e-ticaret pazarฤฑnฤฑn 2020’de ilk kez 100 milyar lirayฤฑ aลacaฤฤฑ tahmin ediliyor. 2018’de pazar yรผzde 42 bรผyรผyerek, 59.9 milyar liraya ulaลtฤฑ. ฤฐyimser tahminle 2019โda 80-85 milyar TL bรผyรผklรผฤe ulaลฤฑldฤฑฤฤฑ tahmin ediliyor. Son 5 yฤฑlฤฑn e-ticaret bรผyรผme ortalamasฤฑ yรผzde 33โฆ
Sektรถr 2020โde yine yรผzde 40 bรผyรผmeyi yakalarsa, pazar bรผyรผklรผฤรผnรผn 115-120 milyar TLโyi ulaลacaฤฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Dijital dรถnรผลรผm ve sฤฑnฤฑr รถtesi ticaret sektรถrรผn รถncelikli konularฤฑ olarak gรผndemde. Bunun yanฤฑnda pazaryerlerinin yฤฑldฤฑzฤฑ KOBฤฐโlerle parlarken, รงok kanallฤฑ alฤฑลveriล deneyimi de perakendenin olmazsa olmazฤฑ haline gelecek. Ayrฤฑca araลtฤฑrma ลirketi Gartnerโฤฑn gรถre 2020โde mรผลterilerle iletiลimin yรผzde 80โinin yapay zekรข destekli olarak yรถnetilmesi bekleniyor. 2020 sektรถrรผn yapay zekaya daha รงok odaklandฤฑฤฤฑ ve projeler รผreteceฤi bir yฤฑl olacak.
Markalarฤฑn elde ettiฤi dijital destekli cironun Tรผrkiyeโde yรผzde 60โlara รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ ifade eden Inveon Kurucu & CEO Yomi Kastro, yani her 5 alฤฑลveriลten 3โรผ, รผrรผn araลtฤฑrma, deฤerlendirme, รถdeme gibi mรผลteri yolculuฤunun belli bir aลamasฤฑnda dijitalin desteฤiyle gerรงekleลeceฤini belirtti. Online ve offline kanallar arasฤฑndaki sฤฑnฤฑrlarฤฑn giderek kaybolacaฤฤฑnฤฑ dile getiren Kastro, tรผketicilerin omnichannel yani รงok kanallฤฑ alฤฑลveriล konusunda ฤฑsrarcฤฑ olduฤunu ifade ederek, ลunlarฤฑ anlattฤฑ: โ2020โde omnichannelโฤฑn norm haline gelmesini konuลacaฤฤฑz. Bรผtรผn perakende markalarฤฑ e-ticarete direnmemesi iรงinde olmasฤฑ geriktiฤini anladฤฑ. Dijital ticaret platformlarฤฑnฤฑn, ลirketlerin ana kanalฤฑ haline geldiฤini gรถreceฤiz. Bu alana yapฤฑlan yatฤฑrฤฑmlar artacak. Mรผลterinin รถncelikle dijital yolculuฤu รผzerinden sorgulandฤฑฤฤฑ ve buna gรถre aksiyonlar alฤฑnacak. ลirketler, onleni alฤฑลveriลte ‘รถnce mobil’ yaklaลฤฑmฤฑna daha da aฤฤฑrlฤฑk verecek.โ
Pazaryerlerinin cirosu daha da yรผkselecek
Pazaryerleri ve markalar arasฤฑnda rekabetinin sรผreceฤini belirteren Kastro, โMarkalar, giderek gรผรงlenen pazaryerleri karลฤฑsฤฑnda doฤru konumlanma รผzerine รงalฤฑลmaya aฤฤฑrlฤฑk verecek. Bu baลarฤฑlamadฤฑฤฤฑnda, marka yalnฤฑzca belli bir pazaryeri รผzerinden satฤฑล yapabilir hale gelebiliyor veya mรผลterilerini daha iyi tanฤฑmak iรงin gereken verilere ulaลamayabiliyor. Bu da hem markanฤฑn geliri hem de mรผลteri memnuniyeti iรงin risk oluลturuyor. Burada iลbirlikรงi rekabet รถnemli bir gรผndem maddesi olacak. Daha รงok markanฤฑn pazaryerleriyle dinamik bir denge kurmaya รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถreceฤizโ diye konuลtu.
Tsoft CEOโsu รmer Arฤฑkan ise pazaryerlerinin etkisini daha da artฤฑracaฤฤฑnฤฑ kaydederek, โE-ticaretin pazaryerleri รผzerinden geรงen cirosu daha da yรผkselecekโ dedi.
E-ihracatรงฤฑlarฤฑn cirolarฤฑnda %30’un รผzerinde artฤฑล olacak
2020โde ayrฤฑca lojistiฤin รถn plana รงฤฑkacaฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Arฤฑkan, son dรถnemde yaลanan maฤduriyetler iรงin yeni giriลimlere alan aรงฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ve lojistik konusunda hizmetler ลekilleneceฤini ifade etti. E-ฤฐhracatฤฑn daha รงok gรผndem olacaฤฤฑnฤฑ ve e-ihracatรงฤฑ sitelerin cirolarฤฑnda 2020’de รถnceki yฤฑla gรถre toplamda yรผzde 30’un รผzerinde artฤฑล รถngรถrdรผklerini sรถyleyen Arฤฑkan, e-ticaretin bรผyรผmesinin piyasa ลartlarฤฑnฤฑn aksine daha da hฤฑzlanacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
TOBB E-ticaret Meclisi รyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk รiฤdemli, 2019โda ลirketlerin e-ihracat cirolarฤฑnฤฑn yรผzde 147 artฤฑลla, rekor kฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti. 2020 online ticaret sektรถrรผ iรงin altฤฑn yฤฑl olacaฤฤฑnฤฑ vurgulayan รiฤdemli, dรผnyada e-ticaret hacminin 4 trilyon dolara ulaลmasฤฑnฤฑn beklendiฤini de dile getirdi.
Sฤฑnฤฑr รถtesi e-ticaret pazarฤฑnda ‘bรผyรผk patlama’ bekleniyor
Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydฤฑn da รถnemli gรผndem konusunun e-ihracat olacaฤฤฑnฤฑ vurgulayarak โ2020โde sฤฑnฤฑr รถtesi e-ticaret pazarฤฑnda bรผyรผk bir artฤฑล bekleniyor. Dรผnya genelinde e-ihracatฤฑn payฤฑ giderek artฤฑyor, gerekli altyapฤฑya sahip ลirketler e-ihracata geรงiyor. Bu yรผzden e-ihracat da 2020 gรผndeminin รถncelikli maddelerinden biri olacakโ diye konuลtu. Aydฤฑn, 2020’de de sektรถrde ciddi bir bรผyรผme beklendiฤini sรถyleyerek, โTรผrkiyeโde e-ticaret dรผnya ortalamasฤฑndan รงok daha hฤฑzlฤฑ bir ลekilde bรผyรผyor ama hala istenen noktaya ulaลabilmiล deฤiliz. Bu bรผyรผk potansiyel 2020 itibarฤฑyla daha iyi kullanฤฑlmaya baลlayacakโ dedi.
Fiyatlarฤฑn beklentiye uygun olmasฤฑnฤฑn gerekliliฤi konuลuluyor
Bรผyรผmeyi saฤlayacak olan โdijital dรถnรผลรผmโรผn de 2020 gรผndemini oluลturacaฤฤฑnฤฑ kaydeden Aydฤฑn, โArtฤฑk mรผลteriyi memnun etmek ve mรผลteri sadakatini saฤlamak iรงin tรผm ihtiyaรงlarฤฑna hฤฑzlฤฑca cevap vermek gerekiyor. Bunun iรงin de dijital dรถnรผลรผmรผ tam anlamฤฑyla gerรงekleลtirmek lazฤฑm. 2020โde e-ticaret ลirketleri gรผndemlerine iลleyiลin her bir noktasฤฑnda dijital hale gelmeyi alacak. Mรผลterinin taleplerine gรถre ลekillenen bir ticaret anlayฤฑลฤฑ var. Kullanฤฑcฤฑ kendi fiyat araลtฤฑrmasฤฑnฤฑ da kendi yapฤฑyor, diฤer kullanฤฑcฤฑlar ile kurabildiฤi etkileลim sayesinde verdiฤi รผcretin karลฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ tam olarak alacaฤฤฑndan emin olmadan alฤฑลveriล de yapmฤฑyor. Bu noktada fiyat politikalarฤฑnฤฑn kullanฤฑcฤฑ beklentisine uygun dรผzenlenmesinin gerekliliฤi de konuลuluyor. Gerรงekten tam anlamฤฑyla kullanฤฑcฤฑ deneyimi merkezli รงalฤฑลmak zorundayฤฑz.โ
Kulvarlar netleลti, uzmanlฤฑklar gittikรงe daha รงok รถne รงฤฑkacak
Morhipo.com Genel Mรผdรผrรผ ลule Kuban, 2020’de de bรผyรผk veriyi en iyi ลekilde sรผzgeรงten geรงirerek kullanmanฤฑn รถnemi ve deฤeri artmaya devam edeceฤini ifade ederek, โE-ticarette, mรผลteriye doฤru zamanda doฤru teklifi sunmak bรผyรผk รถnem taลฤฑyor. 2020’da sektรถr buna odaklanacakโ dedi. Mobil dรถnรผลรผm de gรผndemde olacaฤฤฑnฤฑ vurgulayan Kuban, ลunlarฤฑ sรถyledi: โMorhipoโun trafiฤinin yรผzde 75โi mobilden geliyor, sipariลlerin ise yรผzde 80โi mobilden alฤฑnฤฑyor. Mobilde รถzellikle giyim ve tรผketici elektroniฤi kategorilerinde satฤฑn almaya dรถnรผล yรผzde 50’yi geรงti. 2020โde online alฤฑลveriลin daha da geliลen teknolojiye baฤlฤฑ olarak artฤฑลa devam edecekโ diye konuลtu.
Kuban, her yฤฑl bรผyรผyen e-ticaret pazarฤฑnda rekabetin yoฤunluฤunun arttฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayarak, sektรถrde kulvarlarฤฑn netleลtiฤini ve uzmanlฤฑklarฤฑn รถnรผmรผzdeki dรถnemde gittikรงe daha รงok deฤer kazanacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Doฤru zamanda doฤru teklifi sunmak online’da daha kolay
Avantajix.com Kurucu Ortaฤฤฑ Gรผรงlรผ Kayral ise โYeni teknolojiler sayesinde bu verileri doฤru analiz edip alฤฑลveriลe teลvik edecek yeni iล modellerinin bu yฤฑl daha fazla konuลulacakโdedi.
2020 yฤฑlฤฑnda da e-ticarette yine rekor bรผyรผme gรถrรผleceฤini ifade eden Kayral, โรรผnkรผ doฤru zamanda doฤru teklifi sunmak online’da daha kolay. Satฤฑลlarฤฑ arttฤฑrabilmek iรงin satฤฑcฤฑlarฤฑn e- ticarete daha fazla kaynak ayฤฑracak. E-ticaretin kampanyalara รงok daha elveriลli olmasฤฑndan dolayฤฑ, daha fazla kampanya yapฤฑlmasฤฑnฤฑ, e-ticaret cirolarฤฑnฤฑn daha da artmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. 2019โun son iki ayฤฑ รงok yรผksek cirolu geรงti. Bekarlar Gรผnรผ, ลahane Cuma, En Uzun Gece kampanyalarฤฑ beklenenin รผstรผnde ilgi gรถrdรผโ diye konuลtu.







