. Fakat Fed yetkililerinin "şahin duraklama" yorumları sonrası bu olasılık %25'e düştü.

Çalışma Bakanlığı'nın Mayıs ayı işsizlik raporunun faiz artırımı konusunda belirleyici olabileceği ifade edildi.

Öte yandan, teknoloji ağırlıklı kazançlar, Nasdaq'ın Mayıs ayında %5,7 artarak 2020'den bu yana en iyi performansını gösterme yolunda olduğunu gösterdi. S&P 500 ayı yatay tamamlarken, Dow Jones %3,8 değer kaybetti.

Ayrıca, iki büyük bankanın iflasının ardından Federal Mevduat Sigorta Kurumu, ABD bankalarının toplam mevduatlarının ilk çeyrekte %2,5 gibi rekor bir oranda azaldığını açıkladı. Bu durum, S&P 500 finans sektörü endeksinin %1,4 düşmesine ve bankaların %2,4 değer kaybetmesine neden oldu.

Otomobil parçaları perakendecisi Advance Auto Parts, tüm yıl tahminlerini düşürdükten sonra %34,3 düşerek S&P 500'deki en büyük düşüşü yaşadı. Hewlett Packard Enterprise, Wall Street'in ikinci çeyrek gelir tahminlerini karşılayamaması sonucu %6,1 değer kaybetti.

Nvidia Corp'un hisseleri, piyasa değeri 1 trilyon doları kısa bir süreliğine geçtikten bir gün sonra %3,8 düştü.

S&P 500 endeksinin, 52 hafta içinde 3 yeni en yüksek ve 22 yeni en düşük seviyeyi kaydettiği belirtilirken; Nasdaq Composite ise 28 yeni en yüksek ve 155 yeni en düşük seviyeyi kaydetti.

İlgili Haberler