DSYO'lar geliyor

DSYO'lar geliyor

Değişken Sermayeli Yatırım Ortaklıkları'na dair tebliğ resmi gazetede yayınlandı.

A+A-


Değişken Sermayeli Yatırım Ortaklıkları'na dair tebliğ resmi gazetede yayınlandı. Yeni Bir Finansal Araç: Değişken Sermayeli Yatırım Ortaklıkları

30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) kapsamında III-48.5 sayılı Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği” (Tebliğ) hazırlanmış ve ülkemiz sermaye piyasalarına yeni bir yatırım enstrümanı olan değişken sermayeli yatırım ortaklıkları kazandırılmıştır.

Söz konusu Tebliğ 27/05/2015 tarih ve 29368 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Yurt dışında SICAV (Société d'investissement à Capital Variable) ve ICVC (Investment Company with Variable Capital) olarak adlandırılan DSYO, tüzel kişiliği haiz şirket yapısı altında yatırım fonunun sunduğu esnekliklere erişim imkanı sağlayan ve açık uçlu bir sermaye yapısına sahip yatırım ortaklığı modelini temsil etmektedir. Tebliğ ile getirilen yenilikler ise aşağıda özetlenmektedir.
Menkul kıymet yatırım ortaklıkları, sabit sermayeli ve değişken sermayeli olmak üzere iki türde düzenlenmektedir.
DSYO, sermayesi her zaman net aktif değerine eşit olan ve anonim ortaklık şeklinde kurulan bir sermaye piyasası kurumu olarak tanımlanmaktadır.
DSYO payları kurucu payları ve yatırımcı payları olmak üzere iki türde düzenlenmektedir.
DSYO’nun portföyüne alınabilecek varlık ve araçlar, sabit sermayeli menkul kıymet yatırım ortaklığı ve menkul kıymet yatırım fonlarının portföylerine dahil edilebilecek bütün varlıkları kapsamaktadır.
DSYO’ların portföy yönetim hizmetini bir portföy yönetim şirketinden almaları gerekmekte olup; DSYO’lar teftiş ve iç kontrol, muhasebe ve operasyon, risk yönetim sistemine ilişkin hizmetleri Tebliğ ile izin verilen diğer kuruluşlardan alabileceklerdir.
SPKn ile verilen yetki kapsamında, DSYO’lar için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun; anonim şirketlerde esas sermayeye, asgari sermaye miktarına, esas sözleşmenin asgari içeriğine, ayni sermaye taahhütlerine, nominal değere, ortaklığın kendi paylarını iktisap veya rehin olarak kabul etmesine, sermaye artırım ve azaltımı usulüne, pay taahhüdü ve ödenmesine, pay devrine ilişkin kısıtlamalarına, kar zarar hesabı ve karın dağıtımına, yedek akçelere ve tasfiyeye ilişkin hükümleri uygulanmayacak olup, bu konuda kendi özel mevzuatları geçerli olacaktır. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.