Ekonomi durgunlaşıyor Avrupalı şirketler işten çıkarmalar yapıyor

Ekonomi durgunlaşıyor Avrupalı şirketler işten çıkarmalar yapıyor

On yıllardır süren yüksek enflasyon ve Ukrayna'daki savaşın etkileri Avrupa'daki şirketleri işten çıkarmalara ya da işe alımları dondurmaya zorladı.

A+A-

İşte Ocak ayından bu yana kesinti yaptığını açıklayan şirketlerden bazıları:

Otomotiv

STELLANTIS: Otomobil üreticisi Şubat ayında sendikalarla anlaşarak İtalya'daki faaliyetlerinden gönüllü işten çıkarmalar yoluyla 2.000'e kadar işçi çıkarmayı kabul etti.

VOLVO: İsveçli grup Mart ayında Avrupa'daki otobüs üretim operasyonunu yeniden yapılandıracağını ve 1.600 kişinin işten çıkarılacağını açıkladı.

VOLVO CARS: Otomobil üreticisi 4 Mayıs'ta İsveç'te 1.300 kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu; bu rakam şirketin kendi ülkesindeki işgücünün %6'sına denk geliyor.

Gıda, perakende ve tüketim malları

* DELIVEROO: İngiliz yemek dağıtım şirketi 9 Şubat'ta işgücünün yaklaşık %9'unu ya da 350 pozisyonu azaltacağını açıkladı.

* SAINSBURY'S: İngiliz süpermarket grubu, 28 Şubat'ta yaptığı açıklamada, 1.400 çalışanı etkileyecek bir hamleyle, mevcut beş Sainsbury's ve Argos genel mal deposunu üçe birleştirmeyi ve ikisini 2026 yılına kadar kapatmayı planlıyor.

* ZALANDO: Alman online moda perakendecisi 21 Şubat'ta yaptığı açıklamada, bazı alanlarda aşırı genişleme ve daha zor bir ekonomik ortamı gerekçe göstererek şirket genelinde yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

* FIELMANN: Alman gözlük perakendecisi 3 Mart'ta yaptığı açıklamada 2025 yılına kadar yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Endüstri ve mühendislik

* BRITISH STEEL: Çin sermayeli şirket 22 Şubat'ta yaptığı açıklamada İngiltere'nin kuzeyindeki kok fırınlarını kapatmayı planladığını duyurduktan sonra 260 kişiyi işten çıkarabileceğini söyledi.

* KONE: Finlandiyalı asansör üreticisi 26 Ocak'ta 150'si Finlandiya'da olmak üzere personel sayısını 1.000 azaltacağını açıkladı.

Teknoloji

* ERICSSON: Reuters tarafından görülen bir notta, telekom ekipmanı üreticisinin maliyetleri düşürme planının bir parçası olarak küresel çapta 8.500 çalışanı işten çıkaracağı belirtildi.

* LOGITECH: Bloomberg News'in 22 Mart tarihli haberine göre, klavye, web kamerası ve diğer bilgisayar aksesuarları üreticisi küresel bir yeniden yapılanma kapsamında yaklaşık 300 kişiyi işten çıkarıyor.

* NOKIA: Finlandiyalı telekom ekipmanı üreticisi 3 Mayıs'ta Finlandiya'da 208 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

* PHILIPS: Hollandalı tıbbi ekipman üreticisi 30 Ocak'ta, düşen satışlara karşı koymak için ve solunum makinelerinin büyük ölçüde geri çağrılmasının ardından 6.000 kişiyi işten çıkaracağını söyledi.

* SAP: Alman yazılım şirketi 26 Ocak'ta maliyetleri düşürmek ve bulut işine odaklanmak için küresel işgücünün %2,5'ine denk gelen 3.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı.

* TELECOM ITALIA: Mart ayında Reuters'a konuşan kaynaklar, grubun gönüllü erken emeklilik planıyla İtalya'da 2.000 kadar kişiyi işten çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

* VODAFONE: İngiliz telekom devi 13 Mart'ta İtalya'da 1.000 kişiyi işten çıkarmayı planladığını açıkladı - bu ülkedeki toplam işgücünün neredeyse beşte biri. 29 Mart'ta şirketin bölgesel patronu Alman Handelsblatt gazetesine Vodafone'un Almanya'da yaklaşık 1.300 tam zamanlı çalışanı işten çıkarmak istediğini söyledi.

Diğerleri

* BASF: Alman kimya üreticisi 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada, artan maliyetler nedeniyle kazançlarının daha da düşeceği uyarısında bulunurken rekabet gücünü artırmak için 2.600 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

* DEUTSCHE BANK: Almanya'nın en büyük bankası 27 Nisan'da yaptığı açıklamada, önümüzdeki birkaç yıl içinde maliyetleri 500 milyon Euro daha azaltmak amacıyla 800 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

* EVONIK: Alman özel kimyasallar üreticisi 3 Nisan'da evcil hayvan maması biriminin yeniden yapılandırılması kapsamında 200 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

* GRIFOLS: İspanyol ilaç firması 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, yıllık yaklaşık 400 milyon Euro tasarruf sağlamayı amaçlayan bir strateji revizyonu kapsamında yaklaşık 2.300 çalışanını ya da küresel işgücünün %8,5'ini işten çıkaracağını duyurdu.

* TAYLOR WIMPEY: İngiliz konut üreticisi 13 Ocak'ta maliyetleri kontrol altında tutmak için işten çıkarmaları değerlendirdiğini söyledi, ancak potansiyel işten çıkarmaların sayısını belirtmedi.

İlgili Haberler