Biden yönetiminden yapay zeka için 140 milyon dolar yatırım kararı

Biden yönetiminden yapay zeka için 140 milyon dolar yatırım kararı

Biden Yönetimi, yedi yeni Ulusal Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü kurmak için 140 milyon dolar yatırım yapacak.

A+A-

Duyuru, Başkan Yardımcısı Harris'in teknolojinin riskleri hakkında konuşmak üzere Silikon Vadisi liderleriyle bir araya gelmesinden saatler önce yapıldı. 

Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Amerika'nın önde gelen dört yapay zeka teknoloji şirketinin (Alphabet, OpenAI, Anthropic ve Microsoft) başkanları arasında yapılacak toplantı öncesinde Biden Yönetimi Perşembe günü, yeni ortaya çıkan bu teknolojilerin Amerikan halkı için oluşturduğu bazı riskleri azaltmaya yardımcı olacak kapsamlı bir dizi planlı eylemi duyurdu.

Ulusal Bilim Vakfı'nın bir parçası olarak yedi yeni Yapay Zeka Ar-Ge merkezi açmak için 140 milyon dolar, önde gelen yapay zeka şirketlerinden DEFCON 31'de yapay zeka sistemlerinin "kamu değerlendirmesine" katılma taahhüdü almak ve Yönetim ve Bütçe Ofisi'ne (OMB) federal çalışanlar için politika rehberi hazırlama talimatı vermek bu planlar arasında yer alıyor.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biden Harris yönetimi, bu en yeni jeneratif yapay zeka ürünlerinin geçen sonbaharda piyasaya çıkmasından çok önce bu konularda öncülük ediyordu" dedi. Beyaz Saray'ın basın açıklamasına göre, Yönetim geçtiğimiz Ekim ayında "Amerikan halkının haklarını koruyacak şekilde yapay zeka (YZ) ve diğer otomatik sistemlerin tasarım, geliştirme ve dağıtımına rehberlik etmeye yardımcı olmayı" amaçlayan YZ Haklar Bildirgesi "planını" açıkladı.

Yönetim yetkilisi sözlerini şöyle sürdürdü: "Hızlı bir inovasyon döneminde, ilerletmemiz gereken değerleri ve korumamız gereken sağduyuyu açıkça ortaya koymamız çok önemlidir. Bir yapay zeka haklar bildirgesi taslağı ile, şirketlere, politika yapıcılara ve bu teknolojileri geliştiren bireylere tüketicilere yönelik riskleri azaltabilecekleri bazı net yollar sunduk."

Yönetim yetkilisi sözlerinin devamında, "Federal hükümet, FTC'nin Pazartesi günü gösterdiği gibi, vatandaşları koruma ve şirketleri sorumlu tutma yetkisine zaten sahip olsa da, yetkili, NSF'nin bir parçası olarak yedi yeni Ulusal Yapay Zeka Araştırma Enstitüsü kurmak gibi federal hükümetin yapay zekayı doğru anladığımızdan emin olmak için yapabileceği çok şey var" diye ekledi. Bu enstitüler, iklim, tarım ve enerjiden kamu sağlığı, eğitim ve siber güvenliğe kadar çeşitli alanlarda etik ve güvenilir geliştirmek için akademi, özel sektör ve hükümet genelinde araştırma çabalarını işbirliği yapmak üzere harekete geçecekler.

Bir Beyaz Saray yetkilisi ise "Bu çalışmada ortaklarımız olacak şirketlere ve yenilikçilere de ihtiyacımız var. Teknoloji şirketlerinin, ürünlerinin güvenli ve emniyetli olduğundan ve yarın konuşlandırılmadan ya da halka açılmadan önce insanların haklarını koruduğundan emin olmak gibi temel bir sorumluluğu var."

Bu haber toplam 761 defa okunmuştur
İlgili Haberler