JCR Eurasia Rating Baลkanฤฑ Orhan รkmen, Tรผrkiye ekonomisinde kalฤฑcฤฑ bir toparlanma saฤlayacak, kapsayฤฑcฤฑ bir ekonomik program oluลturacak kurumsal ortamฤฑn kaybolduฤunu sรถyledi
รkmen, yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnda Tรผrkiye ekonomisinin bozulma sรผreci iรงerisinde olduฤunu, ekonomide kalฤฑcฤฑ bir toparlanma saฤlayacak, kapsayฤฑcฤฑ bir ekonomik program oluลturacak kurumsal ortamฤฑn kaybolduฤunu sรถyledi.
รkmen “Kamusal alanda, siyasi ve ekonomik kurumlarฤฑn gรผcรผ, kalitesi ve hizmet รผretme kapasitelerinde yaลanan zayฤฑflama sรผreci devam etmektedir. Gรผven ve gรผvenlik ortamlarฤฑnฤฑn endiลeli yapฤฑsฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar nezdindeki iyimserliฤi engellemektedir” yorumunda bulundu.
Ekonomik, sosyal ve hukuki alanlardaki yapฤฑsal reformlarฤฑn gerรงekleลtirilememesinin bรผyรผmeyi uzun vadede geรงmiลte gรถrรผlen ortalamasฤฑnฤฑn altฤฑna dรผลรผreceฤini bildiren รkmen “รngรถrรผlebilirlik artฤฑrฤฑlmadan, Hรผkรผmetin ekonomik yavaลlamaya karลฤฑ aldฤฑฤฤฑ รถnlem paketlerinin, uzun vadeli yapฤฑsal sonuรงlar รผretmesi mรผmkรผn deฤildir. Ayrฤฑca bu รถnlemler genel ekonomik dengeleri bozma riski de taลฤฑmaktadฤฑr.
Hukuksal alanlarda OHAL sรผreci boyunca gรถrรผlen uygulamalarฤฑn, รผlke yรถnetim gรผcรผnde ve yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรผveninde sebep olduฤu erezyon, iรงeride ve uluslararasฤฑ arena nezdinde Tรผrkiyeโnin yatฤฑrฤฑm atmosferini oldukรงa hฤฑrpalamฤฑลtฤฑr.” ifadelerine yer verdi.
Geรงici uygulamalara son verilmeli
Kรผresel faiz oranlarฤฑnฤฑn yukarฤฑ yรถnlรผ gidiลatฤฑnฤฑn geรงici bir trend olmamasฤฑ nedeniyle Merkez Bankasฤฑโnฤฑn sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑcฤฑ para politikalarฤฑnda geรงici uygulamalara yรถnelmemesi gerektiฤini bildiren รkmen “Faiz ve kurda gรถrรผlen yรผksek volatilitenin esas nedeni, baฤฤฑmsฤฑz bir para politikasฤฑnฤฑn oluลturulmasฤฑna olanak saฤlayan bir ortamฤฑn yok edilmesidir. Kurumsal yรถnetimi ve araรง baฤฤฑmsฤฑzlฤฑฤฤฑ OHAL koลullarฤฑna gรถre uyarlanฤฑp ลekillendirilen bu sฤฑra dฤฑลฤฑ para politikasฤฑ, Tรผrkiye ekonomisinde faiz ve kurun birlikte enflasyonu beslediฤi garip bir duruma sebep olmaktadฤฑr. Zira, doฤrudan faiz artฤฑrma รถzgรผrlรผฤรผ kalmamฤฑล bir merkez bankasฤฑ fiyat istikrarฤฑna odaklanamaz.” yorumunu yaptฤฑ.
รkmen ayrฤฑca Tรผrk Lirasฤฑ’nฤฑn deฤerindeki oynaklฤฑk, yรผkselen enflasyon ve dฤฑล talepteki eksenin Tรผrkiye dฤฑลฤฑna kaymaya baลlamasฤฑnฤฑn, bรผyรผme รผzerinde var olan baskฤฑlarฤฑn daha da artmasฤฑna sebep olduฤuna dikkat รงekti.







