Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ekim ayında TÜFE yüzde 3,43 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61,36 artış gösterdi.

A+A-

Ekim'de tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,36 artış kaydetti. Aylık artış ise yüzde 3,43 oldu. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistler aylık enflasyonun yüzde 4 olarak gerçekleşmesini öngörürken, yıllık enflasyon beklentisi de yüzde 62,2 olarak kaydedilmişti.

Çekirdek göstergelerdeki yıllık enflasyon artışı devam ederken, Ekim ayındaki gerçekleşmenin beklentilerin altında kaldığı görüldü.

TCMB Başkanı Erkan, öncü göstergelerin Ekim'de yavaşlamaya işaret ettiğini söylemişti

Yılın son enflasyon raporunu sunan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da “Ekim ayı öncü göstergeleri aylık enflasyondaki gerilemenin devamına işaret etmektedir” açıklamasını yapmıştı.

Erkan Kasım, Ocak ve Mayıs aylarında ise geçici etkiler nedeniyle aylık enflasyonda ivmelenme görülebileceğini öngördü.

TCMB yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltirken, Erkan enflasyonda zirve seviyenin yüzde 70-yüzde 75 arasında Mayıs ayında görülmesinin beklendiğini ifade etti.

Öncü göstergeler gevşemeye işaret etmişti

Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen İTO ve Türk-İş verilerinde de Ekim ayında enflasyonda gevşeme eğilimlerinin kaydedildiği görülmüştü.

İTO verilerine göre perakende fiyatlarda Ekim ayında yıllık artış yüzde 72,73 oldu. Eylül ayında yıllık artış yüzde 73,18'e gerilemişti. Geçen yılın Ekim ayında yıllık artış yüzde 108,77 ile rekor seviyeye yükselmişti.

Ekim'de aylık artış ise yüzde 3,69 olarak kaydedildi. İTO verilerinde üretici fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise aylık bazda yüzde 3,53 oranında arttı. Bu endekste yıllık artış Ekim'de yüzde 64,04 olarak gerçekleşti.

Türk-İş verilerine göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 2,62 oldu. Son 12 ay itibariyle değişim oranı ise yüzde 84,29 oldu.

İlgili Haberler