Dünya'nın iç çekirdeği hızla büyüyor

Dünya'nın iç çekirdeği hızla büyüyor

Bilim insanları iç çekirdek üzerine bir çalışma yürüttü. Araştırmacılar, gezegenimizin iç çekirdeğinin hızla büyüdüğünü keşfetti.

A+A-

İç çekirdek, Dünya’yı birçok zararlı radyasyon türünden koruyor. Yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin bulunduğu bu bölümün, gezegenin yaşamını sürdürmesinde önemli bir rolü var. Ancak bilim insanları gizemli bir büyüme keşfetti.

shiftdelete'in haberine göre iç çekirdek Endonezya’nın altında Brezilya’nın altındakinden daha hızlı ısı kaybediyor. Bu, içinden geçen sismik dalgaları karıştırıyor. 

İç çekirdek dengesiz bir şekilde büyüyor

Uluslararası bir bilim ekibi, Dünya’nın iç çekirdeğinin her yıl “dengesiz” bir şekilde büyüdüğünü ortaya çıkardı. Ekip, bulgularının Nature dergisinde yayımladı. Çalışmaya göre, bu çekirdek doğu tarafında batı tarafına göre daha hızlı oluşan yeni demir kristalleri ile düzensiz bir şekilde büyüyor. 

Araştırmacılar, bu orantısız büyümeye neyin sebep olduğunu bilmediklerini ifade etti. Bunu yanıtlayabilmek için Dünya’nın mantosunda devam eden süreçleri anlamaları gerektiğini belirtiyorlar.

Kaliforniya Üniversitesinde çalışmanın baş yazarı sismolog Daniel Frost, açıklama yaptı. Demeçte, “Dış çekirdekteki sıvı demirin hareketi, iç çekirdekten ısıyı uzaklaştırarak donmasına neden oluyor. Yani bu, dış çekirdeğin doğuda batıya kıyasla daha fazla ısı kaybettiği anlamına geliyor.” dedi.

Araştırmacılar, düzensiz büyümenin olası nedenlerinden birini açıkladı. Bu, iki tektonik plaka çarpıştığında ve biri diğerinin altına itildiğinde ortaya çıkan yitim zonu.

Bilim insanları, orantısız büyümenin yanı sıra bir şey daha keşfetti. İç çekirdek eşitsiz şekilde ısı kaybediyor. Bu, gezegenimizi kozmik radyasyondan ve Güneş’in yaydığı yüklü parçacıklardan koruyan Dünya’nın manyetik alanının zayıflamasının sebebi olabilir.

Etiketler : , ,