Tesla fiyatları indirdi elektrikli araç girişimleri duvara çarptı

Tesla fiyatları indirdi elektrikli araç girişimleri duvara çarptı

Tesla'nın birbiri ardına yaptığı indirimlerin ardından ABD'li elektrikli araç girişimleri bir çeyrek daha yüksek seviyede nakit yakmaya hazırlanıyor.

A+A-

ABD'li elektrikli araç girişimlerinin önümüzdeki hafta nakit rezervlerinin azaldığı bir çeyrek daha rapor etmesi ve çalkantılı bir ekonomide üretimi artırmakta zorlanan ve finansman için çok az seçeneği olan bir grup şirket üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Otomobil endüstrisini sarsma umuduyla halka açılan bu şirketler, elektrikli araç talebinin yavaşlaması ve pazar lideri Tesla'nın siparişleri artırmak için fiyatları düşürmesi nedeniyle son birkaç ayda piyasa değerlerinin buharlaştığını gördü.

Visible Alpha'ya göre, Lucid Group Pazartesi günü grubun ilk çeyrek kazançlarına başlıyor ve şirketin nakit rezervlerinde %36'lık bir ardışık düşüş bildirmesi bekleniyor.

Bu arada Rivian Automotive, Visible Alpha'nın tahminine göre Salı günü nakit dengesinin bir önceki çeyreğe göre %6,8 azalarak 10,78 milyar dolara düştüğünü açıklayacak.

Hisseleri bu yıl neredeyse dörtte bir oranında gerileyen Amazon.com destekli firmanın, bu dönemde hem teslimatların hem de üretimin düşmesi nedeniyle 1,75 milyar dolarlık daha büyük bir zarar bildirmesi bekleniyor. Bir yıl önce 1,59 milyar dolar zarar açıklamıştı.

Visible Alpha'ya göre, Salı günü kazançlarını açıklayacak olan Fisker ve Nikola'nın nakit rezervlerinin sırasıyla %5 ve %15 oranında azalması bekleniyor.

Hedge fonu Great Hill Capital'in başkanı Thomas Hayes konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu satırlara yer verdi:

"Düşük bir değerleme ile para kaybeden herhangi bir şirket yok olur ve elektrikli araçlar da bir istisna değildir. Bence bu sadece yavaş bir kanama. Belki şansları yaver gider ve bazı teknolojileri daha büyük oyuncular tarafından satın alınır"

Şirketlerin değerlemelerindeki düşüş, değerli nakit karşılığında özsermaye satışını daha etkisiz hale getirdi ve yatırımcılar, birçok girişim henüz faaliyetlerden gelir elde edemediği için hisselerinin seyreltilmesinden giderek daha mutsuz hale geliyor.

İngiliz elektrikli araç girişimi Arrival SA ve Nikola geçtiğimiz birkaç ay içinde, nakit toplamak amacıyla boş çek firması Kensington Capital Acquisition ile birleşmeye hazırlanan ilk şirketle birlikte, şirkete ilişkin kaygı verici uyarılar yayınladı.

Lordstown Motors bu hafta yaptığı açıklamada, büyük hissedar Foxconn  ile yapılan finansman anlaşmasındaki belirsizlik nedeniyle iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalabileceğini söyledi. Perşembe günü planlanmamış bir şekilde açıklanan kazançları, Lordstown'ın nakit dengesinin art arda %11 düştüğünü gösterdi.

Aralarında Lucid ve Rivian'ın da bulunduğu bazı şirketler, ileriye dönük rezervasyon sayıları hakkında veri sağlamayacaklarını söyleyerek yatırımcılar arasında bazı endişelere yol açtı.

CFRA Research analisti Garrett Nelson bunun "rahatsız edici bir gelişme" olduğunu söyledi ve "Gördüğümüz şey rezervasyon sayısında daha az şeffaflık eğilimi, ancak genel olarak rekabet büyük bir sorun" diye ekledi.

İlgili Haberler