ECB'nin Temmuz'da faiz indirimine gitmesi bekleniyor

ECB'nin Temmuz'da faiz indirimine gitmesi bekleniyor

ECB'nin faizi sabit tutacağı, ilk faiz indirimi için en azından Temmuz ayını bekleyeceği öngörülüyor.

A+A-

Ekonomistlere göre Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırım döngüsü sona erdi, ancak yüksek enflasyonla mücadele devam ederken gevşemeye başlaması en az Temmuz 2024'ü bulacak.

Reuters tarafından 12-19 Ekim tarihleri arasında ankete katılan 85 ekonomistin tamamı faizlerin artırılmayacağını öngörürken, ilk indirimin zamanlaması  konusunda farklı görüşler ortaya koydular.

Ekonomistler arasındaki medyan tahmin ve %58'lik çoğunluk görüşü, 83 ekonomistin 48'i, bunun gelecek yılın üçüncü çeyreğinde veya daha sonra olacağını ve mevduat faizinin Eylül ayı sonunda %3,50'de olacağını gösterdi.

Eylül toplantısından sonra yapılan bir ankete katılan 70 kişiden 29'u ilk indirimin gelecek yılın ikinci çeyreğinde ya da daha erken olacağını söyledi.

Ancak son ankete katılanların %40'ından biraz fazlası, 83 kişiden 35'i, hala ilk gevşeme hamlesinin ECB Başkanı Christine Lagarde ve Yönetim Konseyi Temmuz ayında toplanmadan önce geleceğini söyledi.

DekaBank'tan Kristian Toedtmann, "Modelimiz bir faiz indiriminin daha erken gelebileceğini gösteriyor, ancak şu anda tahmin edilenden daha düşük veriler görmemiz gerekecek, bu nedenle Eylül 2024'te bir indirimin oldukça dengeli bir görüş olduğunu düşünüyorum" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler