Uluslararasฤฑ finans piyasalarฤฑndaki isabetli kriz tahminleri sayesinde ‘Dr. Kฤฑyamet’ olarak tanฤฑnan yatฤฑrฤฑm uzmanฤฑ Marc Faber, ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) bu yฤฑl faiz artฤฑลฤฑna gitmeyeceฤini belirterek, Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) ise doฤru bir para politikasฤฑ izlediฤini sรถyledi.
Faber, ABD ekonomisinin bรผyรผmesinin zayฤฑfladฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “Ben Fed’in bu yฤฑl faiz artฤฑลฤฑna gideceฤini dรผลรผnmรผyorum” dedi.
Faber, “ABD ekonomisi dikkate deฤer ลekilde yavaลladฤฑ. Ekonomi zayฤฑf olmasฤฑna raฤmen dolar gรผรงlรผ. Fed’in ekonomik zayฤฑflama ve gรผรงlรผ dolar sebebiyle bu yฤฑl faiz artฤฑลฤฑna gitmek istediฤini sanmฤฑyorum. euro/dolar paritesinde 1,20’lere dรถnรผล mรผmkรผn. Bu gerรงekleลse bile yine de dolar gรถrece gรผรงlรผ seyrediyor. Ben bu yรผzden 2015’te herhangi bir faiz artฤฑrฤฑm kararฤฑnฤฑn olmayacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyorum” ifadelerini kullandฤฑ.
Merkez bankalarฤฑnฤฑn piyasaya mรผdahalelerinin faydadan รงok zarar getirdiฤini vurgulayan Faber, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Merkez bankalarฤฑnฤฑn mรผdahaleleri daha yรผksek volatilite yaratฤฑyor. Kรผresel ekonomide รถnรผmรผzdeki dรถnemde daha fazla zayฤฑflama olursa, merkez bankalarฤฑ bir kez daha para basmaya baลlayacaktฤฑr. Merkez bankalarฤฑnฤฑn olanlar hakkฤฑnda hiรงbir fikri yok. Fakat ลunu sรถylemek zorundayฤฑm ki Tรผrkiye Merkez Bankasฤฑ gayet iyi. ABD Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Janet Yellen ve eski Baลkanฤฑ Ben Bernanke’ye kฤฑyasla รงok iyi bir Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑnฤฑz var.”
Faber, geliลmekte olan ekonomilerin merkez bankalarฤฑnฤฑn, geliลmiล รผlkelere kฤฑyasla daha iyi bir para politikasฤฑ uyguladฤฑฤฤฑnฤฑ ifade ederek, geliลmekte olan ekonomilerin merkez bankalarฤฑnฤฑn 1990’lฤฑ yฤฑllardan itibaren krizler konusunda deneyim kazandฤฑฤฤฑnฤฑ, yรผksek enflasyonist baskฤฑlarฤฑ deneyimlediฤini, bu yรผzden Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) ve Fed’e kฤฑyasla daha รถlรงรผlรผ davrandฤฑklarฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
“Yunanistan iflas edip euroda kalabilir”
Marc Faber, Yunanistan krizine iliลkin ise bu รผlkedeki mali sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑn sรผrdรผrรผlemez olduฤunu belirterek, “Yunanistan aslฤฑnda zaten iflas etmiล durumda. Yunanistan’ฤฑn borรงlarฤฑnฤฑ รถdemesinin, hatta faizini bile รถdemesinin imkanฤฑ yok. Yaklaลฤฑk toplamda 300 milyar dolarlฤฑk bir borรงtan bahsediyoruz” dedi.
Yunanistan ekonomisinin borรงlarฤฑn รถdenmesine imkan tanฤฑyabilecek bir temeli olmadฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizen Faber, “Bu durumda รงรถzรผm Yunanistan’ฤฑn iflasฤฑnฤฑ ilan etmesi. Bu euro birliฤinden ayrฤฑlacaklarฤฑ anlamฤฑna gelmiyor. Fakat iflas edecek” รถngรถrรผsรผnde bulundu.
Faber, Yunanistan’ฤฑn รถnรผndeki diฤer seรงeneklerin ise iflas etmek ve euro birliฤinden ayrฤฑlmak ya da var olan sรผrdรผrรผlemez durumu ECB yardฤฑmlarฤฑ ile sรผrdรผrmek olduฤunu dile getirerek, “Kreditรถrler Yunanistan’ฤฑn faizleri ile birlikte borcunu รถdeyeceฤini dรผลรผnerek kredi veriyor. Bu sadece var olan problemi ertelemeye yarฤฑyor, problemi รงรถzmรผyor” diye konuลtu.
“Yunanistan artฤฑk pazarlฤฑkta daha bir iyi bir pozisyonda”
Marc Faber, Avrupa Birliฤi ve ABD’nin Yunanistan’ฤฑn eurodan รงฤฑkฤฑลฤฑna sฤฑcak bakmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, artฤฑk Yunanistan’ฤฑn kreditรถrlerle pazarlฤฑk noktasฤฑnda daha gรผรงlรผ konumda olduฤunu vurguladฤฑ.
Faber, ลunlarฤฑ ifade etti:
“ABD ve AB Yunanistan’ฤฑn parasal birlikten ayrฤฑlmasฤฑnฤฑ istemiyor. Eฤer Yunanistan euro birliฤinden ayrฤฑlฤฑrsa orada Rusya’nฤฑn ve รin’in var olmasฤฑndan korkuyorlar. Bunun gerรงekleลmesini istemiyorlar. ฤฐlerleyen dรถnemde ne olabileceฤi tam olarak bilemiyoruz. Ama net olan bir ลey var ki o da Yunanistan’ฤฑn artฤฑk pazarlฤฑkta daha bir iyi bir pozisyonda olduฤu. Eฤer Yunanistan borรงlarฤฑnฤฑ รถdeyemezse AB’nin artฤฑk ne gibi bir yaptฤฑrฤฑmฤฑ olabilir ki?”







