Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

e-ticaret pazarฤฑ 100 milyar lirayฤฑ aลŸacak

e-ticaret pazarฤฑnฤฑn 2020'de ilk kez 100 milyar lirayฤฑ aลŸacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor.ย 
e-ticaret pazarฤฑ 100 milyar lirayฤฑ aลŸacak Borsatek

e-ticaret pazarฤฑnฤฑn 2020’de ilk kez 100 milyar lirayฤฑ aลŸacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor. 2018’de pazar yรผzde 42 bรผyรผyerek, 59.9 milyar liraya ulaลŸtฤฑ. ฤฐyimser tahminle 2019โ€™da 80-85 milyar TL bรผyรผklรผฤŸe ulaลŸฤฑldฤฑฤŸฤฑ tahmin ediliyor. Son 5 yฤฑlฤฑn e-ticaret bรผyรผme ortalamasฤฑ yรผzde 33โ€ฆ

Sektรถr 2020โ€™de yine yรผzde 40 bรผyรผmeyi yakalarsa, pazar bรผyรผklรผฤŸรผnรผn 115-120 milyar TLโ€™yi ulaลŸacaฤŸฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Dijital dรถnรผลŸรผm ve sฤฑnฤฑr รถtesi ticaret sektรถrรผn รถncelikli konularฤฑ olarak gรผndemde. Bunun yanฤฑnda pazaryerlerinin yฤฑldฤฑzฤฑ KOBฤฐโ€™lerle parlarken, รงok kanallฤฑ alฤฑลŸveriลŸ deneyimi de perakendenin olmazsa olmazฤฑ haline gelecek. Ayrฤฑca araลŸtฤฑrma ลŸirketi Gartnerโ€™ฤฑn gรถre 2020โ€™de mรผลŸterilerle iletiลŸimin yรผzde 80โ€™inin yapay zekรข destekli olarak yรถnetilmesi bekleniyor. 2020 sektรถrรผn yapay zekaya daha รงok odaklandฤฑฤŸฤฑ ve projeler รผreteceฤŸi bir yฤฑl olacak.

 

Markalarฤฑn elde ettiฤŸi dijital destekli cironun Tรผrkiyeโ€™de yรผzde 60โ€™lara รงฤฑkacaฤŸฤฑnฤฑ ifade eden Inveon Kurucu & CEO Yomi Kastro, yani her 5 alฤฑลŸveriลŸten 3โ€™รผ, รผrรผn araลŸtฤฑrma, deฤŸerlendirme, รถdeme gibi mรผลŸteri yolculuฤŸunun belli bir aลŸamasฤฑnda dijitalin desteฤŸiyle gerรงekleลŸeceฤŸini belirtti. Online ve offline kanallar arasฤฑndaki sฤฑnฤฑrlarฤฑn giderek kaybolacaฤŸฤฑnฤฑ dile getiren Kastro, tรผketicilerin omnichannel yani รงok kanallฤฑ alฤฑลŸveriลŸ konusunda ฤฑsrarcฤฑ olduฤŸunu ifade ederek, ลŸunlarฤฑ anlattฤฑ: โ€œ2020โ€™de omnichannelโ€™ฤฑn norm haline gelmesini konuลŸacaฤŸฤฑz. Bรผtรผn perakende markalarฤฑ e-ticarete direnmemesi iรงinde olmasฤฑ geriktiฤŸini anladฤฑ. Dijital ticaret platformlarฤฑnฤฑn, ลŸirketlerin ana kanalฤฑ haline geldiฤŸini gรถreceฤŸiz. Bu alana yapฤฑlan yatฤฑrฤฑmlar artacak. MรผลŸterinin รถncelikle dijital yolculuฤŸu รผzerinden sorgulandฤฑฤŸฤฑ ve buna gรถre aksiyonlar alฤฑnacak. ลžirketler, onleni alฤฑลŸveriลŸte ‘รถnce mobil’ yaklaลŸฤฑmฤฑna daha da aฤŸฤฑrlฤฑk verecek.โ€

Pazaryerlerinin cirosu daha da yรผkselecek

Pazaryerleri ve markalar arasฤฑnda rekabetinin sรผreceฤŸini belirteren Kastro, โ€œMarkalar, giderek gรผรงlenen pazaryerleri karลŸฤฑsฤฑnda doฤŸru konumlanma รผzerine รงalฤฑลŸmaya aฤŸฤฑrlฤฑk verecek. Bu baลŸarฤฑlamadฤฑฤŸฤฑnda, marka yalnฤฑzca belli bir pazaryeri รผzerinden satฤฑลŸ yapabilir hale gelebiliyor veya mรผลŸterilerini daha iyi tanฤฑmak iรงin gereken verilere ulaลŸamayabiliyor. Bu da hem markanฤฑn geliri hem de mรผลŸteri memnuniyeti iรงin risk oluลŸturuyor. Burada iลŸbirlikรงi rekabet รถnemli bir gรผndem maddesi olacak. Daha รงok markanฤฑn pazaryerleriyle dinamik bir denge kurmaya รงalฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถreceฤŸizโ€ diye konuลŸtu.

Tsoft CEOโ€™su ร–mer Arฤฑkan ise pazaryerlerinin etkisini daha da artฤฑracaฤŸฤฑnฤฑ kaydederek, โ€œE-ticaretin pazaryerleri รผzerinden geรงen cirosu daha da yรผkselecekโ€ dedi.

E-ihracatรงฤฑlarฤฑn cirolarฤฑnda %30’un รผzerinde artฤฑลŸ olacak

2020โ€™de ayrฤฑca lojistiฤŸin รถn plana รงฤฑkacaฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyen Arฤฑkan, son dรถnemde yaลŸanan maฤŸduriyetler iรงin yeni giriลŸimlere alan aรงฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve lojistik konusunda hizmetler ลŸekilleneceฤŸini ifade etti. E-ฤฐhracatฤฑn daha รงok gรผndem olacaฤŸฤฑnฤฑ ve e-ihracatรงฤฑ sitelerin cirolarฤฑnda 2020’de รถnceki yฤฑla gรถre toplamda yรผzde 30’un รผzerinde artฤฑลŸ รถngรถrdรผklerini sรถyleyen Arฤฑkan, e-ticaretin bรผyรผmesinin piyasa ลŸartlarฤฑnฤฑn aksine daha da hฤฑzlanacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

TOBB E-ticaret Meclisi รœyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk ร‡iฤŸdemli, 2019โ€™da ลŸirketlerin e-ihracat cirolarฤฑnฤฑn yรผzde 147 artฤฑลŸla, rekor kฤฑrdฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaydetti. 2020 online ticaret sektรถrรผ iรงin altฤฑn yฤฑl olacaฤŸฤฑnฤฑ vurgulayan ร‡iฤŸdemli, dรผnyada e-ticaret hacminin 4 trilyon dolara ulaลŸmasฤฑnฤฑn beklendiฤŸini de dile getirdi.

Sฤฑnฤฑr รถtesi e-ticaret pazarฤฑnda ‘bรผyรผk patlama’ bekleniyor

Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydฤฑn da รถnemli gรผndem konusunun e-ihracat olacaฤŸฤฑnฤฑ vurgulayarak โ€œ2020โ€™de sฤฑnฤฑr รถtesi e-ticaret pazarฤฑnda bรผyรผk bir artฤฑลŸ bekleniyor. Dรผnya genelinde e-ihracatฤฑn payฤฑ giderek artฤฑyor, gerekli altyapฤฑya sahip ลŸirketler e-ihracata geรงiyor. Bu yรผzden e-ihracat da 2020 gรผndeminin รถncelikli maddelerinden biri olacakโ€ diye konuลŸtu. Aydฤฑn, 2020’de de sektรถrde ciddi bir bรผyรผme beklendiฤŸini sรถyleyerek, โ€œTรผrkiyeโ€™de e-ticaret dรผnya ortalamasฤฑndan รงok daha hฤฑzlฤฑ bir ลŸekilde bรผyรผyor ama hala istenen noktaya ulaลŸabilmiลŸ deฤŸiliz. Bu bรผyรผk potansiyel 2020 itibarฤฑyla daha iyi kullanฤฑlmaya baลŸlayacakโ€ dedi.

Fiyatlarฤฑn beklentiye uygun olmasฤฑnฤฑn gerekliliฤŸi konuลŸuluyor

Bรผyรผmeyi saฤŸlayacak olan โ€˜dijital dรถnรผลŸรผmโ€™รผn de 2020 gรผndemini oluลŸturacaฤŸฤฑnฤฑ kaydeden Aydฤฑn, โ€œArtฤฑk mรผลŸteriyi memnun etmek ve mรผลŸteri sadakatini saฤŸlamak iรงin tรผm ihtiyaรงlarฤฑna hฤฑzlฤฑca cevap vermek gerekiyor. Bunun iรงin de dijital dรถnรผลŸรผmรผ tam anlamฤฑyla gerรงekleลŸtirmek lazฤฑm. 2020โ€™de e-ticaret ลŸirketleri gรผndemlerine iลŸleyiลŸin her bir noktasฤฑnda dijital hale gelmeyi alacak. MรผลŸterinin taleplerine gรถre ลŸekillenen bir ticaret anlayฤฑลŸฤฑ var. Kullanฤฑcฤฑ kendi fiyat araลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑ da kendi yapฤฑyor, diฤŸer kullanฤฑcฤฑlar ile kurabildiฤŸi etkileลŸim sayesinde verdiฤŸi รผcretin karลŸฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑ tam olarak alacaฤŸฤฑndan emin olmadan alฤฑลŸveriลŸ de yapmฤฑyor. Bu noktada fiyat politikalarฤฑnฤฑn kullanฤฑcฤฑ beklentisine uygun dรผzenlenmesinin gerekliliฤŸi de konuลŸuluyor. Gerรงekten tam anlamฤฑyla kullanฤฑcฤฑ deneyimi merkezli รงalฤฑลŸmak zorundayฤฑz.โ€

Kulvarlar netleลŸti, uzmanlฤฑklar gittikรงe daha รงok รถne รงฤฑkacak

Morhipo.com Genel Mรผdรผrรผ ลžule Kuban, 2020’de de bรผyรผk veriyi en iyi ลŸekilde sรผzgeรงten geรงirerek kullanmanฤฑn รถnemi ve deฤŸeri artmaya devam edeceฤŸini ifade ederek, โ€œE-ticarette, mรผลŸteriye doฤŸru zamanda doฤŸru teklifi sunmak bรผyรผk รถnem taลŸฤฑyor. 2020’da sektรถr buna odaklanacakโ€ dedi. Mobil dรถnรผลŸรผm de gรผndemde olacaฤŸฤฑnฤฑ vurgulayan Kuban, ลŸunlarฤฑ sรถyledi: โ€œMorhipoโ€™un trafiฤŸinin yรผzde 75โ€™i mobilden geliyor, sipariลŸlerin ise yรผzde 80โ€™i mobilden alฤฑnฤฑyor. Mobilde รถzellikle giyim ve tรผketici elektroniฤŸi kategorilerinde satฤฑn almaya dรถnรผลŸ yรผzde 50’yi geรงti. 2020โ€™de online alฤฑลŸveriลŸin daha da geliลŸen teknolojiye baฤŸlฤฑ olarak artฤฑลŸa devam edecekโ€ diye konuลŸtu.

Kuban, her yฤฑl bรผyรผyen e-ticaret pazarฤฑnda rekabetin yoฤŸunluฤŸunun arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurgulayarak, sektรถrde kulvarlarฤฑn netleลŸtiฤŸini ve uzmanlฤฑklarฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnemde gittikรงe daha รงok deฤŸer kazanacaฤŸฤฑnฤฑ kaydetti.

DoฤŸru zamanda doฤŸru teklifi sunmak online’da daha kolay

Avantajix.com Kurucu OrtaฤŸฤฑ Gรผรงlรผ Kayral ise โ€œYeni teknolojiler sayesinde bu verileri doฤŸru analiz edip alฤฑลŸveriลŸe teลŸvik edecek yeni iลŸ modellerinin bu yฤฑl daha fazla konuลŸulacakโ€dedi.

2020 yฤฑlฤฑnda da e-ticarette yine rekor bรผyรผme gรถrรผleceฤŸini ifade eden Kayral, โ€œร‡รผnkรผ doฤŸru zamanda doฤŸru teklifi sunmak online’da daha kolay. SatฤฑลŸlarฤฑ arttฤฑrabilmek iรงin satฤฑcฤฑlarฤฑn e- ticarete daha fazla kaynak ayฤฑracak. E-ticaretin kampanyalara รงok daha elveriลŸli olmasฤฑndan dolayฤฑ, daha fazla kampanya yapฤฑlmasฤฑnฤฑ, e-ticaret cirolarฤฑnฤฑn daha da artmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. 2019โ€™un son iki ayฤฑ รงok yรผksek cirolu geรงti. Bekarlar Gรผnรผ, ลžahane Cuma, En Uzun Gece kampanyalarฤฑ beklenenin รผstรผnde ilgi gรถrdรผโ€ diye konuลŸtu.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.460746.46450.04%
EURO 53.216253.2261-0.15%
JAPON YENฤฐ 3.4743.4820.23%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.435257.4646-0.19%
STERLฤฐN 61.343961.3583-0.26%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85186.85360.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.62940.6341-0.27%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64228.49 0.1328%
Ethereum 1746.80 0.8588%
Tether USDt 1.00 0.0186%
BNB 593.71 0.6795%
Solana 74.24 1.2865%
USDC 1.00 0.0161%
XRP 1.14 -0.8492%
Dogecoin 0.08 0.1816%
Toncoin 1.64 -1.9795%
Cardano 0.16 -0.0268%
Shiba Inu 0.00 -0.5631%
Avalanche 6.28 0.6109%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam