ABD bankaları kaldıraçlı işlemleri sınıflamaya zorluyor

ABD bankaları kaldıraçlı işlemleri sınıflamaya zorluyor

ABD, bankaları hedge fonlar tarafından yapılan kaldıraçlı işlemleri sınıflamaya zorluyor.

A+A-

Bloomberg News'un haberine göre, ABD'nin önde gelen düzenleyicileri, yüksek kaldıraçlı hedge fon işlemlerinin yarattığı tehlikelere odaklanıyor ve daha geniş finansal sisteme yönelik riskleri dizginlemek için seçenekleri değerlendiriyor.

Düzenleyiciler özellikle baz ticareti olarak bilinen ve Hazine vadeli işlemleri ile temel nakit piyasası arasındaki fiyat farkından kar elde etmek için kaldıraç kullanımını içeren bir stratejinin büyümesinden endişe duymaktadır. ABD Hazine tahvillerini teminat olarak kullanarak repo piyasasında borçlanma son yıllarda artarak neredeyse 3 trilyon dolara ulaştı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırılan haberde, düzenleyicilerin bankaları riskler hakkında daha fazla veri toplamaya zorlamaktan, bazı teminatlı borçlanmalarda saç kesimlerini artırmaları için baskı yapmaya kadar çeşitli seçenekleri değerlendirdikleri belirtildi.

Hedge fonlar daha az doğrudan düzenleyici denetime tabi olsalar da, işlemlerinin çoğunu finanse etmek için yüksek düzeyde düzenlenmiş büyük bankalara güvenmektedirler. Konuya aşina olan kişilere göre, bu durum bazı ABD kurumlarına bu faaliyeti sınırlama yetkisi veriyor ve erken aşamadaki planlarda düzenleyiciler, bankaları riskler hakkında daha fazla veri toplamaya zorlamaktan, bazı teminatlı borçlanmalarda saç kesimlerini artırmaya zorlamaya kadar çeşitli seçenekleri değerlendiriyor.

SEC Başkanı Gary Gensler bu hafta alarm zillerini çaldı. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ana aracı kurumların bazı hedge fonlara "çok cömert bir temelde" sağladıkları finansmanın finansal sistemdeki en büyük risk kaynağı olduğunu söyledi. Gensler bir röportajında, "Eğer bir sorun yaşanırsa, bu piyasadaki herhangi bir zorluğun riskini taşıyan halk olacaktır," dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler