Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Powell'ın konuşmaları sonrası kayıpla kapandı

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Powell'ın konuşmaları sonrası kayıpla kapandı

New York Borsası, Fed'in Sıkılaşma Sinyalleri ve Yüksek Enflasyonla Kaybetti

A+A-

New York Borsası, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşması sonrasında günü düşüşle tamamladı. Dow Jones endeksi 250 puanın üzerinde değer kaybederek yüzde 0,75 azalışla 33.414,17 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,85 azalarak 4.278,00 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,96 kayıpla 13.186,17 puana indi.

Powell, ekonomik büyümenin ve iş gücü talebinin dayanıklılığını gösteren son verileri dikkatle izlediklerini belirterek, "Trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtlar, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebilir." dedi.

Son aylardaki verilerin Fed'in hedeflerine doğru devam eden ilerlemeyi gösterdiğine işaret eden Powell, "Eylül ayı enflasyon verileri düşüş eğilimini sürdürdü ancak daha az cesaret vericiydi." diye konuştu.

Powell, yeni ve eski belirsizliklerin para politikasını çok fazla sıkılaştırma riski ile çok az sıkılaştırma riski arasında denge kurma görevini zorlaştırdığını kaydetti.

Fed'in sıkılaşma sinyalleri piyasayı etkiledi

Fed Başkanı Powell'ın konuşması, piyasalarda satış baskısını artırdı. Powell'ın konuşmasında, ekonomik büyümenin ve iş gücü piyasasının güçlü seyrine rağmen, enflasyonun hala yüksek olduğuna dikkati çekerek, para politikasının daha da sıkılaştırılabileceğini söylemesi, piyasalarda faiz artışlarına yönelik beklentileri artırdı.

Yüksek enflasyon da baskı yaptı

ABD'de tüketici enflasyonu, ekim ayında yıllık bazda yüzde 6,2 ile 1982'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yüksek enflasyon, Fed'in faiz artışlarına yönelik beklentilerini artırdığı için, hisse senetlerine satış baskısı oluşturdu.

Tesla ve Netflix'te hareketlilik

Dün açıkladığı bilançosunda üçüncü çeyrekte net karının azaldığını bildiren elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisselerindeki değer kaybının yüzde 10'a yaklaşması dikkati çekti.

Üçüncü çeyrekte abone sayısında yaklaşık 9 milyon artış bildiren küresel internet televizyon ağı Netflix'in hisseleri ise yüzde 16'nın üzerinde değer kazandı.

İlgili Haberler