ECB'nin enflasyon hedefi yüzde 2

ECB'nin enflasyon hedefi yüzde 2

Bloomberg’in haberine göre, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) yeni tahminleri, hem 2023 hem de 2024’te enflasyonu yüzde 2 hedefinin altında gösteriyor.

A+A-

Yetkililer, gelecek yıl için tüketici fiyatları artışının Eylül ayında tahmin edilen yüzde 1,7’lik artışa kıyasla daha güçlü ve hedef seviyenin üzerinde olacağını, ancak ardından tahmin ufku boyunca yavaşlayacağını kaydetti.

İlk kez 2024 yılına uzatılan tahminler, AMB’nin pandemi sonrası politika patikasının formülasyonu için temel bir girdiyi oluşturuyor. Söz konusu görünüm, Yönetim Konseyi’nin Perşembe günkü kararı yayımlanana kadar resmiyet kazanmayacak. AMB konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Yaklaşan toplantı, politika yapıcıların geleneksel varlık alımlarındaki değişiklikleri ve acil tahvil alımlarının Mart ayında sonlandırılmasının ardından vadesi dolan tahvillerin yeniden yatırımının nasıl yapılacağını görüşecek olmalarından dolayı, muhtemelen Lagarde’ın 2019 yılında göreve başlamasından bu yana en önemli toplantılardan biri olacak.

Piyasa Aralık 2022'de faiz artırımını fiyatlıyor

Ekonomistler en erken 2023 yılına kadar faiz artırımı beklemezken, para piyasaları Aralık 2022’de 10 baz puanlık bir artırımı fiyatlıyor.

Lagarde, yüzde 4,9 seviyesinde bulunan enflasyondaki mevcut güçlü artışın geçici olduğu konusunda ısrar ederek, böyle bir erken faiz artırımı beklentisine karşı yatırımcıları yönlendirmeye çalışıyor. Tüketici fiyatları artışının tahmin ufku boyunca yüzde 2 seviyesinin altında kalacağını gösteren bir görünüm Lagarde’ın bu görüşünü destekleyebilir.

Ancak bu argümanın gücü, enflasyonun projeksiyonlarda hedef seviyenin ne kadar altına düşeceğine bağlı olabilir. Tahminler yüzde 2 seviyesine ne kadar yakın olursa, şahin politika yapıcıların, fiyat baskılarının güçlenmekte olduğuna ilişkin tehdide vurgu yapmaları o denli kolay olabilir.

Yetkililerden birine göre görünüm, enflasyonun hem 2023 hem de 2024 yıllarında hedef seviyesinin hemen altında olacağını gösterecek ve söz konusu görünüm yukarı yönlü riskleri gösteren unsurları hesaba katmıyor.